Search Posts

Psilocybin – psykedeliske svampe – magic mushrooms

I de senere år har ændringer i FDA’s politik i USA genoplivet forskning, som stoppede i 1970, da præsident Richard Nixon betegnede alle psykedeliske stoffer som uden terapeutisk værdi ved at placere dem i “schedule 1 narcotics”. Nu er der en mere afslappet administration, hvorved amerikanske forskere er begyndt at interessere sig for psilocybin-svampe ud fra to synsvinkler.

Den ene gruppe er interesseret i den terapeutiske værdi af svampetrippet ud fra den tanke, at en psykedelisk, mental rejse kan tænkes at give en varig, positiv indflydelse på personens sind. Forskning med terminalt syge kræftpatienter blev påbegyndt ved University of California i Roland Griffiths and Bob Jesses laboratorium og blev siden fortsat ved New York University og Johns Hopkins university. Patienterne fik de psykedeliske svampe i behagelige omgivelser og fik samtidig psykoterapeutiske sessioner. Man noterede ned, hvordan det påvirkede dem, idet forskerne håbede at kunne sætte de psykedeliske virkninger ind i en terapeutisk ramme for disse patienter. Resultaterne var positive. Godt støttede svampetrip hjalp de terminale kræftpatienter med at nærme sig slutningen af livet med mindre angst og frygt.

En anden forskningsgren forsøger at bryde de negative adfærdsvirkninger ved psilocybin-behandling. Disse forskere er mindre interesseret i virkningen af trippet i sig selv, og mere interesseret i, hvad det ender med at gøre ved personen. Et indledende studie ved Johns Hopkins university fandt, at 12 ud af 15 personer var stoppet med at ryge ½ år efter et enkelt svampetrip.

Robin Carhart-Harris og Paul Expert i London har studeret de fysiologiske virkninger. Billedscanning af hjernen på personer under psykedelisk indflydelse tyder på, at psilocybin midlertidigt “rewires” hjernen, så forbindelser mellem hjerneområder, som normalt ikke interagere med hinanden, begynder at gøre dette, og psilocybin nedsætter også blodstrømmen til hjernens “Default Mode Network” (altså hvad der kunne kaldes det normale netværkssystem i hjernen). Disse fysiologiske ændringer korrelerer med almindelige træk ved psilocybin-trippet, såsom hallucination, synæsti (dvs. at sanseindtryk omfatter flere ting, f.eks. ikke kun farve, men også lyd, følelser eller andre sanser) og opløsning af grænsen mellem personen selv og verden. Afbrydelsen af “default”-signalmønstre, altså de gængse signaler, som vi er vant til, tillader – mener man – at der kan opstå nye ideer og nye måder at se betragte ting på. Personer, der er fanget i et negativt mønster, kan derved måske komme ud af dette, forestiller man sig. (Brandon Keim: “Science Graphic of the Week: How Magic Mushrooms Rearrange Your Brain”, Wired, 30. okt. 2014).

Michael Pollan fik d. 9. feb. 2015 udgivet en 33 sider featureartikel i The New Yorker under titlen “The Trip Treatment”. Sidst i sin artikel skriver han, at for mange terapeuter er medicinsk accept det første trin mod en bredere kulturel accept, samt at nogle terapeuter tror, at psilocybin har potentiale for “the betterment of well people”. En anekdote om dette berettes i The New York Times i artiklen “Can Mushrooms Treat Depression? (Opinion section 20 nov 2014) af Eugenia Bone, hvor hun beskriver sine forsøg med “magic mushrooms” uden for den medicinske sammenhæng, og angiver at svampene hjalp hende med at finde sig til rette med sin aldring.

Al denne forskning og opmærksomhed peger måske mod en ny trend. Cannabis er blevet lovliggjort i mange stater i USA og det er længe siden, at Richard Nixon døde. Debatten i medierne for nylig vil måske ændre den måde, samfundet ser på disse svampe og deres aktive stoffer. (The Diane Rehm Show, 2. okt. 2014: “Using Psychedelic Drugs to Treat Mental Disorders", – hvor Michael Mithoefer, Nicholas Blackston, James Giordano og Tom Shroder blev interviewet af Diane Rehm).

[Kilde: Jacob Kramer: “Psilocybin Research in the News”, Boston Mycological Club, marts 2015, bd.70 nr.1]

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo Debat på Facebook – for Svampeatlas-gruppen:
1. september 2015

Jesper Kristensen Er vi ved at få en nye generation af svampe søger på Atlas ?? Humørikonet wink

 • eller er det bare efterår og så tror ungdommen at alt hvad der har hat og stok og vokser imellem 3 stykker græs er psykedeliske svampe !! hvis det var så nemt var den lukket afdeling fyldt med unge mennesker som gik og så farver resten af livet !! Humørikonet wink
 • (Jesper Kristensen skriver til mailskriveren): jeg ved ikke hvor stærk din psyke er !! og skal ikke sige om du skal eller ikke skal prøve dem !!

 • men uanset hvor stærk du tror du er vil bare en gang påvirke din hjerne og i værste tilfælde vil det skade din hjerne for resten af livet.

 • Jeg har spist utrolig mange af dem for 30-35 år siden og var måske bare heldig / stærk men et par af mine venner var ikke så heldige og to af dem går ind og ud af den lukkede afdeling stadigvæk i dag så mange år efter og to begik selvmord og da jeg kendte dem siden vi var 5-7 år ved jeg at det var de "sjove" svampe som gjorde det udslag. Jeg har også snakket med fagfolk om dem og de siger alle at svampene har været 90-95% medvirkende til den skade der er sket på mine gamle venner………. Men som sagt skal jeg ikke fortælle dig om hvad der er rigtigt og forkert det er op til dig !!

 • men fik bare lyst til at fortælle dig min historie om da jeg var ung og uvidende om hvad vi legede med !! Humørikonet smile

 • Lige til slut vil jeg anbefale dig at læse lidt om den skjulte verden omkring Svampene og måske tage med på nogle af de ture Svampeatlas laver

 • Alt hvad du ved om svampe fylder kun 5% – resten af vejen op til 100% er ny viden og interessante oplevelser !!

 • Tro mig jeg ved hvad jeg snakker om og bruger hver dag året rundt på at søge efter dem og vil gøre det resten af livet så bidt er jeg med dem !! Humørikonet grin Humørikonet like

 • Fred og glæde min kære ven og jeg ønsker dig god tur uanset om du spiser dem eller tager med på svampe ture !!

 • Her er lige lidt læsestof du kan kigge på
 • http://ing.dk/…/ny-forskning-derfor-faar-psykedeliske…external image safe_image.php?d=AQCPndvwkOnpexcO&w=90&h=90&url=http%3A%2F%2Fing.dk%2Fsites%2Fing%2Ffiles%2Fstyles%2Flarge%2Fpublic%2F7413448592_c3ff8dd93b_o.jpg%3Fitok%3DVDSGhCyx&cfs=1&upscale=1

Ny forskning: Derfor får psykedeliske svampe dig til at se farver – IngeniørenING.DK . Af Tine Heinricy 8. jul 2014
Hjernens drømmecenter bliver særligt aktivt, når man er høj på psykedeliske svampe.

Psykedeliske svampe giver følelsen af en surrealistisk drømmeverden. Neuroforskere har nu afdækket årsagen til følelsen.

Det aktive stof i svampene, psilocybin, skaber ændringer i hjernen. Disse ændringer giver en følelse af at være på en helt anden planet, skriver Newscientist.com.

»Det er første gang man har fundet fysiske beviser for, hvad de skøre svampe gør ved hjernen«, siger Robin Carhart-Harris, der er forsker ved Imperial College London og en del af forskergruppen.

Forskere fra Imperial og Goethe-Universität i Frankfurt, Tyskland, gav 15 personer flydende psilocybin, mens de lå i en fMRI-scanner. Scanningerne viste, at strømmen af blod gennem forskellige områder af hjernen ændrede sig.

Strømningerne af blod i hjernen er et tegn på, hvor aktive de forskellige hjerneområder er.

Man sammenlignede med billeder, der blev taget, mens de samme testpersoner fik et placebo-stof.

Under påvirkning af psilocybin opstod nedsattes aktiviteten i 'mindre primitive' regioner af hjernen forbundet med selvkontrol og tankevirksomhed på højt plan – såsom thalamus, det bagerste cingulate område og det mediale præfrontale cortex.

Derimod blev aktiviteten i hippocampus og den forreste del i det cingulate cortex øget. Det er områder, der omhandler følelser og dannelsen af erindringer og som oftest kaldes de 'primitive' områder af hjernen, fordi det er de første dele, der har udviklet sig. Det er også disse områder, der er særligt aktive, når vi drømmer.

»Resultatet passer ind i ideen om, at psykedeliske svampe øger din følelsesmæssige rækkevidde,« siger Robin Carhart-Harris.

Ifølge psykiater Adam Winstock fra Maudsley Hospital og Lewisham Narcotics and Alcohol Service i London, er der neurovidenskabelige fordele ved denne opdagelse. Psilocybin kan sammen med andre psykedeliske stoffer anvendes terapeutisk, da det har en evne til at trænge dybt ind i de primale hjørner af hjernen.

»Det at drømme synes at være et afgørende redskab for ubevidst følelsesmæssig bearbejdning og læring. Ved at bruge psilocybin til at skabe en drømmelignende tilstand, kan folk håndtere stress eller depression«
.
»Det kunne muligvis også bearbejde noget af den selvkritik, der hæmmer vores evne til at ændre os og vokse,« siger psykiateren.

Forskerholdet drømmer om at kunne fortsætte med at udforske den potentielle anvendelse af psykedeliske svampe samt LSD og andre hallucinogener til behandling af depression.

==

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply