Search Posts

Seglcelleanæmi-fibre-behandling-med-fosterhæmoglobin

Seglcelleanæmi, hvor blodlegemerne får krum form i stedet for deres normale runde form, skyldes at hæmoglobinmolekylerne samles i stive fibre. De lange hæmoglobinmolekyler tvinger til sidst blodlegemerne til at indtage deres krumme form. Denne form medfører, at blodlegemerne sætter sig fast i blodårer i leveren og milten og snævre blodkar, hvilket kan medføre intense smerter og beskadige organerne. Man har opdaget, at hvis hæmoglobindannelsen ændres, så det er fosterets hæmoglobintype, som dannes, forsvinder seglcelleformen. Mus, der får tilført genet for fosterets hæmoglobinform, danner færre seglceller. Seglcelleanæmi er en genetisk varians, som kun kan behandles med knoglemarvtransplantation. Men det ser ud til, at aktivering af fosterhæmoglobin-dannelse kan nedsætte molekylernes klæbrighed. Lægemidlet hydroxyurinstof medfører at voksne begynder at danne fosterhæmoglobin. New Scientist 8. marts 2003 s.17 (Physical Review Letters).

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply