Search Posts

Tranebær 100 g pr dag (9 g pulver) forbedrer blodkar-gennemstrømningen

Et nyt klinisk forsøg viste, at dagligt forbrug af tranebær i en måned forbedrede kardiovaskulær funktion hos raske mænd.

Den nye undersøgelse, offentliggjort  i  Food & Function , omfattede 45 sunde mænd, som indtog tranebærpulver svarende til 100 g friske tranebær om dagen (9 g pulver) eller placebo i en måned. De, der indtog tranebær, havde en signifikant forbedring i flow-medieret dilatation (FMD), som signalerer forbedring af hjerte- og blodkarfunktionen., og betragtes som en følsom biomarkør for risiko for hjertekarsygdomme og er et mål for, hvordan blodkar udvides, når blodgennemstrømningen øges.

Dr. Ana Rodriguez-Mateos, seniorlektor i ernæring ved Institut for Ernæringsvidenskab ved King's College London og seniorforfatter af undersøgelsen, sagde: "Forøgelserne i polyphenoler og metabolitter heraf i blodbanen og de relaterede forbedringer i flow-medieret udvidelse efter indtagelse af tranebær understreger den vigtige rolle, som tranebær kan spille i forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme. Det faktum, at disse forbedringer i kardiovaskulær sundhed blev set med en mængde tranebær, der med rimelighed kan indtages dagligt, gør tranebær til en vigtig frugt i forebyggelsen af ​​hjerte-kar-sygdomme for den brede offentlighed ."

Lavt forbrug af frugt og grøntsager er en af ​​de lettest modificerbare risikofaktorer, der er forbundet med en højere forekomst af hjerte-kar-sygdomme på verdensplan. Stadig flere undersøgelser tyder på, at polyfenoler fra bær forbedrer hjertets sundhed. Tranebær er rige på unikke proanthocyanidiner, der har andre egenskaber end de polyfenoler, der findes i andre frugter.

Denne undersøgelse udforskede frysetørret pulver af hele tranebær, svarende til 100 g friske tranebær, og dets indvirkning på kardiovaskulær sundhed. Resultaterne viste, at indtagelse af tranebær som en del af en sund kost kan hjælpe med at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme ved at forbedre blodkarfunktionen.

En indledende pilotundersøgelse blev udført med fem raske unge mænd for at bekræfte den biologiske aktivitet af det frysetørrede tranebærpulver. Pilotforsøget konkluderede, at indtagelse af tranebær øgede den nævnte målfaktor. Hovedundersøgelsen var et guldstandard-studiedesign, der undersøgte 45 raske mænd, der hver indtog to pakker frysetørret pulver af hele tranebær svarende til 100 g friske tranebær eller placebo dagligt i en måned. Undersøgelsen fandt signifikante forbedringer to timer efter første indtagelse og efter en måneds dagligt forbrug sås også en positiv langtidseffekt. Derudover blev metabolitter også identificeret og med positive effekter. Disse resultater konkluderer, at tranebær kan spille en vigtig rolle i at støtte kardiovaskulær sundhed og god blodkarfunktion.

Dr. Christian Heiss, professor i kardiovaskulær medicin ved University of Surrey og medforfatter af undersøgelsen sagde: "Vores resultater giver solide beviser for, at tranebær kan påvirke vaskulær sundhed betydeligt, selv hos mennesker med lav kardiovaskulær risiko (undersøgelsen blev foretaget på raske mænd). Denne undersøgelse indikerer yderligere, at visse specifikke metabolitter er til stede i blodet efter indtagelse af tranebær og er relateret til de gavnlige virkninger."

Undersøgelsen blev støttet af The Cranberry Institute, Research Committee of the Medical Faculty of Heinrich-Heine University Düsseldorf og en Susanne Bunnenberg Heart Foundation-bevilling til Dusseldorf Heart Centre.

 

 

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220322111245.htm

 

Marts 2022

 

  1. Christian Heiss , Geoffrey Istas , Rodrigo Feliciano, Timon Weber, Brian Wang , Claudia Favari, Pedro Mena, Daniele Del Rio, Ana Rodriguez-Mateos. Daily consumption of cranberry improves endothelial function in healthy adults: a double blind randomized controlled trialFood & Function, 2022; DOI: 10.1039/D2FO00080F

 

 

Leave a Reply