Search Posts

Rejse til USA

Sådan undgår du at komme i klemme, når du skal rejse til USA
http://politiken.dk/rejser/rejsenyt/flyoglufthavne/ECE1431968/8-vigtige-tips-saadan-undgaar-du-at-komme-i-klemme-naar-du-skal-rejse-til-usa/

I januar 2009 indførte USA nye og skærpede krav ved indrejse i landet. Blandt andet skal man forhåndsgodkendes for at få lov til at rejse ind i landet gennem det såkaldte ESTA-program. Det skal gøres online og koster 14 dollars, knap 80 kroner. Du skal ansøge om forhåndsgodkendelse via nettet. Det skal du helst gøre lige så snart, du ved, hvornår du skal rejse og mindst 72 timer før afrejse. Du får som oftest en godkendelse med det samme, men da svartiden normalt tager 72 timer, anbefales det, at du under alle omstændigheder ansøger mindst seks dage før, dit fly letter. Du skal være bevidst om, at en gammel, ubetydelig straffesag i Danmark kan influere på din indrejse i USA.
Pas på falske ESTA-sider. En faldgrube, som flere danske rejsende er faldet i, er falske kopi-sider for ESTA-godkendelsen. Det kan ske ved, at man for eksempel kommer ind til ESTA-godkendelsen via Google. Opkræves man mere end de 14 dollars, skal man ikke trykke send på ESTA-formularen, for så er man det forkerte sted. (DET RIGTIGE STED ER HER: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/esta.html?language=da)

Sørg for, at der ikke er noget loft på, hvor stort et beløb du er dækket ind under. For hvis du eksempelvis får hjerteproblemer under din USA-rejse, risikerer du at skulle gå fra hus og hjem på grund af hospitalsregningen. Det kan nemlig koste op imod 250.000 kr. om dagen at være indlagt, og er du eksempelvis kun er dækket for fire millioner kroner, kan det hurtigt løbe op.

Spørgsmål omkring ESTA kan stilles her:
https://help.cbp.gov/app/ask/kw/ESTA%20RETURN

Hvis du rejser til USA igen indenfor de to år, skal du dog finde godkendelsen frem igen. Du skal nemlig ændre informationerne om flyselskab, flynummer og ikke mindst adresse, mens du er i USA. For at komme ind og ændre informationerne, skal du bruge dit ansøgningsnummer. Har du ikke gemt det, kan oplysningerne dog findes ved hjælp af dit fulde navn, fødselsdag og pasnummer. Men man behøver ikke at udfylde punktet om 'Travel information'. Det kan man vælge at lade stå blankt. Hvis man har gjort det, da man søgte om ESTA-godkendelsen, behøver man ikke opdatere disse oplysninger.
Mulig faldgrube: Husk at din ESTA-godkendelse følger dit pas. Får du nyt pas, skal du derfor have en ny ESTA-godkendelse.

3. Udfyld informationerne til 'secure flight' på nettet

Luftfartsselskaberne har pligt til at kunne oplyse passagernes fulde navne, som de står i passet, samt køn og fødselsdato senest 72 timer før afrejse. Og det er din egen pligt som passager at sikre, at flyselskabet har disse oplysninger. Det gør du ved at udfylde formularer, som flyselskabet som regel altid beder dig om via eget website. Mulig faldgrube: Vær opmærksom på, at hvis du rejser med flere forskellige flyselskaber, så skal du udfylde informationerne hos alle selskaberne. Det er ikke nok at nøjes med det selskab, du rejser ind i USA med.

4. Husk din APIS

Ud over informationerne til secure flight er alle luftfartsselskaber forpligtede til at indsamle og indlevere en række rejse- og reservationsoplysninger om deres passagerer (og besætningsmedlemmer).
Det gælder blandt andet information om, hvor du bor under dit ophold i USA (eller omtrentligt opholdssted, man behøver dog ikke indberette at man valgte et andet hotel end det oprindeligt tilsigtede). Hos mange flyselskaber kan du udfylde formularen online sammen med dine informationer til secure flight. Alternativt kan du printe den ud og tage den med i lufthavnen. Find formularen her.

5. Den hvide/blå formular

Amerikanerne er meget påpasselige med ikke at få mund- og klovsyge, kogalskab eller dets lige ind i landet. Derfor skal du også udfylde en hvid/blå formular, der skal sikre, at der ikke bliver indført ulovlige fødevarer ind i USA. Mulig faldgrube: Lad være med at tage fødevarer med til USA. Ifølge Lars Mørk kan selv en uskyldig omgang rugbrødsmel til en eksildansker i USA eller de hjemmebragte bananer og æbler, du ikke fik spist om bord, skabe problemer.
Arbejder du med dyr til daglig, så tjek med den amerikanske ambassade her i Danmark, om det kan have indflydelse på din indrejse.

6. Ved indrejsen i USA

Lad være med at slippe dumme bemærkninger ud, vær tålmodig, spring ikke over i køen og opføre dig ikke højrøstet. Det kan koste dig et længere forhør. Mulig faldgrube: Hvis du bliver spurgt, hvad dit ærinde er, så afgiv det samme svar, som du har afgivet i ESTA-godkendelsen og på den grønne formular. Hvis du eksempelvis skal lave et interview eller researche på en opgave for dit arbejde, så sørg for at finde ud af, om du i så fald skal have et visum. Eksempelvis er det ikke smart at erklære, at du skal til USA på ferie i ESTA-godkendelsen for så ved skranken at sige, at du skal interviewe en musiker.

7. Pas skal være korrekt

Det kræver et maskinlæsbart pas for at rejse ind i USA. Alle danske pas udstedt efter den 1. marts 1997 er maskinlæsbare. Mulig faldgrube: Du skal være opmærksom på, om du eller din partner har skiftet navn siden sidste gang, I fik nyt pas. Er du eksempelvis blevet gift, så tjek om dit eventuelle nye efternavn, der står i dit pas matcher det navn, du har på bookingen af rejsen.
Vær også opmærksom på, om der er ikke-danske statsborgere i rejseselskabet. Hvis man statsborger i et land, der ikke deltager i USA's Visa Waiver-program, kan man ikke søge ESTA, men skal søge visum for at rejse til USA i stedet. Se her, hvilke lande der er med i Visa Waiver-programmet.

8. At rejse med børn

Alle børn skal have deres eget pas. Tjek de gængse regler for pas på politi.dk.
Mulig faldgrube: Hvis du som voksen rejser med mindreårige børn, som du ikke har forældremyndigheden over, har du pligt til at kunne fremvise barnets pas og eventuelle visum samt kopi af begge forældrenes pas og en underskrevet bekræftelse fra mindst én af forældrene om, at barnet har tilladelse til at rejse med dig.

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply