Search Posts

Søgemaskiner-til-Internettet

Søgemaskiner er software, som henter information frem og rangerer den efter nogle givne kriterier.
Søgemaskinerne hjælper os med at navigere i den uhåndgribelige informationsmængde, der findes derude.

Hvilke sider der kommer op, når du taster et søgeord ind i Google, er langtfra tilfældigt. Resultaterne påvirkes af tidligere søgninger, lokationsdata og surfhistorik.

Men den fører også til, at der skabes såkaldte filterbobler – en effekt, der opstår ved, at personer får filtreret og frasorteret information på internettet, fordi de bruger websteder, der tilbyder individuelt tilpasset indhold.

En kvinderetsforkæmper vil med andre ord kunne få andre svar frem end en mandschauvinist på spørgsmålet ‘hvad er feminisme?’.

Et argument for at gemme sig for teknologiselskabernes talknusere handler om solidaritet.

Nettet er globalt, og mange mennesker lever i lande, hvor det at miste kontrollen over informationen om, hvad du læser på nettet, potentielt kan være livsfarligt.

Dissidenter i Kazakhstan, homoseksuelle i Uganda og menneskerettighedsforkæmpere i Tyrkiet er ofte afhængige af gode, anonyme alternativer til de sædvanlige digitale værktøjer.

For hver ny bruger af privacyvenlig teknologi styrkes disse selskaber i konkurrencen med deres storebrødre. 

Google ( Man kan hverken anvende Mobilepay eller Easypark uden Google play)

Qwant (europæisk)

DuckDuck Go Privacy [(amerikansk), DuckDuckGo (DDG), er de seneste år vokset i et enormt tempo. I modsætning til Google vises annoncer kun baseret på det faktiske søgeord og ikke baseret på profilen af websteder, du har set, liket på Facebook eller dine lokationsdata. DuckDuckGo er app eller kan væres som standard-søgemaskine i bl.a. Firefox og Apples Safari.]

Ecosia Browser

Seznam.cz

Eniro

Jubii

AltaVista

Startpage.

https://degooglisons-internet.org/en/alternatives/ (fransk)

Osmand 

https://raccoon.onyxbits.de/

(Læs om forskellen på en SØGEMASKINE og en BROWSER på linket her)

Leave a Reply