Search Posts

Overtro-hjernekemi

Om mennesker tror eller ikke tror på det overnaturlige eller paranormale beror på, hvordan deres hjernekemi er, specielt dopaminniveauet. Mennesker med højt niveau af dopamin i hjernen har større sandsynlighed for at finde tegn og beviser i tilfældigheder, og opfatte mening og mønstre, hvor der ikke er nogen sådan (dvs. se signaler i støj). Mange mennesker formoder, at der er en dybere mening bag enhver begivenhed. Andre tvivler på alt, som ikke lader sig fastslå med sikkerhed. Det afhænger af hjernens kemi, hvilken af disse retninger man har tendens til, siger Peter Brugger fra Universitätsklinik Zürich (Department of Neurology, University Hospital Zürich). Neurobiologen har udspurgt 20 skeptikere og 20 mystikere. Mystikerne erkendte hyppigere ansigter og ord, hvor der ikke var nogen. I forsøget blev forsøgspersonerne bedt om at skelne mellem billeder af rigtige ansigter og billeder af fordrejede billeder med eller uden ansigter, som kortvarigt blev vist på en skærm. Forsøget blev også udført med ord, reelle eller konstruerede. (Billedtesten afprøver hjernens højre halvdel, ordtesten afprøver hjernens venstre halvdel). Tvivlerne overså omvendt mange mønstre. Først da Peter Brugger gav dem en dosis dopamin, i form af 200 mg L-DOPA i pilleform, så de pludselig en forbindelse (en kontrolgruppe fik placebo). Især var det karakteristisk at skeptikerne var mere tilbøjelig til at opfatte ansigter og ord, hvor der ikke var nogen. Dopamin gør skeptikere mindre skeptiske! Derimod blev de troende ikke mere tilbøjelige til at tro på, at de så ansigter og ord, snarere tværtimod. Der er altså tilsyneladende et plateau, som de er nået til og hvor yderligere dopamin ikke medfører yderligere virkning. Dopamin er et vigtigt signalstof i hjernen, som har betydning for motivation og belønning. Stoffet har betydning i forbindelse med fastholden af narkomani. Stor mængde af dopamin i hjernen sættes også i forbindelse med hallucinationer og paranormale tanker. New Scientist 27 juli 2002 s.17. Møde ved Federation of European Neuroscience Societies, i Paris, sidste uge.

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply