Search Posts

Virtual-reality

Virtual reality-operation
På Manchester Royal Infirmary har man opstillet en simulator, som på en TV-skærm viser menneskets indre organer, mens et styringsredskab, som holdes i hånden, kan tillade brugeren at "operere" i organerne (New Scientist, 19. marts 1994, s. 11). Simulatoren kan ændres, så der f.eks. kan tilføres komplicerende faktorer, såsom yderligere fedt eller arvæv, og organernes position kan ændres. Simulatoren er udviklet i samarbejde med National Advanced Robotics Research Centre i Salford. (BioNyt/medicin) 1994

Virtual reality i fremtiden
Menneskets øje kan narres til at tro, at det ser en kontinuerlig bevægelse, hvis det udsættes for mindst 24 billeder pr. sekund. Hvis billederne skal se realistiske ud i virtual-reality apparater, må hvert billede indeholde 80 millioner polygoner, som er computergrafikkens byggesten. Det betyder, at EDB-maskinen må behandle omkring 2 milliarder polygoner pr. sekund, hvis den virtual-reality verden, som beskueren ser, skal føles virkelig. På sit nuværende stade virker billederne kantede, og bevægelserne er rykvise, men EDB-processorers styrke fordobles hvert 1½ år for en given priskategori, og det vil derfor ikke vare længe, før man vil kunne se virkelige virtual-reality billeder i Desk Top maskiner til 600.000 til 700.000 kroner, mener en virtual-reality ekspert, Peter Williams, fra Virtual S i London. New Scientist, 26/3-1994, s. 17. (BioNyt/biologi) 1994.

Virtual reality kemi
I et offentligt støttet britisk forskningsprogram har man udviklet et "virtual reality" system til kemi. Ideen er at visualisere komplicerede molekylers samvirkning med andre molekyler. Kemikeren, der bærer "virtual reality" apparatet foran øjnene, opnår bedre forståelse af den tredimensionale struktur af et protein ved at se proteinet fra forskellige vinkler og forsøge at sætte molekylerne sammen med sine egne hænder. Det kan give en bedre forståelse for proteinets kemi. Man håber, at kemikerne derved vil blive i stand til at udvikle nye lægemidler på en bedre og hurtigere måde. Projektet udføres i et samarbejde mellem universitetet i York og medicinalfirmaet Glaxo samt et firma med navnet Division (New Scientist, 26. marts 1994, s. 11). (BioNyt/biologi) 1994".

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply