Search Posts

Risici ved atomkrig

Brian Toon er professor i og atmosfærisk og oceanisk videnskab samt en førende atomkrigsforsker. Han er blevet interviewet i anledning af, at den russiske præsident Vladimir Putin beordrede russiske tropper til at invadere Ukraine den 24. februar 2022, og truede andre lande, der hjalp Ukraine, med "konsekvenser, man aldrig har stået over for i historien"  og med muligheden for, at Rusland ville overveje at bruge .

Hvor reel er truslen om atomkrig lige nu (medio marts 2022)?

Jeg tror ikke, vi skal være særlig bekymrede, siger Brian Toom. Putin er fuldstændig klar over, at hvis han rent faktisk startede en atomkrig, ville han ende med, at Rusland var en bunke brændende murbrokker. Der er kun 200 byer i Rusland med mere end 100.000 mennesker. USA kunne angribe enhver større by i Rusland med 10 atomvåben. Putin er bestemt klar over det, og det tror jeg ikke, han ville ønske. Det, han forsøger at gøre, er at mobbe Vesten til ikke at hjælpe Ukraine.

Hvad er de andre nukleare implikationer af Ruslands invasion og Putins trussel?

Verden er altid tæt på en atomkrig, for både den amerikanske præsident og den russiske leder har militærfolk, der følger dem rundt med atomaffyringskoder, for der er alle disse jordbaserede missiler, der skal affyres inden for ti minutter, før de selv bliver ødelagt ved et angreb. For eksempel er der omkring 50 missiler med atombomber nær Fort Collins i USA, der altid venter på at blive affyret mod Rusland. Det er farligt fordi man risikerer uheld og misforståelser, men det er usandsynligt, at der kommer til at ske noget.

Hvad er status for atomvåben rundt om i verden?

I 1986 var der 70.000 atomvåben på planeten Jorden – det var fuldstændig ude af kontrol. Lige nu i 2022 er der omkring 13.000 i hele verden. Denne nedgang i antal af atomvåben startede, da den tidligere præsident Ronald Reagan og den tidligere præsident for Sovjetunionen Mikhail Gorbatjov blev enige om at fjerne en masse kortrækkende atomvåben i Europa, fordi det videnskabelige samfund fortalte dem, at hvis de brugte alle disse våben, ville de dræbe det meste af befolkningen på planeten.

Nu er USA og Rusland begrænset af en traktat til at have omkring 2.000 atomvåben hver, der er klar til at afskydnin; samt yderligere 2.000 våben hver, der er i opbevaring eller reserve, men som kan bringes frem i en nødsituation. USA og Rusland har 90 procent af atomvåbnene, Storbritannien, Frankrig og Kina har omkring 200 hver, Indien og Pakistan har 150 hver, Israel har omkring 100 og Nordkorea har et ukendt antal atomvåben.

Hvor kraftige er nutidens atomvåben?

For det mindste atomvåben på en amerikansk ubåd er dødszonen omkring nedslagsområdet (ground zero) omkring 3 miles i radius, så blot et af disse atomvåben, hvis det kastes midt i byen Denver i USA,ville eliminere en stor del af byen. En amerikansk ubåd bærer omkring 96 atomsprænghoveder, og de er hver omkring 10 gange stærkere end Hiroshima-bomben, der dræbte 100.000 mennesker i 1945. Det betyder, at blot én amerikansk ubåd potentielt villel kunne dræbe 100 millioner mennesker, hvis den affyrede alle sine bomber mod byer. Og russerne kunne gøre det samme.

Hvad ville der ske, hvis et land beslutter sig for at bruge atomvåben?

Hvis der var en krig mellem Indien og Pakistan (som begge ikke er særlig store atomvåbenlande), og de brugte halvdelen af ​​deres arsenaler, ville det dræbe et sted mellem 50 og 150 millioner mennesker fra de direkte eksplosioner i byer. Men vi tror, ​​at omkring 1 til 3 milliarder mennesker ville dø globalt, fordi røgen fra de brændende byer ville komme op i stratosfæren og blokere for sollys. Jordtemperaturen ville falde til istidsforhold inden for få uger og ødelægge landbruget. Folk ville sulte ihjel, fordi de ikke ville kunne dyrke mad.

Med en atomkrig mellem USA, Europa og Rusland ville det blive endnu koldere, fordi der ville være endnu mere røg. I korndyrkningsområder som Ukraine og Iowa ville temperaturerne falde til under frysepunktet i to år. Ikke alene kan man ikke dyrke noget, men man vil mangle transport, fordi olieraffinaderierne vil blive ødelagt, og alle elledninger vil gå ned. Der er kun mad nok i en by til omkring seks dage, og der er kun nok korn på verdensplan til at brødføde verdens befolkning i omkring 60 dage. Så dette er en trussel mod verdens befolkning, og også for mennesker, der ikke er i nærheden af, hvor eksplosionerne fandt sted.

Hvilke langsigtede bekymringer har du?

Desværre har Rusland og USA været i et våbenkapløb længe, og i de kommende årtier kan vi få et stort problem med, hvor kort advarselstiden for et angreb kan være. Lige nu har USA's præsident et 30-minutters vindue til at indlede et forsvar mod atommissiler, men Rusland bygger våben, der forkorter denne advarselstid.

Hvis advarselstiden kun er minutter vil der ikke være tid til at vække den amerikanske præsident for at få ham eller hende til at beslutte at affyre vores missiler. Spørgsmålet er så, om nogen øsker at få kunstig intelligens (AI) til at beslutte, om der sker et angreb, og om man skal reagere. Vi vil blive tvunget ind i en situation, hvor vi skal vælge om det skal være en eller anden maskine, er bestemmer, i stedet for at det er præsidenten i USA, der bestemmer om USA skal bruge atomvåben.

Hvad er dit budskab til folk, der er bekymrede for atomkrig lige nu?

Folk skal ikke dvæle ved dette. Vi har nok problemer med COVID og andre sociale problemer. Men folk burde indse, at der er mange atomvåben derude, og at vi er nødt til at gøre noget, så vi ikke har truslen om  i fremtiden. Nye traktater kan forhindre brugen af ​​kunstig intelligens i at kontrollere atomvåben og man kan med nye traktater stoppe udviklingen af ​​nye typer af atomvåbenleveringssystemer, der forkorter fjerner advarselstiden yderligere. Fjernelse af landbaserede missiler i USA kan eliminere et mål for atomangreb i Amerika, og hvor USA ellers skal forsvare sig ved at angribe Rusland med atomvåben, hvis man tror, at Rusland angriber USA.


 

Kilde: https://phys.org/news/2022-03-russia-invading-ukraine-threat-nuclear.html

 

Læs BioNyt Videnskabens Verden om atomvåben: 

http://www.bionyt.dk/166/

 

http://www.bionyt.dk/atom/index.asp

Atomvåben

atomvåben

 

 

Atomvåben

 

Udforsk videre: Atomvåbenteknologi

 

Leave a Reply