Grønlandsudstilling
BRØNDSALEN i Haveselskabets Have, Frederiksberg Runddel (Ved indgangen til Frederiksberg Have fra Pileallé/Frederiksberg Allé)
d. 20. april til 4. maj, år 2000.
åbningstider: kl. 12-17 alle dage
Entré 30 kr. børn 10 kr.
Entré for hele udstillingsperioden 80 kr. børn 30 kr.
Arr.: Biologisk Forum & BioNyt i samarb.m. Frederiksberg Kommune
Mød den grønlandske hund og få en køretur. Malerier af Gitz-Johansen, Hans Lynge, Kistat Lund m.fl., Jette Bangs foto, plakatkunst. Arbejdende værksteder. Sælskindkunst. Benarbejder. Modeshow. Mylius-Erichsens Mindeekspedition. Film. Grønlandsk mad. Maskedans. Værksted for børn.
Program: www.bionyt.dk/groenland.html, tlf. 35376408.
E-mail: bio@forskning.dk.
BioNyt – Populær Forskning (tidsskr.).
Detaljeret program for Grønlandsudstillingen:
(tider anføres senere;
ændringer kan forekomme, følg med på denne side):
Kunstudstilling med malerier af
Gitz-Johansen, Hans Lynge, Miki Jakobsen, Kistat Lund, Naja Abelsen, Julie Olsen og Kristian Olsen aaju m.fl.
Fotografier af Jette Bang og Erik M. Pedersen
Akvareller og plakatkunst af Miki Jakobsen.
Værker af herboende kunstnere
tilknyttet den grønlandske kunst- og værkstedsforening Sanasa.
Foredrag og besvarelse af spørgsmål (se program nedenfor) om:
– Myter og sagn
– Mylius-Erichsens Mindeekspedition 1993 og 1996
– Oplevelser som skolelærer i Grønland.
– Om at bo i Grønland
– Om at rejse og vandre i Grønland
– Grønlandske ekspeditioner
Modeshow
Video
Kortfilm
Oplæsning af digte
Fortællinger
Grønlandske myter
Oplæsning for børn
Lysbilleder fra Grønland
Grønlandske sange
Maskedans
Trommedans
Værksted for børn: Lav en grønlandsk maske eller arbejd med perler.
Mød en levende, sød og kærlig Grønlandsk Hund og få en hunde-køretur i Frederiksberg Have af racerepræsentanten 1999 for Grønlandske hunde i Danmark.
Arbejdende kunstnere laver skulpturer i ben, tegner osv.
Udstilling af grønlandsk pelstøj.
Der vil løbende komme tilføjelser til programmet. Programmet for udstillingen i Brøndsalen vil kunne følges på Internettet på denne hjemmeside (www.bionyt.dk/groenland.html).
FOREDRAG OG ARRANGEMENTER PÅ UDSTILLINGEN (foreløbig liste):
Skærtorsdag 20. APRIL
Grønlandstruppen MIK (MIK-KORET) sang grønlandske sange
Udstillingen åbnedes af forhenværende kulturminister Grethe Rostbøll.
Maskedans og trommedans udførtes af Nuka Lyberth
Liselotte Bjørn Munkebo havde travlt med at køre ture med en dejlig, ægte grønlandsk hund.
Medlemmer af Sanasa viste modeshow til stor applaus
Langfredag 21. APRIL Kl. 15.00 LYSBILLEDER: Birger Rosendahl: Jacob Danielsens akvareller og tegninger som skildrer dagligliv og fangerliv i Nordgrønland i perioden fra 1890 til 1940.
Lø. 22. APRIL Kl. 12.00 Liselotte Bjørn Munkebo: Mød den grønlandske hund og få en køretur.
Kl. 15.00 LYSBILLEDER: Birger Rosendahl: Jacob Danielsens akvareller og tegninger som skildrer dagligliv og fangerliv i Nordgrønland i perioden fra 1890 til 1940.
Sø. 1. Påskedag 23 APRIL Kl. 12.00 Liselotte Bjørn Munkebo: Mød den grønlandske hund og få en køretur.
Ma. 2. Påskedag 24 APRIL Kl. 12.00 Liselotte Bjørn Munkebo: Mød den grønlandske hund og få en køretur.
Ti. 25. APRIL Kl. 15.00 LYSBILLEDER: Birger Rosendahl: Jacob Danielsens akvareller og tegninger som skildrer dagligliv og fangerliv i Nordgrønland i perioden fra 1890 til 1940.
On.26. APRIL Åbent 12-17 som alle dage.
To.27. APRIL Kl. 14.00 FORTÆLLING: Lillian Lange: Menneskenes dagligdag i Nuuk
Fr. 28. APRIL Kl. 13.00 FORTÆLLING: Sigurd Gudiksen: At gå i skole i Grønland
Kl. 15.00 KORSANG: Sankt Annæ Pigekors Grønlandshold synger grønlandske og danske sange fra deres koncertrejse til Grønland.
Kl. 16.00 OPLÆSNING: Dorte Futtrup. Fortæller historien om den forældreløse dreng Kassassuk der plages, og tager hævn (for voksne og børn over 7 år).
Lø. 29. APRIL Kl. 13.00 FORTÆLLING: Morten Nørgaard: Den første moderne ekspedition til udforskning af Grønland.
Kl. 14.00 VIDEO: Jens Hammer: Deltager på Mylius-Erichsens Mindeekspedition 1993 og 1996.
Kl. 15.00 LYSBILLEDER: Birger Rosendahl: Jacob Danielsens akvareller og tegninger som skildrer dagligliv og fangerliv i Nordgrønland i perioden fra 1890 til 1940.
Sø. 30. APRIL Kl. 13.00 OPLÆSNING: Margrethe Tjalve: Myter og sagn fra Grønland.
Kl. 15.00 FORTÆLLING: Sigurd Gudiksen: Skolemand i en brydningstid
Ma. 1. MAJ Kl. 13.00 FORTÆLLING: Gertrud Glar Pedersen: Vandreturer i nordvest Grønland
Ti. 2. MAJ Kl. 15.00 OPLÆSNING: Dorte Futtrup. Fortæller myter og sagn fra Grønland (for voksne og børn over 7 år).
Kl. 15.00 FORTÆLLING: Jette Weismann og Frank Nielsen fortæller om vandreoplevelser syd for Jakobshavn Isfjord og om deres bog.
On. 3. MAJ Kl. 15.00 LYSBILLEDER: Birger Rosendahl: Jacob Danielsens akvareller og tegninger som skildrer dagligliv og fangerliv i Nordgrønland i perioden fra 1890 til 1940.
To. 4. MAJ Kl. 13.00 FORTÆLLING: Sigurd Gudiksen: Hvordan lever børn i Grønland?
Kl. 15.00 LYSBILLEDER: Birger Rosendahl: Jacob Danielsens akvareller og tegninger som skildrerr dagligliv og fangerliv i Nordgrønland i perioden fra 1890 til 1940.
ANDRE AKTIVITETER OM GRØNLAND – TIDLIGERE MØDER OG FREMTIDIGE REJSER
TIDLIGERE ARRANGEMENTER:
VEDR. FOREDRAG OM GRØNLAND I ZOO FOREDRAGSSAL.
Den 8.-9. april afholdtes et meget vellykket arrangement: "19 foredrag om Grønland" i Zoologisk Have, arrangeret af Biologisk Forum og BioNyt i samarb. med Zoo.
Arrangementet var overtegnet, og hvis man vil have fortrinsret til at deltage i fremtidige møder, som Biologisk Forum arrangerer, anbefales det at tilmelde sig Biologisk Forum: Tilmelding til Biologisk Forum koster 425 kr pr. år (institutioner 485 kr) og er inklusiv abonnement på BioNyt. Tilmelding kan ske her: biologiskforum@post.cybercity.dk
Tilmeld dig rejsen til Grønland i 2001. Oplysninger om rejsen kan ses nedenfor.
BioNyt's hjemmeside er www.bionyt.dk
Abonnement på BioNyt koster 225 kr pr. år (institutioner 285 kr). Udland særlige priser. Abonnement kan bestilles herbio@forskning.dk
Spørgeskema til Grønlandsinteresserede:
1) Hvortil skal vi sende indbydelse til et tilsvarende Grønlandsmøde næste år? (angiv E-mail adresse på relevante personer/institutioner).
2) Navn, adresse, tlf. og email på eventuelt interesserede personer.
3) Tilknytning til Grønland.
4) Besøgte steder i Grønland.
5) Særlige personkontakter i Grønland eller Danmark
6) Særlige faglige interesseområder.
7) Ideer til gode foredragsholdere og gode emner
Oplysningerne kan være nyttige ved planlægning af fremtidige møder og udstillinger om Grønland eller rejser til Grønland.
NATURHISTORISK OG KULTURHISTORISK
REJSE TIL GRØNLAND
18.juli-1. aug.år 2001
(Disko-området, fangernes og slædehundenes land)
Hurtig tilmelding anbefales!
Rejsen går med fly til Jakobshavn med bl.a.Knud Rasmussen museet og spor efter forhistoriske bopladser ved isfjorden. Videre med båd til Godhavn på Disko, der på grund af varme kilder har frodig plantevækst. Turen afsluttes med sejlads langs kysten med ophold i Egedesminde og Holsteinsborg og indsejling i Søndre Strømfjord.
Det var især i Diskobugten de hollandske hvalfangere handlede med grønlænderne og her oprettede Hans Egedes efterkommere de første grønlandske byer. Københavns Universitets arktiske station er beliggende ved Godhavn på Disko-øen. Her er meget af Grønlandsforskningen udført.
Billede fra turen i 1999, taget af Erik M. Pedersen
Nærmere oplysninger om 15-dages rejsen til Grønland
18 juli til 1. aug.2001 (omtrentlige datoer, endelige datoer afventer de nye fartplaner for Grønland og Københavns Universitets planlægning vedrørende Arktisk Station)
Billede fra turen i 1999, taget af Erik M. Pedersen
TURBESKRIVELSE
1. dag: Jakobshavn/Ilulissat. Turen indledes med en botanisk tur til fjeldområdet bag ved lufthavnen. Hvis vejret tillader det går vi derefter ind til Jakobshavn (bagagen fragtes til vandrehjemmet i taxaer). Vi kommer forbi kirkegården med malerisk udsigt til isfjorden, oplever vegetation og geologi på nært hold. Turen tager en time (helst vandrestøvler). Indkvartering på vandrehjemmet. Middagen indtages på en nærliggende restaurant, der har overkommelige priser.
2. dag: Hvis det er fint vejr har vi mulighed for at se Isfjorden i solopgangens skær. Vi udnytter at vi stadig har den danske biologiske tid i kroppen og står op kl. 6 dansk tid (kl. 2 grønlandsk tid). På den måde når vi den betagende solopgang, hvis vi skynder os ud. Turen tager 3 timer. Vi spiser morgenmad undervejs ved Isfjorden. Efter at have hvilet ud på vandrehjemmet går vi kl. 12 en eftermiddagstur ud forbi campingpladsen, de gamle grønlændergrave (som ikke er lette at se, bl.a. fordi de er blevet plyndret), til den gamle Saqqaq beboelse, Sermermiut, forbi Kællingekløften, Holms Bakke (her går grønlænderne op for at se den første sol efter mørketiden), og forbi smeltevandssøerne hjem. Grønlandsk buffet på Hotel Hvide Falk. Midnatssejltur på Isfjorden (hvis vejret er til det).
3. dag: Besøg i Zionskirken, Knud Rasmussen museet med trankogeriet, Kunstmuseet for Emanuel A. Pedersens malerier samt endnu to mindre museer for fangst, fiskeri og erhverv, hvor Museumsdirektør Mogens Andersen vil vise os rundt, hvis han er i byen. Vi tager derefter afsked med Jakobshavn, og tager rutebåden sydpå. Turen indledes med en meget flot sejltur forbi de strandede kæmpe-isbjerge. Middag på båden.
4. dag: Vi tager afsked med Jakobshavn, og tager rutebåden sydpå. Turen indledes med en meget flot sejltur forbi de strandede kæmpe-isbjerge. Middag på båden.
5. dag: Ankomst til Egedesminde (Aasiaat: Edderkoppen). Vi holder øje med eventuelle hvaler i skærgården. Vi bliver kørt til Vandrehjemmet og Sømandshjemmet. Lille vandretur i byen inden sengetid. Her har vi den bedste mulighed for at se midnatssolen, fordi selve øen kun er 108 m på højeste sted. Den ligger i Grønlands skærgård omgivet af småøer med fuglefjelde, mens andre øer har hundespand, der er "på græs" for sommeren (hundene bliver sultede, og får ofte kun mad en gang om ugen i sommerperioden).
Billede fra turen i 1999, taget af Erik M. Pedersen
6. dag: Sejlads til Godhavn/Qeqertarsuaq (på øen Disko). Vi bliver kørt til Arktisk station, der ligger 15 minutters gang øst for byen, i retning mod Røde Elv. Udflugt til Kuannit (Kvanefjeld): et spændende område med usædvanlige geologiske formationer, oprindelig dannet ved lavaudbrud under havet i Tertiærtiden, mens landet lå 90 m lavere i forhold til havoverfladen end i dag. Aftensmad på Arktisk Station. Workshop om dyrelivet på og omkring Disko.
7.dag: Lyngmarksbræen, hvis vejret er med os. En længere vandretur på 4 timer, der ender på toppen med 1½ times slædetur for alle, der ønsker det (koster ca. 750 kr.). Mulighed for overnatning i to hytter med køjesenge (husk sovepose). Hvis vejret er godt kan man også udmærket sove på balkonen eller på sneen (medbring liggeunderlag). Overnatning i hytte koster ca. 500 kr. Aftensmad serveres i spisehuset ved hytterne. Aftenworkshop om vores tidligere og hidtidige erfaringer på Grønland.
8. dag: Vi går en tur til Engelskmandshavn. Den frodige plantevækst skyldes varme kilder. Lysegrønne mospartier er hvidmos. Middagsmad: Arktisk Station. Aften: Workshop om udforskningen af den grønlandske vegetation.
Billede fra turen i 1999, taget af Erik M. Pedersen
9. dag: Afgang kl. 8.00 med båden "Porsild" til Disko fjord, bl.a. for at se fuglefjelde. Vi kommer forbi Fortunebay (Qeqertaluit) og øen Qeqertaq med mallemukkoloni. Vi gør ophold i den lille bygd, "Diskofjord", og sejler derefter videre ind i fjorden så langt, vi kan nå tidsmæssigt. Der kan max være 12 passagerer med båden. De hjemmeblevne får en fridag, hvor det er muligt opsøge vandfaldet i Røde Elv, gå ind til byen og ud til Udkikken, hvorfra man så hvaler i gamle dage, vandre op i Blæsedalen, eller bestige Skarvefjeld, hvorfra der er en imponerende udsigt til Jakobshavn og op igennem Blæsedalen. Aftensmad på Arktisk station. Aften: Workshop om udforskning af polaregnene.
10. dag: Afgang kl. 8.00 med "Porsild" – dublering af mandagens tur eller vi sejler den anden vej, mod øst, hvor chancen for at se hvaler er til stede. For de hjemmeblevne: Fridag med turforslag som ovenfor beskrevet. Middagsmad på Arktisk Station. Aften: Workshop med stationens forskere.
11. dag: Vi opsøger kendte – og måske ukendte – steder. Realistisk sagt må vi også regne med regnvejr mindst en af dagene. Vi skal sejle bort fra Disko i dag. Hvaler, sæler og søfugle samt isbjerge i mange former. Middag på Sømandshjemmet i Egedesminde/Aasiaat. Besøg i skindbutikken.
Billede fra turen i 1999, taget af Erik M. Pedersen
12. dag: Morgenmad på båden. Ankomst Sisimiut (Holsteinsborg). Rundtur i byen, der har nyrestaurerede huse. Vi kommer forbi højskolen, Gertrud Rask børnehjem, boghandelen, museet og kirken. Frokost på sømandshjemmet. Middag på båden. Om aftenen holder vi øje med indsejlingen i Søndre Strømfjord, et flot syn i aftensolens skær.
13. dag: Tidligt om morgenen anker vi op ved Kangerlussuaq (Sdr. Strømfjord) og sejles ind i smågrupper. Forventet ankomst til havnen kl. 8.00 og landgang kl. 9.30. Der er gratis transport (13 km) til lufthavnen, hvorfra der er 15 min. gang til KISS (Kangerlussuaq International Science Support), hvor vi overnatter 3 nætter. Der kan lejes cykler (100 kr for 1. dag, 50 kr. for følgende dage). Bagagen transporteres til KISS med bil, hvor vi skal bo. Holdes deles, og foretager to halvdagsture på skift: Vi går eller cykler til Fossilsletten, hvor vi finder 10.000 år gamle fossiler af muslinger og fisk. Undervejs ser vi om der er unger i vandrefalkens rede på klippevæggen.
Den anden halvdagstur er turen til Indlandsisen med terrængående bil. Isfronten møder os med tordnende lyd af nedfaldende isstykker, og vandet, der fosser ud af isporten og bliver til elven, der løber ud i fjorden 25 km ude. Vi laver te og spiser frokosten her. De energiske tager hele turen på cykel. Hvis man cykler langs elven kommer man ud på en 10 km ørkenvandring i sand, hvor man må trække cyklen. Alternativt kan man cykle på en smal sti oppe i landet på dette sted. Der er 25 km ind til indlandsisen. Bilturen til Indlandsisen foretages i 2 hold, formiddag og eftermiddag. Middag på KISS. Aften: Workshop om grønlandske forhold.
14. dag: Vi bliver kørt op til radarstationen, hvorfra vi går til Granatfjeldet og videre til "vandsøen", Lake Ferguson. Undervejs ser vi rensdyr og moskusokser. Der er mulighed for at se snehare og polarræv. Medbring kikkert samt eventuelt hammer og mejsel til granatjagten. Turen afsluttes med middag på roklubbens restaurant ved søen.
15. dag. Afrejse til København.
Arktisk Station, foto: Erik M. Pedersen
– Jakobshavn Vandrehjem: 2-mandsrum, egen sovepose, toilet og vask på gangen.
– Arktisk station: fortrinsvis 1-mandsbåse, egen sovepose, vask og toilet på gangen.
– Egedesminde vandrehjem og sømandshjem: 4- og 6-mands køjerum, 2-mandsværelser.
– Holsteinsborg: overnatning på båden, 4-mands køjerum.
– KISS: 2-mandsrum med opredning, skrivebord og køleskab på værelset.
Vandrefalk fra turen i 1999, Erik M. Pedersen
Hvad kræves af deltagerne?
Denne tur gennemføres således, at der ikke kræves særlige fysiske færdigheder. Der vil valgfrit blive tilbudt længere vandreture. Bagage bliver transporteret i biler til og fra indkvarteringsstederne. Der afholdes workshop (foredrag og diskussion) om aftenerne, og interesserede deltagere opfordres til at give et bidrag.
Nærmere oplysninger:
Ole Terney, tlf. 35 37 64 08, fax. 35 37 12 55, E-mail: bio@forskning.dk, Adr.: Falkonergårdsvej 4, 1959 Frederiksberg C.
Rejsen arrangeres af Biologisk Forum.
Tilmelding til
Ole Terney, Falkonergårdsvej 4, 1959 Frederiksberg C.
Tlf: (+45) 35 37 64 08
Fax: (+45) 35 37 12 55
Send E-mail til bio@forskning.dk
Pris: Prisen forventes at blive ca. 14.900 kr.
Prisen inkluderer ikke udgift til kost ca. 1000 kr + valgfrie tillægsture ca. 2000 kr (natsejlads på Isfjorden ved Jakobshavn, jeeptur til indlandsisen ved Søndre Strømfjord, slædehundekørsel ved Godhavn, sejlads med skib til Diskofjord og bygd) + sygeafbestillingsgebyr (ca. 500 kr).
Bestilling af turen sker ved indbetaling af 1500 kr til giro 3550931, Ole Terney, Falkonergårdsvej 4, 1959 Frederiksberg C. Hurtig tilmelding tilrådes.
Beløbet refunderes ved senere afbestilling, dog ikke efter 1. marts 2001
Introduktionsaften for turdeltagerne afholdes før rejsen.
Der afholdtes Grønlands-weekend 10. – 11. apr. 1999 i Zoologisk have.
I foråret 2000 afholdtes en forelæsningsrække om Arktisk Økologi på Københavns Folkeuniversitet.
Litteratur: “Grønlands økologi”, Atuakkiorfik forlag, 1999. 431 s. 350 kr.
Ti. 7.marts 2000 kl. 17.15-19.00 Zackenberg Station – et centrum for arktisk økologisk forskning med henblik på overvågning af klimaændringer. Videnskabelig leder af Zackenberg Station, PhD Morten Rasch
Ti. d. 14.marts 1999 kl. 17.15-19.00 Tropiske fossiler på Grønland – hvordan kan det være sket? Dr.phil. Godtfred Høpner Petersen, zoolog, Kbh. Univ.
Ti. d. 21.marts 1999 kl. 17.15-19.00 Klimaændringers betydning for aktisk dyreliv og befolkningens livsgrundlag. PhD, direktør for Dansk Polarcenter Morten Meldgaard,.
Ti. d. 28.marts 1999 kl. 17.15-19.00 Insektlivet i Grønland som indikator for klimaændringer. Dr.scient. Jens Böcher, Kbh. Univ., Zoologisk Museum.
Ti. d. 4.april 1999 kl. 17.15-19.00 Hvad sker der med havets organismer omkring Grønland, hvis klimaet og dermed isen ændrer sig? Chefkoordinator for international undersøgelse af de marine fødekæder i arktis. PhD, seniorforsker Søren Rysgaard, Danmarks Miljøundersøgelser i Silkeborg
Læs om rejsen til Lofoten 26.juni -8. juli 2000
Der afholdes Grønlands-weekend 8. – 9. apr. 2000 i Zoologisk have med 19 foredrag og kunstudstilling. (se omtalen her)
Læs en deltagers beskrivelse af turen til Diskobugten i 1999.
Hvor gammel er universet, Jorden og livet på Jorden?
Bemærkelsesværdig dansk forskning i Grønland
BioNyt nr.105 (pris: kr. 48.75)
GRØNLANDSREJSE TIL DISKO:
Vil du med til Grønland – se rejseprogram her!
To deltageres beskrivelse af turen 2001
En deltagers beskrivelse af turen 1999
Se billeder fra 2001-turen til Diskobugten
En deltagers billeder fra turen i 1999
To deltageres fotos fra turen 2001
WEEKENDMØDER I ZOOLOGISK HAVE OM GRØNLAND:
Foredragsweekend i Zoo, 6.-7.april 2002, om Grønland.
Foredragsweekend i Zoo, april 2001, om Grønland.
Foredragsweekenderne i Zoo, 1999 og 2000, om Grønland.
UDSTILLING OM GRØNLAND OG GRØNLANDSK KUNST:
Udstilling om Grønlandsk kunst i Brøndsalen påsken 2000
FOLKEUNIVERSITETSKURSUS OM GRØNLAND
Kursus 3.-4. marts 2001: "Grønland – et bæredygtigt samfund?"
i Folkeuniversitetet i Århus
Afholdt kursus i Folkeuniversitetet København 2000
LITTERATUR : “Grønlands økologi”, Atuakkiorfik forlag, 1999. 431 s. 350 kr.
e l l e r Tegn abonnement
Hvor gammel er universet, Jorden og livet på Jorden?
Bemærkelsesværdig dansk forskning i Grønland
BioNyt nr.105 (pris: kr. 48.75)
Køb bladet her.
Links om Grønland
Tegn abonnement på
BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.
Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.
Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.
Recent Comments