Search Posts

Sund-kost-liv-reddes

For første gang har danske ernæringsforskere sat tal på, hvor mange danskere der kan redde livet ved at spise sundere. Mere end 5.000 mennesker kan årligt undgå at dø af hjertesygdomme, hvis de spiser mere frugt, grønt, fisk og mindre fedt. Tallene fremgår af en ny rapport fra Ernæringsrådet, der har gennemgået 100 europæiske, amerikanske og australske befolkningsundersøgelser. Målet har været at fastslå, hvor meget kosten betyder for udviklingen af blodpropper og åreforkalkning, og konklusionen er, at hvis de officielle kostanbefalinger følges, kan 30 til 40 procent af dødsfaldene forebygges. "Det vil ikke indebære nogen drastisk ændring af levevisen at følge anbefalingerne. Og de sundhedsmæssige gevinster er formentlig endnu større, end vores rapport peger på", siger professor, dr.med. Arne Astrup, formand for Ernæringsrådet. * Kun halvdelen af danskerne spiser frugt hver dag, og det er kun hver tredje, som spiser mere end 300 gram frugt og grønt dagligt. Det er specielt mænd, som undgår frugten. Til gengæld går det bedre med det danske forbrug af fisk, der er steget med ti procent inden for de seneste fem år. "Man kan nedsætte risikoen for at få en dødelig blodprop fra den ene dag til den anden ved at lægge sin livsstil om", siger Arne Astrup. (Radioavisen. B. Søndergaard, Aktuelt, 1. sektion, 8. Ritzau, Jyllands-Posten, 1. sektion, 2. C. Welin, Berlingske Tidende, 1. sektion, 5. Ritzau, Kristeligt Dagblad, 2) http://www.netdoktor.dk/nyheder/index.asp?id=2796#id2796

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply