NÅR JEG KIGGER IND I MIT KØLESKAB, ser jeg en hel del økologiske varer. På øverste hylde står der en økologisk appelsinmarmelade. Nedenunder to bakker økologiske æg. Inde i rodet et sted gemmer der sig også en økologisk spegepølse og en bøtte økologisk peanutbutter. I skuffen under køleskabet er der økologisk mel. Og i en anden skuffe ligger posen med økologiske havregryn, som jeg brugte til at lave havregrød i morges.
Jeg har nemlig en vane, som jeg deler med et stigende antal danskere. Når jeg er i supermarkedet, griber jeg ofte ud efter varer med det røde Ø-mærke. Faktisk tør jeg slet ikke tænke på, hvor mange liter økologisk mælk jeg har købt i mit liv. Der ligger fem inde i køleskabet lige nu, kan jeg se, og i lågen står der én mere, neden under posen med økologiske citroner.
Det har altid givet mig en følelse af at bidrage til en mere bæredygtig madproduktion at købe økologisk mad. Dermed ligner jeg de fleste danskere – mere end tre fjerdedele af os forbinder ifølge en undersøgelse fra Økologisk Landsforening økologi med “bæredygtighed”. Otte ud af ti mener, at økologi “beskytter naturen, miljøet og grundvandet”. Seks ud af ti mener, at økologisk madproduktion er “bedre for klimaet”.
Man må gå ud fra, at det i høj grad er derfor, økologi hele tiden bliver mere populært, både politisk og blandt forbrugerne. Salget af økologisk mad stiger konstant. Alene det seneste årti er økologiens andel af madmarkedet næsten fordoblet, så mere end 12 procent af al den mad, vi køber, nu er økologisk. Og det stopper næppe her. Regeringen har nemlig sat sig for at skubbe yderligere på udviklingen. Det erklærede mål er, at både forbruget og eksporten af økologisk mad skal fordobles frem mod 2030. Til den tid skal det økologisk dyrkede landbrugsareal efter planen også være dobbelt så stort som nu. Danmark er altså på vej i fuld fart mod en fremtid med endnu mere økologi, og hele Europa følger faktisk efter. EU har et erklæret mål om, at en fjerdedel af al landbrugsjord i unionen skal dyrkes økologisk i 2030.
Det er en udvikling, jeg har bidraget til med mit privatforbrug. Men det er også en udvikling, som jeg i stigende grad har haft det ambivalent med, fordi en ubehagelig mistanke de senere år har sneget sig ind på mig i takt med, at jeg har gravet mig mere og mere ned i emner som klima, biodiversitet og bæredygtighed i det hele taget. Så jeg besluttede mig for at kigge grundigt på sagerne. Og hvad jeg fandt ud af, overbeviste mig om, at vi er nødt til at tage vores storsatsning på økologi op til overvejelse.
Sagen er nemlig, at økologi i sin nuværende form ikke rigtig hjælper os med at løse de enorme bæredygtighedsudfordringer, vi mennesker slås med, og som vores madproduktion i stor stil bidrager til, såsom klimaforandringerne og det verdensomspændende tab af biodiversitet. Det er i hvert fald det billede, som står tilbage, når man tager et nøgternt kig på forskningen. Og jeg tror, vi har brug for en diskussion om, hvad den erkendelse betyder, før det er for sent. Ellers risikerer vi at bevæge os meget langt ned ad en vej, der kan vise sig at være en bæredygtighedsmæssig blindgyde.
Det her er et forsøg på at starte den diskussion.
DET ØKOLOGISKE LANDBRUGS STORE UDFORDRING er sådan set ret simpel og meget veldokumenteret. En økologisk mark producerer mindre mad end en, som dyrkes ved hjælp af kunstgødning, syntetiske sprøjtemidler og andre moderne metoder. Hvis en almindelig kornmark leverer 100 tønder korn om året, så leverer en økologisk mark af samme størrelse et sted mellem 50 og 90. Årsagen er, at kunstgødning og syntetiske sprøjtemidler virker. De får afgrøderne til at vokse sig større og beskytter mod skadedyr, snyltesvampe og ukrudt, der gerne vil stjæle sollyset og næringsstofferne. Men de må ikke bruges inden for økologien, og derfor skal økologiske landmænd bruge mere plads for at levere samme mængde mad. Ret meget mere plads, faktisk.
På globalt plan er forskernes bedste vurdering, at en total omlægning til økologi ville øge behovet for landbrugsareal med et sted mellem 16 og 33 procent. Det er ikke småting. Og ser man på den rige del af verden, hvor vi bor, er tallene endnu større. Et nyligt studie af konsekvenserne af en total omlægning til økologi i England og Wales konkluderede, at sådan en omlægning ville få den britiske produktion af mad til at falde med cirka 40 procent, uanset om man måler i kalorier eller proteiner. Det ville betyde, at der skulle produceres mere mad andre steder for at kompensere for den tabte produktion. Og det ville kræve ekstra landbrugsjord uden for England og Wales, som skulle bruges til at levere mad til briterne. Samlet set ville briterne derfor komme til at lægge beslag på et landbrugsareal, der var omkring 50 procent større end i dag.
Forskningsartiklen om England og Wales kan læses her.
De 16 til 33 procent fremgår af denne forskningsartikel.
DET ER PÅ GRUND AF DET HER ØGEDE PLADSFORBRUG, at de økologiske varer i mit køleskab og mine kolonialskuffer støder sammen med tidens allerstørste dagsorden, når vi taler om bæredygtighed, nemlig klimaet.
Målt på areal er det ganske vist sådan, at en økologisk mark belaster klimaet mindre end en almindelig mark. Men ser man på klimabelastningen i forhold til mængden af produceret mad, bliver billedet det stik modsatte, hvilket kræver lidt forklaring.
Forskere fra Aarhus Universitet har for nylig regnet på, hvad der ville ske, hvis man omlagde alt dansk landbrug til økologi. Konklusionen lød, at det ville få udledningen af klimagasser til at falde med et sted mellem 25 og 39 procent – men at produktionen af mad samtidig ville falde cirka lige så meget. Udledningen per kilo mad ville derfor være cirka den samme … men kun indtil man begynder at se nærmere på, hvad omlægningen ville få af konsekvenser uden for Danmark.
Samlet set ville mindre produktion i Danmark nemlig i et eller andet omfang føre til øget produktion i udlandet – ligesom i tilfældet med England og Wales. Det ville betyde flere drivhusgasudledninger, enten fordi den tabte danske produktion ville blive erstattet af noget mindre effektivt i udlandet, eller fordi der et eller andet sted i verden ville opstå et behov for at udvide landbrugsarealet på bekostning af naturen. Det betyder, at en omlægning til økologi ville pynte på vores nationale klimaregnskab, men næppe gavne klimaet som sådan. Aarhus-forskerne har dog ikke regnet på, hvor stor den negative effekt på klimaet globalt set ville blive.
Derfor bad jeg om hjælp hos lektor Jannick Schmidt fra Aalborg Universitet. Han har gennem det seneste årti fintunet en regnemaskine, der ud fra et væld af historiske data kan beregne de globale konsekvenser af at øge behovet for landbrugsareal. Han forklarer, at man kan tænke på det globale fødevaresystem som en ballon eller en pølse. Hvis man gør pølsen mindre ét sted ved at klemme på den, så buler den bare ud et andet sted. Altså: mindre produktion ét sted – for eksempel på grund af omlægning til økologi – fører til mere produktion andre steder. Nogle landmænd kan øge produktionen ved at dyrke eksisterende jord mere intensivt. Man kan for eksempel tænke på en polak, der pøser ekstra meget gødning på sine marker. Men der vil også være landmænd, som tager ny jord under plov. Og når det sidste sker, er det altså oftest i lande som Brasilien og Indonesien, hvor det ofte går ud over regnskov, der bliver skåret ned eller brændt af. Og det er noget af det aller-allerværste, man kan gøre for klimaet. Regnskove indeholder nemlig store mængder kulstof, som ender i atmosfæren som CO2, når det brændes af. Mere end en tiendedel af menneskets udledning af drivhusgasser skyldes den slags arealomlægninger.
Jeg når ikke at tale ret længe med Jannick Schmidt, før han giver sig til at lave nogle hurtige overslagsberegninger på, hvad det globalt set ville have af afledte klimakonsekvenser at omlægge hele Danmarks landbrug til økologi. Baseret på en forsigtig antagelse om, at udbyttet ved økologisk landbrug i gennemsnit er en fjerdedel lavere, ville effekten være en øget CO2-udledning i omegnen af 0,8 millioner tons om året, siger han. Det skal ses i lyset af, at dansk landbrug cirka udleder, hvad der svarer til 15 millioner tons CO2 om året. Det er altså ikke enorme tal, vi her taler om, men store nok til at tage alvorligt.
Jannick Schmidt laver også en hurtig beregning over effekten, hvis hele verden omlagde til økologi. Han tager udgangspunkt i forskernes tidligere nævnte vurdering af, at det så ville kræve et sted mellem 16 og 33 procent mere jord at producere samme mængde mad. Resultatet er tankevækkende. I et forsigtigt scenarie, hvor økologien skaber behov for 16 procent ekstra landbrugsjord, svarer klimaeffekten rundt regnet til at lægge hele Spaniens samlede drivhusgasudledninger oven i menneskehedens aktuelle udledninger. Taler vi 33 procent, så er det nærmere det kul-begejstrede Australiens udledninger, der skal lægges til.
“Det er virkelig heftigt,” siger Jannick Schmidt.
Det skal siges, at der er tale om grove overslag, og at der er stor usikkerhed ved den slags beregninger. Forskerne er ikke enige om, hvilken beregningsmetode der er mest korrekt. Men det er ikke til at komme uden om, at de negative klimaeffekter ved at øge arealforbruget til landbrug er der, og at de er store nok til at skulle tages meget alvorligt, siger en af Danmarks førende eksperter i landbrug og klima, professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet. Han henviser til det førnævnte studie af en mulig økologi-omlægning i England og Wales. Ifølge dét studie ville en total omlægning til økologi – på grund af det øgede arealforbrug – få den samlede udledning af drivhusgasser fra madproduktion til England og Wales til at stige med et sted mellem 21 og 70 procent. Blandt andet derfor er Jørgen E. Olesen overbevist om, at en total dansk omlægning til økologi også ville være dårligt nyt for klimaet. “Det ville være negativt, helt klart,” siger han.
Jannick Schmidts regnemaskine er blevet brugt af alt fra Europa-Kommissionen til danske og udenlandske myndigheder, grønne ngo’er og store, globale virksomheder. Læs mere om den her.
Se Aarhus-forskernes rapport her.
MEN KLIMAET ER TRODS ALT KUN ÉT af vores bæredygtighedsproblemer. Mindst lige så bekymrende er det verdensomspændende tab af biodiversitet, som ifølge forskerne truer med at ødelægge de økosystemer, der i sidste ende er grundlaget for den menneskelige civilisation.
Og ja, økologiske marker har mere biodiversitet. De rummer blandt andet flere blomster og derfor tit også flere summende insekter, der fungerer som mad for lærker og andre fugle. Det er solidt dokumenteret i forskningen.
Sagen er bare, at det ikke rigtig batter noget i det store billede. Et stort dansk forskningsprojekt fra økologi-forskningscenteret ICROFS konkluderede for nogle år siden, at “moderne økologisk drevet landbrug ikke i sig selv garanterer forbedringer af biodiversiteten”. I bedste fald, skrev forskerne, var der tale om “små gevinster”.
Forklaringen er den her: Det virkelig afgørende for biodiversiteten er ikke, hvordan markerne dyrkes, men hvor meget af landskabet der ikke dyrkes. Det er nemlig ude i den fri eller stort set fri natur, at biodiversiteten blomstrer. En af landets førende eksperter i biodiversitet, biologiprofessor Carsten Rahbek fra Københavns Universitet, formulerer det sådan her:
“Det er en misforståelse, hvis man tror, at økologisk landbrug redder biodiversiteten. Det gør det ikke. Alt landbrug er ødelæggende for biodiversiteten.” For ja, det kan godt være, at der er 30 procent mere liv i økologiske marker end i konventionelle, siger han, men 30 procent mere end næsten ingenting er stadig næsten ingenting.
“Hovedproblemet i Danmark er, at vi kun har et par procent natur, og løsningen – også på verdensplan – er én ting: mere vild natur,” siger biologiprofessoren. Med andre ord handler det igen om areal. Og her bliver det økologiske landbrugs større arealforbrug igen relevant. For mere landbrugsareal betyder alt andet lige mindre vild natur og dermed tab af biodiversitet.
Man kan selvfølgelig diskutere, hvor langt man kan trække logikken. For eksempel understreger Carsten Rahbek, at det mest afgørende for biodiversiteten – også globalt set – er, at man sætter plads af til vild natur og ikke, hvilken type landbrug man bedriver. Men hvis man begynder at regne på de mulige konsekvenser af at øge behovet for landbrugsjord, er resultaterne altså tankevækkende.
Igen bad jeg om hjælp hos Jannick Schmidt og hans regnemaskine. Den kan nemlig også regne ud, hvad der sker med biodiversiteten på globalt plan, når man øger behovet for landbrugsjord. Mekanikken er lidt langhåret, men resultaterne giver stof til eftertanke. Som tommelfingerregel, siger Jannick Schmidt, kan man regne med, at man slår omkring 20 procent flere arter ihjel, når man for eksempel køber et kilo økologisk hvedemel i stedet for et kilo almindeligt.
Usikkerheden er selvfølgelig stor også her, og der er stor variation fra madvare til madvare (for eksempel kræver økologiske gulerødder slet ikke ekstra plads, mens økologisk hvede kræver en hel masse ekstra plads). Men overordnet set er det altså en betydelig negativ effekt på biodiversiteten globalt set, man skal forvente, siger Jannick Schmidt. På grund af det øgede arealforbrug.
Forskningsprojektet fra ICROFS hed REFUGIA, og man kan læse om det her.
UD OVER KLIMAFORANDRINGERNE og tabet af biodiversitet er forurening med næringsstoffer det tredje store bæredygtighedsproblem, som forværres, når vi mennesker producerer mad. Det vil primært sige forurening med kvælstof, som blandt andet fører til iltsvind og døde fisk i havet.
Her er billedet nogenlunde det samme som for klimagasser: Forureningen fra økologisk landbrug er generelt lavere per dyrket hektar, men højere, hvis man måler per enhed mad. Ved en madproduktion af en given størrelse belaster økologisk landbrug med andre ord miljøet med flere uønskede næringsstoffer end konventionelt landbrug.
Forskere fra Aarhus Universitet er kommet frem til, at en omlægning til økologi ville få kvælstofforureningen per dyrket hektar til at falde med seks til ni kilo, hvilket skal ses i lyset af en typisk kvælstofudvaskning på mellem 37 og 63 kilo per hektar i konventionelt landbrug, afhængigt af type. Se her.
Og se her og her for metastudier, der kigger på både kvælstofudledninger, ammoniakudledninger, drivhusgasudledninger og flere andre ting for økologisk og konventionelt landbrug.
NU ER DET SELVFØLGELIG IKKE KUN af hensyn til klodens fremtid, at folk køber økologi. Faktisk er den grund, forbrugere hyppigst angiver i undersøgelser, at de gerne vil undgå rester af sprøjtemidler i deres mad. At det handler om sundhed, med andre ord. Og det kan man jo godt forstå – tanken om pesticidrester har i hvert fald mere end én gang fået mig til at snuppe et økologisk æble i stedet for et almindeligt.
Men også her er det værd at tage et nøgternt kig på forskningen. Der er ingen tvivl om, at hvis man vil undgå sprøjterester for enhver pris, skal man vælge økologi. Tingene ser bare lidt anderledes ud, hvis man får proportioner på. DTU Fødevareinstituttet overvåger løbende mængden af sprøjtemiddelrester i madvarer på det danske marked og foretager hvert kvartal flere hundrede stikprøver. Prøverne viser klart, at der er færrest rester af sprøjtemidler i økologisk mad. Men forskerne fra DTU laver samtidig detaljerede beregninger af, hvor mange pesticidrester man får i sig ved at købe og spise de varer, som findes på hylderne i danske supermarkeder. Og instituttets klare konklusion lyder, at mængden er så lille, at den ikke udgør en sundhedsmæssig risiko for hverken børn eller voksne.
Er det virkelig så enkelt, kunne man indvende. Hvad for eksempel med det, forskerne kalder cocktaileffekter, det vil sige den kombinerede effekt af at få mange forskellige typer af pesticidrester i sig? Netop dét er professor i miljøkemi Nina Cedergreen fra Københavns Universitet ekspert i, og hun siger: “Når vi lægger alle de pesticider sammen, som vi kan blive udsat for, og vurderer forskellige typer af kostplaner, så er vi ikke oppe i noget, som skulle være farligt eller på nogen måde udgøre en risiko.”
I det hele taget er det vigtigt at holde sig for øje, siger Nina Cedergreen, at sundhedsrisikoen ved at indtage fødevarer afgøres af to ting – de medfølgende stoffers giftighed og deres dosering. Og så længe doseringen er så lav, som tilfældet er for pesticider i en dansk kontekst, er risikoen ubetydelig. Professoren er derfor langt mere bekymret for alle de kemikalier, vi ellers omgiver os med, end for dem, vi propper i munden. Og selv i fødevarer er der stoffer, som er mere skadelige end pesticiderne, pointerer hun. Alkohol er et oplagt eksempel, men hun nævner også mykotoksiner. Mykotoksiner bliver dannet af nogle af de svampe, der gerne vil inficere vores afgrøder og hyppigt gør det. De er langt mere giftige end de sprøjtemidler, der bruges til at bekæmpe svampene med, og derfor er der også fastsat grænseværdier for dem. Det samme gælder for en mængde andre stoffer, som findes naturligt i vores mad, for eksempel solanin i kartofler.
Er man alligevel bekymret for pesticidrester i sin mad, kan man som tommelfingerregel barbere en tredjedel af sit indtag alene ved at holde sig til danske fødevarer, lyder konklusionen fra DTU-forskerne. Danske produkter indeholder nemlig færre sprøjtemiddelrester på grund af skrappere danske regler. EU har også skrappere regler for pesticider end det meste af resten af verden, og derfor er der typisk også færre pesticider i mad fra EU end mad udefra.
Når Nina Cedergreen selv køber ind, fortæller hun, holder hun sig derfor så vidt muligt til at købe dansk, og så køber hun økologisk af de ting, hvor hun skal bruge skrællen. Det er nok til at få hende til at føle sig helt tryg rent sundhedsmæssigt.
Menneskers sundhed er imidlertid kun én side af diskussionen om pesticider. Den anden side handler om det, man kunne kalde naturens sundhed. For ligesom pesticider er noget skidt for mennesker i store doser, er de det også for naturen. Isoleret set er det derfor selvfølgelig bedst at undgå sprøjtemiddelrester i naturen, siger Nina Cedergreen. Men, siger hun, man skal bare være opmærksom på, at der er nogle betydelige trade-offs.
For det første gentager hun de andre forskeres pointe: Når udbyttet af den enkelte mark falder, stiger behovet for landbrugsareal, og det kan samlet set være betydelig værre for naturen end at bruge pesticider i det omfang, vi gør i Danmark. For det andet kan der være situationer, hvor det selv i et mark-perspektiv kan være en fordel rent naturmæssigt at bruge pesticider i begrænset omfang. Professoren er for eksempel helt overbevist om, at en moderat brug af verdens mest udbredte ukrudtsmiddel – glyphosat, bedre kendt som Roundup – er bedre end alternativet, som er mere pløjning og harvning. Jordbearbejdningen slår nemlig langt flere regnorme og andre organismer i jorden ihjel end glyphosat, der trods et blakket ry er en relativt uskadelig sprøjtegift. Nina Cedergreen har for nylig gennempløjet den videnskabelige forskning i emnet, og hendes konklusion er klar: Glyphosat udgør ikke nogen nævneværdig miljø- eller sundhedsrisiko i det omfang, det bruges i Danmark.
Også professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet er – ud fra en samlet afvejning af fordele og ulemper – fortaler for en moderat brug af visse sprøjtemidler. “En mindre grad af målrettet brug af pesticider er faktisk gavnligt, fordi det kan øge udbytterne,” siger han. “Bare tag kartofler – der kommer vi aldrig op på fornuftige udbytter, medmindre vi kan bekæmpe kartoffelskimmel effektivt.”
Vil du længere ned i Roundup-diskussionen? Så se den her artikel fra Videnskab.dk.
Læs mere om mykotoksiner hos Fødevarestyrelsen. Nina Cedergreen går mere i dybden med argumenterne om giftighed og dosering i den her artikel.
Denne rapport fra DTU Fødevareinstituttet konkluderer på baggrund af analyser af flere års stikprøver, at pesticidrester i fødevarer på det danske marked ikke udgør en sundhedsrisiko.
SIDST, MEN ABSOLUT IKKE MINDST er der selvfølgelig hele spørgsmålet om dyrevelfærd, som også fylder meget for mange af dem, der køber økologi – inklusive mig selv. Økologiske dyr har det gennemsnitligt bedre end dyr i konventionelt landbrug, det står ret klart. I hvert fald hvis man lægger vægt på, at dyrene skal ud i fri luft, hvilket er et af kravene til økologiske dyr. På den anden side kan man godt købe ikke-økologisk leverpostej og medister, der er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse, så helt sort/hvidt er det ikke.
Og så er der også dét, at der igen er nogle væsentlige trade-offs at være opmærksom på. Ja, undskyld, men det er altså bare ikke helt enkelt, det her. For eksempel er det noget sværere at producere biogas af gylle fra grise, hvis de øffer rundt på en stor, pløret mark, end hvis de går rundt i en stald med et udsugningsanlæg, der samler alle efterladenskaberne i en stor tank. Det øger klimabelastningen. Det samme gør alene det faktum, at økologiske husdyr vokser langsommere og bevæger sig mere, hvilket betyder, at de har brug for mere foder for at levere et kilo kød, en liter mælk eller et æg.
Vi står altså med et klart valg mellem husdyrs ve og vel på den ene side og klimaet på den anden – der er ikke rigtig andre måder at stille det op på.
SÅ HVOR EFTERLADER ALT DET HER OS? Man kan begynde med at lade være med at konkludere, at vi bare skal afvikle det økologiske landbrug hurtigst muligt og i stedet køre på med konventionelt landbrug, som vi kender det. Der er nemlig meget bred enighed blandt forskerne om, at det konventionelle landbrug også har brug for en solid overhaling for at blive bæredygtigt. Det er sådan set noget af det første, professor Nina Cedergreen siger, da jeg taler med hende: “Der er ingen tvivl om, at den økologiske bevægelse har været med til at flytte dansk landbrug i en meget mere bæredygtig retning, fordi de har vist en vej og har vist, at forbrugerne gerne vil, at man tager hensyn til naturen.”
Jakob Sehested, der er leder af økologi-forskningscenteret ICROFS, siger noget af det samme. Han mener, at man skal se på økologien som “et udviklingslaboratorium” for mere bæredygtige landbrugsmetoder og som det aktuelt bedste samlede bud på, hvordan man kan få en mere bæredygtig landbrugsproduktion op at stå. Forbuddene mod kunstgødning og pesticider, mener han, tvinger forskere og økologiske landmænd til at tænke ud af boksen.
Men samtidig er det – i lyset af forskningen – svært at konkludere andet, end at økologien i sin nuværende form har nogle seriøse udfordringer i forhold til bæredygtighed. Udfordringer, som gør det relevant at spørge, om det er en god idé at skrue op for økologien som samfund. For det er jo det, vi har gang i lige nu med vores konstant stigende forbrug af økologiske varer og politiske målsætninger om mere og mere økologisk landbrug. Jeg tror, det centrale spørgsmål er, om vi skal forsøge at gøre økologien mere bæredygtig, eller om vi skal til at se os om efter et alternativ. Og det er en svær diskussion.
Vi forbrugere har vænnet os til økologien og stoler på det røde Ø-mærke, det viser tallene tydeligt. Der er også bygget et helt system op omkring økologien med forskning og certificering og internationalt samarbejde og alt muligt, som man kan bygge videre på. Det taler for at forsøge at imødegå problemerne inden for rammerne af økologien, og det er den vej, blandt andre Jakob Sehested advokerer for. Han mener, at det er muligt at øge udbytterne fra økologisk landbrug så meget, at bæredygtighedsproblemerne bliver mindre eller helt væk – så længe man er villig til at investere i forskning og udvikling af metoderne.
På den anden side er økologiens udfordringer som tidligere nævnt tæt knyttet til noget af det mest grundlæggende i økologibevægelsen, nemlig reglerne om nul kunstgødning og nul syntetiske sprøjtemidler. Det er i høj grad de to dogmer, som gør det så svært for økologerne at få udbyttet af den enkelte mark op. Ifølge Jørgen E. Olesen er det derfor meget svært at se for sig, at økologiens udfordringer kan løses uden at bløde op på de to punkter. Og den tanke er altså svær at sælge blandt økologi-tilhængere, uanset om vi taler økologiske landmænd eller dem med økologisk surdej i køleskabet. “Der er virkelig mange, der har noget i klemme, og ikke kun økonomisk, men også værdimæssigt,” siger han. “Men hvis vi skal redde den her klode, så redder vi den jo ikke med følelser, vi redder den med fornuftig handling. Og fornuftig handling kan kun ske baseret på fakta.” Derfor skal økologien gentænkes temmelig grundlæggende, mener Jørgen E. Olesen, hvis den skal kunne hjælpe os med at løse vores bæredygtighedsproblemer i stedet for at forværre dem.
Professor Nina Cedergreen er nået frem til den konklusion, at det bedste ville være at starte helt forfra på noget nyt og mere bæredygtigt.
“Problemet med økologi er, at det er baseret på nogle dogmeregler om, hvad man i 1980’erne tænkte måtte være godt. Det er ikke baseret på vidensmæssige principper og evidens. Det er baseret på en ideologi, og ligesom alle mulige andre ideologier kan der være meget rigtigt i den. Men hvis det bliver dogmatisk, og man ikke er åben for viden og alternativer, så risikerer man at ende i en blindgyde,” siger hun. “Min drøm er jo, at man får en vidensbaseret definition af bæredygtigt landbrug, og at det bliver den form for landbrug, man udvikler på.”
Nina Cedergreens forslag er at lave en alternativ mærkningsordning til Ø-mærket, som går på bæredygtighed i bredere forstand. Kravene kunne man løbende skrue på, efterhånden som teknologi og viden udvikler sig. Man kunne indarbejde sådan noget som at plante læhegn og friholde områder til natur og biodiversitet. Eller at bruge de nyeste og mest skånsomme dyrkningsmetoder, for eksempel mikrodosering af pesticider ved hjælp af moderne teknologi, der kan identificere de hårdest ramte steder på marken ud fra dronefotos.
Også Jannick Schmidt, eksperten i livscyklusanalyse og arealeffekter fra Aalborg, efterlyser en politisk satsning på et landbrug, der er bæredygtigt i bredere forstand frem for blot økologisk. “Hvis jeg var politiker, ville jeg ikke bare efterspørge en eller anden økologiprocent,” siger han. “Som overordnet mål ville jeg ikke gå efter økologi, men efter at minimere miljø- og sundhedspåvirkninger.”
Jeg har spurgt fødevareminister Rasmus Prehn, hvorfor regeringen har valgt at satse så hårdt på mere økologi frem for mere bæredygtigt landbrug i bredere forstand. Men han nåede aldrig at vende tilbage, før det var tid til at udgive historien.
OKAY. MEN HELE DEN HER DISKUSSION om fremtidens landbrug hjælper jo ikke nødvendigvis dig eller mig, når vi står nede i nutidens supermarked og skal vælge, hvad der skal med hjem i køleskabet og kolonialskuffen, og samtidig gerne vil handle nogenlunde forsvarligt i forhold til både kloden og vores egen sundhed. Så lad os slutte dér.
Foreløbig er man som forbruger efterladt med valget mellem økologi eller ikke-økologi. Vi kan – med nogle få undtagelser – ikke vælge de mest skånsomme former for konventionelt landbrug, hvis vi har lyst til det. Vi er tvunget til at vælge mellem økologi, med de problemer, dét nu medfører, og så en stor, uigennemskuelig sammenblanding af “alt det andet”, som reelt dækker over alt fra den stærkt klima-optagede pløjefri landmand til de store industrilandbrug, som holder liv i enorme marker med monokulturer ved hjælp af kunstgødning og sprøjtemidler i rå mængder.
Så hvordan undgår man den totale handlingslammelse foran køledisken? Jeg er selv jævnligt i vildrede, men måske kan man forsøge at gøre sig klart, hvad man egentlig finder vigtigt, og så handle derefter.
Hvis man går op i dyrevelfærd, kan man jo købe økologisk kød, mælk, ost, æg og så videre – men måske i lidt mindre mængder for at mindske sit aftryk på kloden samlet set. Sådan forsøger jeg selv at gøre, fordi jeg ved, at mængden af kød og andre animalske produkter i min indkøbskurv har langt større betydning for både klima, biodiversitet og alt muligt andet, end om jeg vælger de økologiske eller de almindelige havregryn.
Tommelfingerreglen om at købe dansk for at minimere mængden af pesticidrester og undgå ikke-økologisk frugt og grønt, hvis man skal bruge skrællen, synes jeg også er ganske god.
Og helt overordnet: Hvis man køber argumentet om, at økologien er et udviklingslaboratorium, der trækker resten af landbruget i en mere bæredygtig retning, kan man jo bruge det som begrundelse for at købe økologi i større omfang. Men hvis man omvendt går mere op i, hvordan ens mad påvirker klimaet og biodiversiteten her og nu, kunne det godt være, man skulle droppe refleksen med bare at række blindt ud efter det røde Ø-mærke, sådan som jeg selv har gjort det i mange år (så længe det ikke blev alt for dyrt).
Allermest grundlæggende tror jeg dog, at det ville være godt, hvis vi alle sammen åbnede vores sind for, at det bedste måske ikke altid er det, der føles bedst. At vi gør os klart, at det nogle gange kan være nødvendigt at leve med et mindre onde for at undgå et større, der er sværere at se. Så vil vi i hvert fald være parate, hvis nogen en dag kommer op med et alternativ, der er bedre for kloden end både økologien og det landbrug, vi har i dag.
Bidrag fra Zetlands medlemmer
Jeg husker tydeligt et foredrag med Morten DD tilbage i 2015, hvor han sagde fra overfor en målsætning om 100% økologi. Giv mig bare 1 procent af al landbrugsjord, så skal I få noget natur!
Alligevel har jeg i flere år tænkt, at økologien er værd at bakke op om. Vi HAR prøvet at gå all-in på konventionelt landbrug, og se lige, hvor vi er endt. Men økologien som et laboratorium har altid givet mening for mig, også selvom øko i sin nuværende form ikke er svaret på vores problemer.
Dog er jeg ofte splittet i det værdimæssige omkring mad. Den ene dag er jeg enormt idealistisk og romantisk, og kan ikke få mit hoved omkring, at vi overhovedet putter gift på vores mad – uanset at det ikke betyder noget for vores sundhed. Den anden dag argumenterer jeg for, at alt mad skal dyrkes højteknologisk i højhuse uden skyggen af Morten Korch, så vi kan sikre naturen og miljøet.



Thomas Hebsgaard, du skriver, at du mener, at vi har brug for en diskussion om økologiens indtog og dens konsekvenser i sin nuværende form og jeg er helt enig, men den diskussion har jo været i gang i mange år inden for det økologiske felt og derfor finder jeg din artikel mangelfuld.
Du beskriver scenariet med vores fødevareproduktion som noget statisk, men sagen er jo, at at den økologiske bølge netop kan være med til at ændre vores kostvaner på flere parametre, f.eks mindre kød, mere grønt. Hvis landbrugsjorden i højere grad blev anvendt til planter til menneskeføde frem for til dyrefoder, ville dine regnestykker formentlig se meget anderledes ud. Der bliver også hele tiden eksperimentet med danske afgrøder, (som bønner og ærter), der kan erstatte de mange importerede afgrøder (som soya), hvilket også må betragtes som betydeligt mere bæredygtigt. I det hele taget er økologien et område, hvor de problemstillinger, du beskriver, er anerkendt som problematiske og bliver taget meget alvorligt, dogmer eller ej.
Så min overvejende kritik af denne artikel er, at den er meget lidt konstruktiv, selvom nytænkningen og alternativerne allerede spirer derude.


Er alle beregninger og konsekvensvurderinger af en omlægning til økologi baseret på at vores forbrug og fordeling af madtyper i verden er uændret fra nu og fremad? (Deriblandt en voldsom overproduktion af mad) Altså, er de beskrevne konsekvenser vurderet ud fra at det eneste vi gør er at omlægge til økologi?
Det kunne være spændende at høre eksperternes vurdering af konsekvenserne, hvis vi omlagde til økologi i kombination med en mere bæredygtig tilgang til fødevareproduktion og fordeling af mad.

Det kan være, at min morgensløve hjerne overhørte noget, men jeg synes ikke rigtig, at rent grundvand blev vendt? Der lukkes masser af drikkevandsboringer hvert år pga. fund af alle mulige sprøjtegifte. + Hvis man ikke måler efter en specifik gift, så finder man den ikke, og derfor er der risiko for, at der er ukendte gifte i vores drikkevand. Vi har sikkert vænnet os til rent vand i Danmark, men det er virkelig en værdifuld ressource – det oplevede jeg især i Bangladesh, Oman og Cuba.
Men ellers synes jeg, det var en interessant og relevant artikel, som i hvert fald udfordrer en masse af mine principper =)

Den eneste bæredygtige løsning er, at basere så godt som hele vores fødevareproduktion på planter. Nationalt såvel som globalt. En vegansk verdensbefolkning ville kun skulle bruge 25% af nuværende landbrugsareal og slet ingen græsningsarealer (der udgør samne areal som landbrugsjoden). Set i lyset af ovenstående artikel, skal vi måske op på 40% landbrugsareal. Men så længe vi ikke spiser kød, er der masser af plads! Don't feed the food!

Hold nu op, en god artikel. Den pirker virkelig til vore fastlåste hellige holdninger. Og den pirker sådan set også til det bagvedliggende og altoverskyggende problem: der er på denne klode alt for mange af arten homo sapiens, som grundlæggende skubber den biodiverse balance. En endnu mere tankevækkende artikel om alt det skidt, som så stor en population af af denne art har medført, tør jeg slet ikke tænke på.
Nå men, tak for at tage hul på diskussionen. Jeg hilser med glæde Nina Cedergrens overvejelser velkommen.


Tak for en spændende men mangelfuld artikel. For hvad er det, der dyrkes på vores marker? Jeg græmmes ved at se hvor store arealer, der enten anvendes til majsproduktion (til fremstilling af bioethernol) eller til dyrkning af dyrefoder for blandt meget andet at tilgodese Kinas øgede forbrug af kød.
Min påstand er, at for danske landmænd betyder økonomisk gevinst/overlevelse mere end tanken om at tilgodese verdens fødevarebehov. Derfor er de helt store problemer, at landbruget er et liberalt erhverv OG at vi spiser alt for meget kød (jeg er selv kødspiser – endnu).





Tak for en tankevækkende artikel, som helt naturligt ikke kan rumme hele kompleksiteten på feltet. Når jeg læser de øvrige kommentarer, der snakker om grundvand, indtagelse af færre animalske produkter, så er det jo helt relevante input. Jeg tror nu mere, at den pointe jeg tager med fra artiklen er, at det man tager for givet som det bedste valg er noget mere komplekst og at vi både som producenter, beslutningstagere og forbrugere skal stille os åbne overfor drøftelser af alternative løsninger fremfor hovedløst at forsvare et afgrænset ståsted.

Tak for en god artikel. Men du konkluderer selv at det er det forkerte spørgsmål du stiller. Løsningen er åbenbart ikke økologi eller konventionel, men kød eller grønt.
Er det ikke rigtigt at det kræver meget mindre plads at producere 1000 plantekalorier end 1000 kødkalorier? Det ville frigøre plads til biodiversitet.
Det næste problem er så hvordan man får danskerne og kineserne til at spise mindre kød.







Hej Thomas. Tak for en god og gennemarbejdet artikel.
Jeg sidder tilbage med et spørgsmål:
Der er brugt tal fra den britiske produktion, som vil falde med 40% ved en total omlægning til økologi. Men er der nogle tal på, hvor meget mad de britiske supermarkeder og privatpersoner (efter køb) smider ud? Altså hvor meget spild der er?
Jeg spørger fordi jeg synes at man ofte i denne debat får at vide, at vi i vesten producerer mere mad end vi kan spise.
Så måske det slet ikke er så slemt, at vi ikke har en overflod af mad tilgængeligt? Dog ville det overraske mig hvis det var hele 40%, der bliver smidt ud. Så det er ikke fordi jeg tænker, at "det går lige op" med den mindre økologiske produktion. Men det kunne måske være en faktor, der er værd at tage med i regnestykket? At vi har for meget mad?
Hvordan man så skal forhindre, at en produktion popper op et andet sted pga. efterspørgsel efter en (måske) overflod af fødevarer, ved jeg ikke…




Super artikel. Som andre også hinter til, så synes den overordnede konklusion at være at det dyrkede areal er den væsentligste faktor.
I flere af de plantebaserede dokumentarer, nævnes det ofte at vores kødproduktion pr. kalorie tager uforholdsvis meget plads, pga. det nødvendige areal til fodderproduktionen.
Mener også at huske at den største grund til (eller en af de største grunde) til afskovning i fx Amazonas, netop skyldes mangel på areal til fodderdyrkning.
Så det kunne være ret interessant at høre om disse ting rent faktisk passer, og hvilken effekt en ændring i kødproduktion vil have på det generelle behov for areal til dyrkning af mad.
PS. Nu fandt jeg lige siderne igen. Hvis man er nysgerrig, er de her. Søg evt. på "calories" og "deforestation" derinde for at se deres påstande og henvisninger til de undersøgelser der ligger til grund for dem.
https://www.cowspiracy.com/facts
https://www.whatthehealthfilm.com/facts/




Tak for en fin artikel som berører en lang række af de problemer, der også er i den økologiske landbrugsproduktion.
Jeg savnede ligesom andre i kommentarsporet et fokus på vores drikkevand, som oprindeligt var min primære årsag til at vælge økologi. Der er, som du selv nævner, stor forskel på udbyttet af de afgrøder der dyrkes på de økologiske arealer og i dag fylder kornarealerne rigtig meget i det danske landskab, men det behøver ikke nødvendigvis være sådan i fremtiden. De meget store kornarealer vi har i DK hænger uløseligt sammen med vores store husdyrproduktion, som vi efter min overbevisning bliver nødt til at gøre op med. Jeg er derfor lidt ked af den statiske betragtning artiklen har. Økologien har været vigtig for at sætte en proces og debat i gang om, hvordan vi producerer fødevarer, hvordan vi forbruger fødevarer og hvordan den fremtidige fødevareproduktion skal være.











Nej sprøjtegift og kunstgødning er ikke svaret!
Denne artikels argumentation er baseret på den antagelse, at økologisk jordbrug ikke skaber lige så stort udbytte som en konventionel.
Men i stedet for at se mod konventionel drevet jordbrug som svaret, så er det meget vigtigere(!!!), at se på, hvordan man kan øge udbyttet af økologisk jordbrug UDEN at skulle sprøjte, pløje jorden og bruge kunstgødning.
Og svaret findes ALLEREDE!
Det regenerative landbrug og folk som dyrker efter permakulturens principper!
Den vigtigste sætning i artiklen er denne:
"Man kan begynde med at lade være med at konkludere, at vi bare skal afvikle det økologiske landbrug hurtigst muligt og i stedet køre på med konventionelt landbrug"
Og vi kan blive enige i følgende:
"Jeg tror, det centrale spørgsmål er, om vi skal forsøge at gøre økologien mere bæredygtig"
Ja det skal vi!
"Sagen er nemlig, at økologi i sin nuværende form ikke rigtig hjælper os med at løse de enorme bæredygtighedsudfordringer, vi mennesker slås med, og som vores madproduktion i stor stil bidrager til"
Det er sandt! Men alternativet er IKKE konventionel intensiv dyrket marker! Svaret er en opdatering af Økologisk Dyrkning. Det er regenerativ landbrug og at lære af permakultur!
"Ellers risikerer vi at bevæge os meget langt ned ad en vej, der kan vise sig at være en bæredygtighedsmæssig blindgyde"
Ja vi gør – hvis vi tror konventionel landbrug er svaret!
"En økologisk mark producerer mindre mad end en, som dyrkes ved hjælp af kunstgødning, syntetiske sprøjtemidler og andre moderne metoder."
Det er sandt, men det giver et højere udbytte hvis den dyrkes endnu mere naturligt. Som det feks praktisere inden for Permakultur, hvor man dyrker gravefri og i flere niveauer!! Se feks permakulturgaarden.dk ved Svanholm.
"Målt på areal er det ganske vist sådan, at en økologisk mark belaster klimaet mindre end en almindelig mark. Men ser man på klimabelastningen i forhold til mængden af produceret mad, bliver billedet det stik modsatte"
Præcis derfor skal vi arbejde videre og forbedre udbyttet på en økologisk mark fx ved at blive inspireret at permakulturen svar. I stedet for at tro, at den eneste måde at få mere udbytte er ved at dyrke konventionelt!
"Og ja, økologiske marker har mere biodiversitet. De rummer blandt andet flere blomster og derfor tit også flere summende insekter, der fungerer som mad for lærker og andre fugle. Det er solidt dokumenteret i forskningen"
Og forestil jer så hvordan biodiversiteten vil øges endnu mere hvis økologisk landbrug havde endnu mere fokus på polykultur og Gravefri dyrkning!
"Nina Cedergreen fra Københavns Universitet ekspert i, og hun siger: “Når vi lægger alle de pesticider sammen, som vi kan blive udsat for, og vurderer forskellige typer af kostplaner, så er vi ikke oppe i noget, som skulle være farligt eller på nogen måde udgøre en risiko.”"
What! Så fordi de ikke kan påvise, at giftstoffer er farlige i den mængde, så skal vi bare indtage løs?
" Isoleret set er det derfor selvfølgelig bedst at undgå sprøjtemiddelrester i naturen"
Det vil altid være bedst for naturen at undgå sprøjtemidler. Ikke kun isolerer set! ALTID!
Nej nej nej!! Helt forkert Nina!
"Professoren er for eksempel helt overbevist om, at en moderat brug af verdens mest udbredte ukrudtsmiddel – glyphosat, bedre kendt som Roundup – er bedre end alternativet, som er mere pløjning og harvning"
Pløjning og harvning er IKKE det eneste alternativ!
Man kan sagtens dyrke en jord uden sprøjtegift OG uden at pløje og harve!!!
Det hedder Gravefri dyrkning! Og er også en metode der bruges inden for Permakultur og regenerative landbrug. Se feks. Richard Perkins I Sverige.
Det vil være så spændende Thomas, hvis du dykkede ned i det regenerative landbrugs svar. Og der ville også være interessant hvis du kontaktede økologisk landsforening for netop at høre hvordan de allerede er i gang med at opdatere økologisk landbrug.


Er problemet ikke snarere at vi bruger vores areal helt forkert? Vi bruger 60% af Danmarks areal til landbrug, og 80% af det areal til at dyrke foder til dyr. (Kilde: Sådan ligger landet, 2017)
De enorme arealer der bliver brugt til fodermarker kan vel frigives til vild natur og ikke-animalsk økologisk fødevareproduktion?









Tankevækkende artikel for mig, som ellers har heppet voldsomt på økologi, og glædes ved at der endelig er massive udbud af de fleste varer.
Et fremtidsscenarie kan bestå i at vi kun producerer halvt så meget kød i Europa. Det vil i et hurtigt regnestykke modsvare den lavere produktion på økologiske marker. Det kunne også være interessant at brude nogle taber om hvad landbrugsarealerne bruges til. Behøver vi fx vin?

Jeg synes det er en god artikel men at der mangler noget. Dels om spørgsmålet om pesticider i grundvandet som jeg tænker økologien bidrager positivt til??
Men også en løsning til hvad vi kan gøre for at mindske arealforbruget – men det er måske ikke det den her artikel er til for. Jeg synes at veganisme er en ekstremt overset løsning der ville reducere arealforbruget markant og endda ville øge folkesundheden og redde milliarder af dyr fra udnyttelse, pinsel og død men det er en anden snak😉
Pointen er at hvis alle i verden spiste plantebaseret kunne vi frigive et areal på størrelse med Afrika til vild natur. Jeg synes det kunne være fedt hvis I lavede en artikel om veganismens fordele, ulemper og potentialer for at bidrage til at løse vores største problemer🌱🌳



En mærkning af bæredygtighed ville være super. Sådan én har jeg ønsket mig i nogen tid…

Det er en skam, at der kun bliver set på konventionelt og økologisk traktor drevne landbrug. Det bliver meget en pest VS kolera opstilling, hvilket overhovedet ikke oplyser om, hvordan landbruget kan være en stor del af løsning på klimaforandringer. Der kom for nylig en utrolig god og informerende dokumentar på Netflix: "Kissing the grund", som lige præcis fortæller, hvordan vi skal omstille vores plov-drevet landbrug til at være et fuldstændig bæredygtigt landbrug.

Det er en virkelig triviel diskussion. Den er gammel som Metusalem og overfladisk som nyis på en havedam.
Ø mærke økologi, handler om hvorvidt der er brugt kunstgødning og sprøjtegifte i produktionen eller ej. Basalt – end og storry.
Økologi i sin urbetydning er læring om husholdning. Det indbefatter dyrkning af jorden, forbedring af regeneration Sebbe, at mad skal produceres lokalt, dermed også at vi skal spise det der er til rådighed lokalt. Det betyder at produktion af mad er et cirkulært samfundsfanliggende, hvor affald er gødning, og hvor husdyr produceres der hvor de kan hente føden selv, og hvor der ikke kan produceres mad til mennesker.
I lang tid havde man en, ligeledes ret meningsløs debat om hvorvidt øko gulerødder var sundere end konventionelle. Så længe man nøjes med helt enkle målemetoder var de ingen forskel. Når undersøgelsen nuancerede var der ingen tvivl. Dette for at sige, at når økologi til stadighed måles på at kunne levere samme vare, forureningsfri, kemikalieri, understøttende for en bedre biodiversitet og sikre et bedre klima, og så med et underliggende krav om at skulle levere det samme bevidstløse antal bulkvare slagtesvin. Så er man i gang med et helt forkert regnestykke, hvor der indgår en forudfattede holdning og en unuanceret adgang til problemet om mennesker fatale overforbrug.
Selvfølgelig er økologi en lille bid af løsningen. Det er på ingen måde behæftet med et større ansvar end fru Hansen på fjerde.
Vi må have gang i en tænkning der tager dit udgangspunkt i problematikken i biodiversiteten, klima og miljøkriserne og ikke i grønne markedsførings modeller med en ensidig fokus på grønnalet vækststrategi.


Thomas, enig i at det er uvbærligt at se en direkte fremført fremtid for sig.
Det har bare ikke rigtigt noget med økologi eller ikke økologi at gøre. Vi skal 70 år tilbage for at finde Dansk landbrugs maksimale netto energiproduktion. Måske nok en mindre produktion men også et meget mindre input. Dertil hel vildt meget større biodiversitet.
I stedet for at kikke på vinklen økologi,- ikke økologi, bør vi være langt bredere i vores innovation. Og langt bredere en vi har været nogensinde. I den sammenhæng, bør vi helt frigøre os for nu gældende praksis, fordi det samlet er et vildspor.
Vi er nødt til at arbejde med natur, i stedet for mod. Et eksempel kan være det kæmpe klimapotentiale, der ligger i at vende kurven for kulstofindhold i jord. I stedet for at fortsætte fra de nuværende 2% mod 0, må vi arbejde tilbage mod naturtilstanden på 12%.
Vi må arbejde i udvikling af konkurrence tålende, arter, dyrke i flere etager, forkorte vejen fra muld til mund, og reducere den industrielle forarbejdning.
Du argumenterer for at det ikke er givet at folk vil spise mindre kød. I min verden vil vi bringe os selv i en så kolossal knibe, hvis vi ikke radikalt ændret på vores levevis, at vi vil spise det der er til rådighed.



Jeg synes, at dette er en meget unuanceret tilgang til produktionen af fødevarer. Først og fremmest ønsker jeg at pointere, at sprøjtegifte har aldeles negative konsekvenser for biodiversiteten. Det er påvist.
Vi benytter idag mere end halvdelen af vores landbrugsjord til at dyrke foder til dyr. Denne produktion indebærer et yderst stort energitab: hvis du giver et svin eller en ko 100 kg protein, er det ikke engang halvdelen af dette, du får tilbage den dag dyret slagtes. Altså går der indirekte ufatteligt meget landbrugsjord tabt i produktionen af animalske fødevarer. Hvis det internationale samfund i stedet for satsede på plantebaserede fødevarer er det estimeret, at vi kunne udrydde al hungersnød samt have et overskud af mad. Problemet er ikke økologi, problemet er den type fødevarer, som vi producerer.
Alt for mange peger intuitivt på den hastige befolkningstilvækst som værende den drivende kraft bag klimaforandringerne. Den drivende kraft er måden hvorpå vi forvalter vores ressourcer.


Mycket intressant artikel. Jag vill gärna rekommendera den svenska boken " den ekologiska drömmen" som i 2014 skapade en häftig debatt i Sverige. den är skriven af några svenska professorer och hade samma konklusioner som denna artikel: ekologiskt lantbruk är inte den räddning många tror att det är.
Boken finns tillgänglig på SLUs ( Sveriges lantbruksuniversitet) hemsida https://pub.epsilon.slu.se/11755/









Super interessant tak! Meget handler åbenbart om mængder. En ting der også ville være værd at nævne er den manglende mulighed for at behandle økologiske dyr med medicin, når de er syge. Her ville det også være en god ide at kigge på mængder og mulighed for at behandle nogen sygdomme medicinsk for at forbedre dyrevelfærden.

Tak for en tankevækkende artikel. Det er ærgerligt, hvis debatten bliver for/imod økologi, sprøjtemidler mm. Når risikoen for fx Round-up er så lille, er det så ikke fordi, at Danmark netop har begrænset brugen af Round-up kraftigt for fx at beskytte grundvand, åer og vandløb. Jeg er også rimelig tryg ved frugt og grønt produceret i Danmark men netop fordi vi har skrap kontrol og begrænsning på brug af sprøjtemidler. Så fokus på økologi har sat lys på en produktionsform der uhæmmet rullede sig ud med stråforkortere, Round-up osv. Tid til balance.







Det forekommer mig, at en vigtig præmis for artiklens konklusioner er, at vi opretholder det eksorbitante forbrug af kød, vi har i den vestlige verden. Og en anden, at vi ikke kan mindske mængden af produktion, der går til spilde – blandt andet pga dårlig distribution og opbevaring. Og ingen af de præmisser er umulige at ændre på. Så hvordan ser regnskabet ud for økologien, hvis kødforbrug reduceres markant, og infrastrukturelle forhold optimeres?




Det her er måske også værd at tage med i overvejelserne:
- Gennem generationer er et stadigt højere produktionsniveau opnået ved at øge input i form af næringsstoffer, pesticider og energiforbrug til jordbehandling. Dette har bidraget til at sløre produktivitetstab som følge af reduceret jordkvalitet, påpeger en af deltagerne i projektet professor Tommy Dalgaard fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.
https://dca.au.dk/aktuelt/nyheder/vis/artikel/det-betaler-sig-at-passe-godt-paa-jorden/




Kæft der er mange bidrag 😊
Ved ikke om andre har nævnt det, men madspildet er ca 40% INDEN varene når supermarkedet! Fru Jensen skal lære at købe det plettede æble.


Tusind tak for utroligt interessant indspark om et usandsynligt komplekst emne.
Og ligeså mange tak til alle jeres kloge kommentarer 🙏 om bl.a. drikkevand og madspild og permakultur og planter og kød og bier og biodiversitet.
Jeg var i Netto i går efter jeg havde hørt artiklen. Jeg har virkelig mange økologiske yndlingsvarer. Rørsukker for eksempel. Har vidst længe, at roesukker fra Lolland nok er mere klimavenligt. Men rørsukker er lækkert. Åh, og økologisk lime og ingefær….
Og jeg købte Ålbæks økologiske Filino, fordi det er godt nok svært at hitte rede i dyrevelfærd. Den smager virkelig godt og giver mig billeder af glade grise på nethinden. God samvittighed (måske forstilt). Gode indspark fra dyrlægen her ovenfor.
Ser frem til flere undersøgelser og glæder mig til alle de artikler jeg endnu ikke har læst enten fordi jeg ikke har nået det, eller fordi de endnu ikke er skrevet ❤️


God artikel – men mangler nogle nuancer. Jeg savner at artiklen nævner noget om de økologiske markers forbedrede hårdførhed over for et hårdere klima med mere ekstremt vejr. Det er meget veldokumenteret at økologiske farmer har større output end konventionelle, under ekstreme vejrforhold som f.eks. tørke.
The rodale institute har bl.a. lavet forsøg med dette.

Personligt har jeg valgt økologisk levevis, i det omfang jeg har haft mulighed for økonomisk og hvad angår tilgængelighed, siden midt 80 erne, og jeg vil hævde, at det har haft afgørende betydning for mit helbred.
Jeg voksede op i en familie med to storrygende forældre og en far, som i årevis ( som gartner) arbejdede med pesticider. De døde begge af kredsløbs lidelser inden de fyldte 53 år.
Jeg har hele mit liv stillet spørgsmålstegn ved mine egne og andres livsvalg, tro og viden, men er ikke i tvivl om, at fordi jeg tidligt i mit liv, valgte en meget
anderledes livsstil, har forebygget, og kunnet løse mange af de symptomer på sygdom, som jeg livet igennem har oplevet og er blevet konfronteret med.
Jeg har læst artiklen og de fleste kommentarer, og er glad for at så mange viser interesse og engagerer sig i emnet – og tager medansvar 😊.
Jeg vil gerne bidrage med følgende:
Trods min daglige tvivl om, hvorvidt jeg foretager de bedste valg ( for mig selv og andre), er der en ting jeg er 100 procent sikker på.
Nemlig at de sprøjtemidler, og den massive gylle spredning, som mange landbrugere står for, i forbindelse med dyrkning af deres afgrøder, er direkte sundhedsskadelig – for mig personligt ihvertfald.
Jeg får hovedpine, mavepine, og kvalme. Slimhinderne i næse, svælg og hals hæver og jeg får vejrtrækningsbesvær – og jeg har oplevet de år jeg boede på en egn med udbredt konventionelt landbrug, tilmed at vågne og være deprimeret, udmattet og energiløs, uden at forstå hvorfor. Men når jeg slog vinduerne op for at lufte ud, ramte stanken af pesticider eller gylle mig med en så dominerende kraft, at jeg FORSTOD .
Vi må aldrig glemme at vores sanser kan fortælle os mange sandheder. Men desværre er mange menneskers sanser så meget ude af balance, at de ikke længere er til nogen hjælp. Af den simple grund, at forurening med pesticider, store mængder gylle, udstødningsgasser og tobaksrøg, for bare at nævne nogle enkelte, men også f.eks. syntetiske medikamenter, sløver og smadrer vores kroppe og vores medfødte funktioner.
Det kan ikke hjælpe noget at vi accepterer at bruge sundhedsskadelige dyrkningsmetoder i Dk, med det argument, at andre lande gør det værre. Vi bliver nødt til at stå ved vores personlige erfaringer, og lære af dem, for vores egen sundheds skyld, og for at vise en vej……
Der er så uendeligt mange nuancer i debatten, og det er fint at dele, men at være bevidst om hvordan egen og andres livsvalg påvirker en selv – og andre er LIVSVIGTIGT.
Kærlighed kan helbrede – og uden den grundlæggende følelsesmæssige kvalitet, ender vores beslutninger i et ligegyldigt tal baseret kaos.
Så vi må også tage vores følelser med på råd, i samtlige de livsvalg vi står overfor hver evig eneste dag.







-
Hvor mange mennesker kan leve af hvad der bliver produceret pr. areal. Her er tallet lavt i Danmark fordi man bruger 80% af landbrugsarealet til at producere dyrefoder i stedet for at dyrke mad til mennesker, som fx økologisk havre og bælgfrugter.
-
Hvordan udvikler kvaliteten af jorden sig og hvor meget kulstof binder den. I økologisk og især biodynamisk landbrug øges kvaliteten af jorden i modsætning til industrilandbrug med kunstgødning og pesticider.
-
Hvordan udvikler biodiversiteten sig? Her skal pesticiderne ud og arealet af fri natur op.




At dele produktinsmetoderne op i "økologisk" og "konventionelt" er lige så sundt for landbruget som toparti-systemet er for demokratiet:
Det skaber mere, men dårligere debat.
Løsningen er at skifte fokus til selve metoderne, som i dag bliver lagt ind under de to kunstige paraplyer:
Skovlandbrug, reduceret jordbearbejdning, permanent afgræsning, biointensiv grøntsagsproduktion, polykulturel dyrkning af plantager og foderafgrøder, gødskning med biokul, keyline design og – måske vigtigst – lokal afsætning uden mellemled er bare en håndfuld greb, som kan integreres i ALLE produktioner, hvad end de bruger kunstgødning og pesticider eller ej.
Hvis I hos Zetland ønsker at bidrage til en konstruktiv diskussion og vores mad, bør I undersøge metoderne enkeltvis. Og tage udgangspunkt i jordens frugtbarhed på lang sigt. Ellers mange tak for en sober artikel!
Mvh Kent – Landmand på Horgen Gård i Norge


Økologiske produkter smager bedre. Så enkelt er det. Og da jeg spurgte en konventionel svinebonde hvorfor han ikke lod grisene komme ud fra farebåsene svarede han: Han gad ikke det ekstra besvær.
Så meget for den diskussion








Så tiltrængt med en nuancering af årtiers sort/ hvide syn på fødevareproduktion. Kan man følge aftenens virtuelle debat, selv om at der er udsolgt? Dvs bare lytte uden 'spørgeret'.







Mange tak for en god artikel, hvor man på trods af kompleksiteten fornemmer en rød tråd igennem det hele. Jeg blev klogere på en god måde.




Det er rigtig fint at få nuancer også på noget som økologi og bæredygtighed, der kan synes indlysende, og som vi alle burde vide mere om, for at kunne vælge mere bevidst. Efter at have hørt artiklen fik jeg lyst til at vide mere. Hvad mon beregning af eks. overproduktion, madspild og transport vil gøre for regnskabet.




Hvad med vertikal økologisk dyrkning ? Altså dyrkning af grønsager osv. Indenfor i lag vertikalt.


Recent Comments