Search Posts

Svampe – sammenligninger – tragthatte – orangekantarel – hekseringshatte

LYSE, TREKANTEDE / TRAGTFORMEDE SVAMPE

1) Brunstænket Hekseringshat (Lepista flaccida) = tidligere navn: Brunstænket tragthat (Clitocybe inversa). KAN FINDES I MEGET STORE MÆNGDER I NÅLESKOVE – LEVER IKKE PÅ TRÆ. http://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=2073

2) Almindelig tragthat (Clitocybe gibba) = tidligere navn Clitocybe infundibuliformis FINDES TYPISK KUN I MINDRE MÆNGDER, OG TYPISK I LØVSKOVE. Randen er bølget.

3) Andre tragthatte (MERE SJÆLDNE)

4) Orangekantarel (Alm. orangekantarel, Hygrophoropsis aurantiaca og lignende arter) – orangegul og blød. KAN FINDES I SPREDT RET-STORE MÆNGDER I NÅLESKOVE. VOKSER PÅ TRÆ (ENKELTE EKSEMPLARER KAN SE UD SOM OM DE VOKSER PÅ JORD FORDI DER ER BEGRAVEDE PINDE). DET ER SLASKEDE SVAMPE SOM REGEL. KAN I SJÆLDNE TILFÆLDE BLIVE MAMMUT-STORE (JEG HAR SET EN SOM VAR 25 CM I BREDDEN, MEN SOM REGEL ER DE OMKRING DE 4 CM) http://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=4569

5) Gråhvid melhat, Clitopilus prunulus (mellugt og rosa farvede lameller). FINDES I MINDRE MÆNGDER, TYPISK I SMÅGRUPPER PÅ RET FÅ EKSEMPLARER. BEMÆRK AT DE HAR GIFTIGE DOBBELTGÆNGERE:

6) Giftige: mindre, hvidlige tragthatte, Clitocybe dealbata og Clitocybe rivulosa .

7) Plettet Hekseringshat, Lepista gilva (meget mere kødfulde). Der er også andre store Hekseringshatte.

8) NB! Giftig – Netbladhat (Paxillus) – også med denne form, dog på mange måder anderledes – bl.a. bliver lamellerne brune ved tryk (Netbladhat: Giftig; flere arter der ligner hinanden). NOGEN TROR AT FORMEN ALENE KAN BRUGES TIL AT BESTEMME EN SVAMP – OG NETBLADHATTE HAR SAMME FORM SOM KANTAREL, MEN ER PÅ UTALLIGE MÅDER MEGET ANDERLEDES END KANTAREL. BL.A. BLIVER LAMELLERNE BRUNE (de er faktisk aldrig gule som kantarel) OG NETBLADHATTES LAMELLER ER BØJELIGE (man kan ikke bøje lamelribberne på en kantarel). NETBLADHATTE KAN VÆRE MEGET ALMINDELIGE. DE FINDES OFTE I FOLKS HAVER FORDI DE BL.A. KAN LEVE UNDER BIRK, MEN OGSÅ ANDRE STEDER. NOGLE BLIVER MONSTERSTORE, SOM 25 I DIAMETER.

9) Kantarel (helt æggegule lameller og iøvrigt er også hat og stok gule.

Leave a Reply