Search Posts

Vuggedød

Ifølge forskere fra Institut for kvinde- og børnesygdomme i Göteborg medfører amning nedsat den mystiske vuggedød, hvis årsag endnu er uopklaret. Den svenske undersøgelse, der bygger på interviews med 240 forældre, der har mistet et barn pga. vuggedød, tyder på at børn, der var blevet ammet i mindre end 8 uger, havde 4 gange større risiko for at blive ramt af vuggedød, end dem der havde fået modermælk i 4 måneder eller mere. <2291b> .

Den såkaldte vuggedød er ikke blevet endelig afklaret. En teori går ud på at den skyldtes bakterier f.eks Staphylococcus aureus, som ofte findes i halsen hos børn, som er døde af vuggedød. Bakterieniveauet er 100 gange større, hvis babyen får en mælkeblanding, end hvis den får brystmælk. Bakterien lever og trives i polyuretanskum som er gennemblødt af opkast fra babyen, og altså især hvis babyen har fået en mælkeerstatning i stedet for brystmælk. Hvis madrassen bliver udsat for tryk, som det vil ske under den nyfødtes bevægelser, kan tilstrækkeligt mange bakterier komme op i luften, så de kan medføre livstruende infektioner i luftvejene hos babyen. Bakterierne kan nemlig kolonisere luftvejene, og når de således opvarmede bakterier producerer supertoksiner, igangsættes immunsystemet – undertiden så meget, at der er tale om en overreaktion og barnet kan dø af anafylaktisk chok. Også andre bakterier, som kan trives i opkast og i øvrigt i urin i øvrigt, er Bordetella pertussis, Clostridium perfringens og Escherichia coli; den førstnævnte giver kighoste, mens de 2 sidstnævnte producerer supertoksiner i visse tilfælde. En madras til en baby skal have et plastlag eller et vaskbart lag, som let lader sig fjerne og som kan holdes rent. Der kan imidlertid være forskellige årsager i vuggedød og dette er ikke nødvendigvis den eneste. <2389> ".

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply