Search Posts

Svampe-farlig-regel-om-at-milde-svampe-kan-spises

Kan milde svampe spises – farlig regel

Jeg har lige set en enormt pædagogisk video om svampe [https://www.youtube.com/watch?v=DkqDw8Onsy0]. Næsten for pædagogisk, for Jann må forenkle en anelse for meget. Ifølge videoen er rørhatte spiselige hvis de smager mildt, men den noget giftige Satans rørhat (der bl.a. vokser talrigt på en allé på Lolland) smager også mildt http://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=5443.

Desuden kan man ud fra videoen få det indtryk, at svampe (ud over de i videoen omtalte fluesvampe og netbladhat) er spiselige, hvis de blot er mildt-smagende. Denne regel om “milde-svampe-kan-spises” gælder dog kun for slægten Skørhatte. Jann smager på mælkehatte, og hans mælkehatte er alle skarpe i smagen. Reglen er ikke ubetinget brugelig på mælkehatte. Gran-mælkehat smager skarpt, men er spiselig. Mose-mælkehat er ofte mild, men er noget giftig. http://en.wikipedia.org/wiki/Lactarius_helvus.

“Reglen” om at mildt-smagende svampe er spiselige kan desuden slet ikke bruges på andre svampeslægter http://en.wikipedia.org/wiki/Lethal_webcaps.

Det kan også nævnes, at når det her siges, at milde Skørhatte er spiselige, så forudsætter det jo, at man ikke tager fejl om en svamp er en Skørhat. I søndags kom en svampesamler med en Grøn Fluesvamp, hvor stokken var skåret halvt over og ringen var nulret næsten helt væk – og spurgte mig om det var en Skørhat. En anden gang på en svampeklub-ekskursion kom en svampesamler med en halvstor Grøn Fluesvamp, hvor stokbasis var skåret væk, og spurgte mig ligefrem med ordene “Hvad er det for en skørhat?”. Men det var altså en Grøn Fluesvamp. Desuden husker jeg flere tilfælde, hvor begyndere kan få fluesvampe til at være sprøde i kødet (som skørhatte er).

Jann får sagt meget tydeligt i videoen, at der er tusinder af svampearter, og at man skal begynde med rørhatte, og bortset fra mine små sidebemærkninger her, synes jeg det er en udmærket video.. For at gøre den endnu bedre kunne man med tekst-angivelser på videoen markere, at reglen om “milde-svampe-er-spiselige” KUN gælder for Skørhatte. Samt at “reglen” er meget farlig, hvis den bruges om Posesvampe/Fluesvampe (begge milde, og for ukyndige med ens udseende, men sidstnævnte er altså ofte dødelige – afhængig af arten af fluesvamp; både Grøn Fluesvamp og Snehvid Fluesvamp kan forekomme i store mængder lokalt, men blot et enkelt frugtlegeme kan være dødeligt ved at ødelægge leveren og derved forgifte hjernen.

Desuden er den meget lignende Posesvamp-gruppe ligefrem en almindelig svamp i Thailand, hvor Posesvampe sælges på grøntsagsmarkeder, og derfor er netop i-Danmark-boende mennesker, som er vokset op i Thailand, i særlig stor risiko for at tage fejl af Grøn Fluesvamp og Snehvid Fluesvamp, – ved at tro at svampen, som de finder i skoven, er en spiselig Posesvamp (både de spiselige Posesvampe og de dødelige Fluesvampe-arter har pose ved stokbasis).

Jeg har lige talt med en dansker, der er thailandsk gift og som bor i Thailand, og som har fået en brochure om denne forvekslingsrisiko oversat til thai-sprog, men der mangler interesse blandt thai-foreningerne til at distribuere pjecen her i Danmark, hvor de dødelige fluesvampe er meget mere almindelige end de er i Thailand).

Den lumske “regel” om milde-svampe-kan-spises kan også medføre bl.a. alvorlige nyreskader, hvis denne “regel” bruges om en række andre svampearter, som lokalt kan forekomme i “spisemængder”, http://en.wikipedia.org/wiki/Lethal_webcaps.

[Ole Terney / https://blog.bionyt.dk//hareskoven].

Svampetur-instruktion ved Ole Terney: Tlf/sms: 21729908.

Artikklen her er udgivet den 30. september 2014 af Ole Terney ( webredaktør )

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply