Search Posts

Posttraumatisk-stress-disorder-genetisk-disposition

Et dopamin-gen er bestemmende for, hvor følsomme mennesker er for stresssygdom efter en traumatisk begivenhed. I denne sindstilstand bliver folk ved med at genkalde sig den chokerende oplevelse i mareridt og tilbageblik. Genet kaldes DAT, og er involveret i transporten af dopamin, som er et vigtigt signalstof i hjernen. Man undersøgte 206 mennesker, som havde lidt af "posttraumatisk stress disorder". Det viste sig, at disse mennesker havde 30% større sandsynlighed for at have en mutantkopi af genet og 50% større sandsynlighed for at have to mutantkopier af genet. Mutantudgaven af genet øger altså deres risiko for at udvikle syndromet, hvis de bliver udsat for en chokerende oplevelse. " New Scientist 5.okt.2002 s24 og Molecular Psychiatry bd. 7 s.903

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply