Search Posts

Nyheder2022januar26-dansk

Søg *** for at finde de artikler, som BioNyt Videnskabens Verden har udvalgt som måske mest interessante.

TEKSTEN ER MASKINOVERSAT sciencebasedmedicine.org


www.wired.com

***Taus rolle i demens

Forståelse af proteinets rolle i cellen viser, hvad der sker i neurodegenerative sygdomme, før symptomer opstår.

DEN MENNESKELIGE HJERNE er et utroligt komplekst net af forbindelser. Celler, kaldet neuroner, sender signaler fra region til region, og deres kommunikation giver os mulighed for at gøre alt fra at danne tanker til at få adgang til minder.

Men for næsten 6 millioner amerikanere forhindrer neurodegenerative sygdomme som demens , kronisk traumatisk encefalopati (CTE) og Alzheimers sygdom neuroner i at fungere korrekt. Det fremadskridende hukommelsestab, der karakteriserer disse sygdomme, er velkendt. Alligevel er de mekanismer, der forårsager dem – og måder at behandle dem på – stadig dårligt forstået. Det skyldes til dels, at neurodegenerative sygdomme har forskellige årsager. Kronisk traumatisk encepaflopati (CTE) kan udløses af gentagne hovedtraumer , mens fronto-temporal demens er forårsaget af en genetisk mutation, og Alzheimers kan udløses af miljømæssige, genetiske og adfærdsmæssige faktorer. Men alle disse sygdomme er karakteriseret ved funktionsfejl i to proteiner, der findes i neuroner, som kaldes beta-amyloid og tau.

Nu begynder forskerne at forstå mere om, hvordan tau-proteinet kan udløse og sprede sygdom. I en artikel, der blev offentliggjort i sidste uge i tidsskriftet Cell , beskrev forskere ved Buck Institute for Research on Aging "interaktomet" af tau og viser alle de proteiner, tau-proteinet kommer i kontakt med. Denne information giver ny indsigt om, hvordan dysfunktionel tau påvirker cellen, og hvordan tau-proteinet kan rejse fra neuron til neuron, og muligvis medføre sygdom i hele hjernen.

"Denne slags undersøgelser giver os indsigt i sygdomsprocessen på molekylært niveau," siger Tara Tracy, adjunkt ved Buck Institute og hovedforfatter af artiklen. "Det er målet med alle disse undersøgelser at få mere information om ting, der vil kunne målrettes til at bremse den fremadskridende demens."

I de sidste årtier har forskere fokuseret på beta-amyloid, som danner klumper omkring ydersiden af ​​celler og blokerer kommunikationen mellem cellerne. Teorien var, at hvis videnskabsmænd kunne finde en måde at sprænge disse klumper fra hinanden – eller forhindre dem i at dukke op i første omgang – så kunne sygdommen holdes i skak.

Men efter flere års udvikling har en række lægemidler rettet mod beta-amyloid stort set ikke kunnet forbedre patientforløbet. Sidste år gav US Food and Drug Administration fremskyndet godkendelse af Aduhelm, den første behandling godkendt siden 2003, men denne behandling er ekstremt dyr og er blevet kritiseret af læger, der siger, at den er ineffektiv til at standse sygdommens udvikling. Mange store sundhedssystemer , herunder Massachusetts General Hospital, Cleveland Clinic og Department of Veterans' Affairs , vil ikke ordinere dette lægemiddel.

At koncentrere sig om andre proteiner, der er involveret i neurodegenerative sygdomme, kan hjælpe forskerne med at finde nye måder at behandle dem på. "Proteiner virker ikke isoleret fra andre proteiner," siger Nicholas Seyfried, en lektor i biokemi og neurologi ved Emory University, som studerer neurodegeneration. Han siger, at jo mere videnskabsmænd forstår, hvordan disse dårligt fungerende proteiner påvirker celler, jo flere terapeutiske muligheder kan der være.

Hvad der får tau-proteinet til at gå fra et normalt protein til et sygt protein er nogle gange et mysterium. For patienter med frontotemporal demens skyldes dette en genetisk mutation . Men for mennesker med andre sygdomme er årsagen til, at tau-proteinet begynder at opføre sig dårligt, stadig ukendt. I tilfælde af CTE kan det være konsekvensen af ​​gentagne hovedtraumer. Ved Alzheimers sygdom kan miljøfaktorer som luftforurening eller blodkarproblemer (vaskulære problemer), der forhindrer blodet i at strømme til hjernen, spille en rolle. Uanset hvad udløseren er, vil de syge tau-proteiner til sidst skabe klumper. I modsætning til beta-amyloid tygger disse tau-proteiner "tyggegummi" op på indersiden af neuroner.

For at påvise dette skulle Tracy og hendes team først undersøge, hvad sund tau-protein laver i cellen før og efter en neuron/nervecelle affyres. Det ville være for invasivt direkte at observere, hvad der sker inde i en levende menneskelig hjerne, så forskerne brugte petriskåle af neuroner, der blev dyrket fra menneskelige pluripotente stamceller. De fastgør et protein, der kaldes ascorbinsyre-peroxidase eller APEX, til hver ende af tau-proteinerne i neuronerne. Dette virkede lidt som en sporingsenhed. Når andre proteiner i cellen kom tæt på tau-proteinet, smittede APEX'en af ​​på dem, sådan som en, der læner sig op ad en nymalet væg, og går væk med en udtværing på deres tøj. Det gjorde det muligt for forskerne at se på hver eneste interaktion, som det særlige tau-protein havde. Specielt fordi de havde mærket begge ender af tau-proteinet,

Forskerne fandt ud af, at tau-proteinet er involveret i en række vigtige cellulære aktiviteter. "Tau-proteinet er faktisk meget mere kompliceret end blot et protein, der danner filtre," siger Tracy. Tau-proteinet hjælper med at opretholde strukturen af ​​cellevæggen. Det interagerer med mere end 30 mitokondrielle proteiner, der hjælper med at skabe den energi, som cellen har brug for for at overleve og sende signaler. Og tau-proteinet kommer i kontakt med præsynaptiske vesikler, små sække, der rummer kemiske neurotransmittere. Når neuronen(nervecellen) aktiveres, åbnes visse vesikkel-sække og frigiver neurotransmittere og sender molekylære beskeder ud af cellen til andre neuroner.

Dernæst brugte forskerne den samme tilgang, men denne gang brugte de neuroner, hvor tau'en havde den samme genetiske mutation, som forårsager frontotemporal demens. De opdagede, at de muterede proteiner påvirker, hvordan cellen fungerer, selv før de danner de sammenfiltringer, der er kendetegnende for avanceret neurodegenerativ sygdom. Det syge tau-protein havde færre interaktioner end deres sunde modparter, især færre interaktioner med mitokondrielle proteiner, der findes i mitokondrierne og som er ansvarlige for at drive cellen. Det kan betyde, at disse proteiner påvirker cellens stofskifte, og om den har nok energi til at fungere korrekt.

Tracys team ville sikre sig, at det, de så i en petriskål, svarede til, hvordan neurodegenerativ sygdom optræder hos mennesker. Så de undersøgte derefter postmortem hjernevæv fra patienter med sygdomme, der omfatter frontotemporal demens, Alzheimers og CTE. I disse prøver fandt de ud af, at af de mere end 30 mitokondrielle proteiner, der interagerer med tau, var 14 nedregulerede, hvilket betyder, at generne, der kontrollerer dannelsen af disse proteiner, lavede færre af dem. Tracy siger, at det er et indirekte forhold, men det tyder på, at neuroner/nerveceller med syg tau ikke får så meget energi fra deres mitokondrier som neuroner/nerveceller med sund tau.

"De har gået langt for at sikre, at deres modelsystem i cellekulturerne afspejles i den menneskelige patologi af sygdom," siger Meaghan Morris, en assisterende professor i patologi ved Johns Hopkins University School of Medicine, som studerer tau og dets rolle i neurodegenerative sygdomme. Det er interessant, siger hun, at denne patologi var den samme for alle de sygdomme, forskerne undersøgte, selvom årsagerne til hver enkelt er unikke.

Det er frustrerende svært at omsætte laboratoriefund som disse til lægemidler, der kan hjælpe folk. Mens forskere kan bruge scanninger og kognitive tests, kan de ikke direkte undersøge hjernerne på levende patienter, fordi der ikke er nogen måde at gøre dette sikkert på. Forskere er ofte nødt til at stole på postmortem-væv og forsøgsdyr, som mus, der tjener som efterligninger ("proxyer")- selvom det, der virker i andre dyr, ikke altid virker hos mennesker.

Alligevel antyder disse resultater to potentielt vigtige ideer til interventioner. Man har at gøre med, hvordan tau kører på neurotransmittere, hvilket tillader dysfunktionelle proteiner at komme ud af deres egne celler og rejse til andre områder af hjernen. "Jeg tror, ​​det ville være fantastisk at designe en strategi for at forhindre, at tau associeres med vesikler for at bremse spredningen af ​​tau," siger Tracy og peger på andet arbejde , der foreslår dette som en metode til at stoppe neurodegeneration i at udvikle sig.

De mitokondrielle resultater er mere komplicerede, men lige så spændende. Syg tau ser ud til at påvirke, hvor meget energi cellen producerer, men det er ikke klart, præcis hvordan det gør det – eller hvordan et lægemiddel kan designes til at genoprette normal funktion. "Den største overraskende faktor, der kommer ud af dette for mig, er antallet af mitokondrielle interaktioner, som tau har," siger Morris. "Det er egentlig ret nyt, og jeg håber, at det bliver opfanget og forfulgt, fordi vi ved, at mitokondrier er afgørende for neuron-funktionen (funktionen af hjernens nerveceller)."

Undersøgelsen tyder på, at de 14 nedregulerede mitokondrielle proteiner kunne være gode mål, men Tracy siger, at det ikke er klart, hvilke der skal undersøges. "Udfordringen med mitokondrieproteinerne er, at vi identificerede så mange af dem," siger hun. "Hvilken en vælger du?"

Hvad den nye undersøgelse gør klart, er, at fordi usund tau påvirker cellulær funktion, selv før der dannes filtre, skal enhver fremtidig behandling gives så tidligt som muligt. "Folk kan modtage behandlinger for sent," siger Tracy. Bedre diagnostiske værktøjer kan måske hjælpe, foreslår hun, ligesom det ville være nyttigt at være i stand til at screene for den DNA-mutation, der forårsager frontotemporal demens. For andre neurodegenerative sygdomme kan test for dysfunktionel tau i en persons blod eller spinalvæske signalere, hvem der er i fare.

Alligevel, siger Seyfried, vil der sandsynligvis aldrig være et mirakellægemiddel, der helbreder enhver neurodegenerativ sygdom hos hver patient. Alene Alzheimers sygdom vil sandsynligvis kræve mange forskellige behandlinger. "Denne sygdom vil være multifaktoriel, og der bliver nødt til at være mere end ét mål," siger han.

Tracy er enig og sammenligner fremtiden for behandling af neurodegenerative sygdomme med kræftbehandlinger, der kan kombineres og skræddersyes til hver patients behov. Flere muligheder kan give læger mulighed for at oprette behandlingsplaner, der er rettet mod tau, beta-amyloid og andre årsager, i stedet for at fokusere på en ensartet strategi. "Vi har brug for en række forskellige tilgange," siger hun. "Jeg tror ikke, der vil være én ting, der helbreder Alzheimers."

***Super Immunitet vs Anti-Vaxxers

Anti-vaxxere fortsætter med at sprede påviselig misinformation, mens beviserne for fordelene ved COVID-vacciner vokser.feeds.nature.com

***Petabase-skala sekvensjustering katalyserer viral opdagelse

Serratus, en open source cloud-computing-infrastruktur, kan bruges til at screene millioner af nukleinsyresekventeringsbiblioteker på petabase-skalaen og har gjort det muligt at identificere mange nye RNA-vira effektivt.www.sciencedaily.com

***Fedtinjektioner kan behandle almindelig årsag til fodsmerter, plantar fasciitis

En ny teknik, der transplanterer en patients eget fedt ind i fodsålen, kunne tilbyde lindring til dem, der lider af en almindelig og smertefuld tilstand kaldet plantar fasciitis.www.newscientist.com

***160.000 år gammelt fossil kan være det første Denisovan-kranie, vi har fundet

Et delvist kranie fra Kina repræsenterer det tidligste menneske med en "moderne" hjernestørrelse. Det kunne repræsentere en ukendt gruppe af gamle mennesker, eller måske en af de gådefulde Denisovans

 


phys.org

***Brug af chirale guld nanopartikler til at forbedre immunrespons

Et team af forskere tilknyttet flere institutioner i Kina, USA og Brasilien har brugt "handedness" i chirale guldnanopartikler til at forbedre immunresponsen på influenzavirus hos mus. Gruppen beskriver deres arbejde i tidsskriftet Nature. Alexander Hooftman og Luke AJ O'Neill har udgivet et nyheder og synspunkter, der beskriver det arbejde, som teamet har udført på denne nye indsats i sam.www.theguardian.com

***Coronavirus-vacciner kan reducere risikoen for langvarig Covid, finder ONS-undersøgelse

Observationsundersøgelse viser, at personer med dobbeltstik er 41 % mindre tilbøjelige til at rapportere Covid-symptomer 12 uger efter en positiv test. Vaccination kan reducere risikoen for langvarig Covid, tyder forskning fra Office for National Statistics. Undersøgelsen af mere end 6.000 voksne viste, at de, der var dobbeltvaccinerede, havde en 41 % lavere sandsynlighed for selv-www.sciencedaily.com

***Defekte BRCA-gener knyttet til prostata- og bugspytkirtelkræft

Defekte versioner af BRCA1- og BRCA2-generne er velkendte for at øge risikoen for brystkræft hos mænd og kvinder og ved æggestokkræft. Nu er BRCA1 og BRCA2 blevet forbundet med flere andre kræftformer, inklusive dem, der rammer mænd.www.sciencedaily.com

***En uventet tiltrækning af nukleinsyrer og fedt

Alle celler på Jorden er indhyllet i et fedtholdigt lag af lipider. Lipidmembraner beskytter indholdet af cellerne, herunder genetisk information som RNA og DNA. En ny undersøgelse afslører, hvordan lipider og RNA kan interagere direkte, og hvordan dette regulerer RNA-aktivitet på uventede måder. Undersøgelsen kunne hjælpe med at forklare, hvordan RNA kunne reguleres i primordiale eller syntetiske biologiske systemer og føre til forbedringphys.org

***Forskere afkoder 450 års højkonjunktur og krise i Europa fra tider med byggetømmer

Sporing af byggeaktivitet gennem årene, estimeret ud fra fældningsår for tømmer fra historiske bygninger, kan give en uovertruffen oversigt over det præmoderne Europas økonomisk historie. Det er konklusionen fra en omfattende undersøgelse foretaget af et konsortium af forskere over hele Europa, offentliggjort i Frontiers in Ecology and Evolution. Ved at datere tømmer fra træringe – til det nøjagtige fældningsår – fra historiske bygninger og s.

phys.org

***Gammel is afslører mystisk solstorm

Gennem analyser af iskerner fra Grønland og Antarktis har et forskerhold ledet af Lunds Universitet i Sverige fundet beviser for en ekstrem solstorm, der opstod for omkring 9.200 år siden. Det, der undrer forskerne, er, at stormen fandt sted under en af solens mere stille faser – hvor det generelt menes, at vores planet er mindre udsat for sådanne begivenheder.www.sciencedaily.com

***Hospitalsindlæggelse for COVID-19 forbundet med større risiko for senere genindlæggelse eller død

En stor undersøgelse udført i England viste, at sammenlignet med den almindelige befolkning havde personer, der havde været indlagt på grund af COVID-19 – og overlevet i mindst en uge efter udskrivelsen – mere end dobbelt så stor risiko for at dø eller blive genindlagt på hospitalet i de næste mange måneder.www.futurity.org

***Hvordan hjernen ved at tage 'affaldet' ud

Ny forskning afslører mere om, hvordan hjernens egen husholdningsservice, en sofistikeret mekanisme, der renser snavs og affald, der er tilbage fra cellulær aktivitet, faktisk fungerer. Forskere har haft svært ved at finde ud af præcis, hvordan hjernen ved, hvornår den skal starte denne cellulære "trash pickup". Nu har forskere identificeret et protein, der er nøglen til processen, som er kendt som autofagiwww.sciencedaily.com

***Hvordan timingen af aftensmaden og genetik påvirker individers blodsukkerkontrol

At spise aftensmad tæt på sengetid, når melatoninniveauet er højt, forstyrrer blodsukkerkontrollen, især hos personer med en genetisk variant af melatoninreceptoren MTNR1B, som er blevet forbundet med en forhøjet risiko for type 2-diabetes. De høje melatoninniveauer og fødeindtagelse forbundet med sen spisning forringer blodsukkerkontrollen hos bærere af den genetiske risikovariant MTNR1B på grund af en defektundark.org

***Lægemiddelresistent malaria er ved at dukke op i Afrika. Er verden klar?

I dele af Afrika er malaria nu ved at udvikle resistens over for et afgørende lægemiddel. Men uden bedre overvågning, siger eksperter, vil det være svært at spore parasitten, som inficerer millioner hvert år. Og der er allerede usikkerhed om, hvor udbredt resistens mod malariamedicin kan være på kontinentet.futurism.com

***Læger nægter hjertetransplantation for mand, der nægter at blive vaccineret

En mand fra Massachusetts vælger måske døden frem for en livreddende transplantation, fordi han nægter at blive vaccineret mod COVID-19. Som CBS Boston rapporterer, er den 31-årige DJ Ferguson, en patient, der tidligere stod øverst på hjertetransplantationslisten på Boston's Brigham and Women's Hospital, blevet fjernet fra donor-modtagerlisten, fordi hans afvisning af at få stikket gør ham en dårlig kandidat fo

 


phys.org

***Manglende 'nøgle' kan overvinde barrieren for opdagelse af lægemidler

Forskere har fundet en manglende 'nøgle', der låser op for kritiske kanaler, der er ansvarlige for, at kaliumioner strømmer gennem cellemembraner i en proces, der er afgørende for livet. Opdagelsen overvinder en stor barriere for udviklingen af nye lægemidler rettet mod en lang række sygdomme, herunder nogle kræftformer.www.vetenskaphalsa.se

***Ny forskning viser på forskellige forskelle mellem forskellige tidligere typer 2-diabetes

Tidligere forskning fra Lunds universitet har vist, at diabetes kan delas i fem forskellige grupper afhængigt af, hvordan sygdommen udvikler sig. Nu viser en ny undersøgelse, at det også findes genetiske forskelle mellem de forskellige grupper. En målsætning med forskning er at bidrage til mere individuel behandling af type 2-diabetes.

 


dagensmedicin.dk

***SARS-CoV-2 kan fortsat findes i tarmen efter en negativ PCR-test i halsen

Selvom en halspodning og en PCR-test viser negativ for COVID-19, kan virus stadig findes i tarmen. Det kan have betydning for, om blandt andet ældre og børn kan fortsætte med at smitte med coronavirus, selv efter de er blevet testet negative.www.nytimes.com

***Selv lave niveauer af sod kan være dødbringende for ældre mennesker, viser forskning

Den fire-årige undersøgelse af luftforurening, som fulgte 68,5 millioner ældre amerikanere, var den første af sin slags.feeds.nature.com

***Selvopvarmende plasma giver håb om energi fra fusion

Eksperimenter har valideret en måde at producere kerneenergi på kendt som laserdrevet fusion, hvor et plasma opvarmes og komprimeres. Milepælen giver et afgørende bevis på, at plasmaet kan levere sin egen varme.ing.dk

***Sukkermolekylet kan blive en del af fremtidens plast

Haldor Topsøes sukker-til-plast demonstrationsanlæg linedanser mellem karamelliseringen og ethylenglycol til plastfremstilling.

 


www.forskning.se

***Fysisk aktivitet øget koncentrationen i klasserummet

Pulsøgende aktiviteter er positive for indlæring, og elever kunne letter koncentrere sig og blev gladere.

 


ing.dk

Så bort fra kendt byggeviden: Nabobygning til Njals Tårn er bygget med dårligt sand

Der er brugt sand i en kvalitet, der kun egner sig til indendørs konstruktioner, i en del af betonen i en otte etager høj bygning, som nu skal sikres mod betonsygdommen AKR.

 phys.org

Ny forskning styrker forbindelsen mellem gletsjere og jordens 'store uoverensstemmelse'

Ny forskning giver yderligere bevis for, at klipper, der repræsenterer op til en milliard år af geologisk tid, blev hugget væk af gamle gletsjere under planetens "Snowball Earth"-periode, ifølge en undersøgelse offentliggjort i Proceedings of the National Academy of Sciences.www.newscientist.com

Mikrober overlever dybt under havbunden ved temperaturer op til 120°C

Man troede, at mikrober i sedimenter under havbunden døde over 80°C, men videnskabsmænd har fundet nogle, der kan overleve op til 120°C og muligvis højere temperaturerphys.org

Mere end 800 dødsfald kan være blevet undgået på grund af luftkvalitetsforbedringer under den første lockdown-fase i Europa

Strenge COVID-19-lockdown-politikker, såsom lukninger af arbejdspladser i europæiske byer, reducerede niveauet af luftforurening og antallet af associerede dødsfald ifølge nye estimater offentliggjort i Scientific Reports.phys.org

Øjeblikkelig omsætning af magnetisme ved gyrobevægelse af relativistiske elektroner

Magnetiske felter detekteres i hele universet og deltager i vid udstrækning i astrofysisk dynamik. Forskellige fundamentale fænomener, herunder koronale masseudstødninger, soludbrud, gammastråleudbrud og pulsarvinde, er domineret af variationer i magnetfelter. Selvom mekanismerne involveret i oprindelsen af magnetiske felter i rummet stadig er usikre, er en af de bredt accepterede plausible sc.feeds.nature.com

Daglig briefing: Webb-teleskopet når den endelige destination

James Webb-rumteleskopet når sin endelige destination. Plus: hvordan grønne lys kan redde hajer fra fiskenet, og hvorfor store team-videnskab kan hjælpe med at tackle svære spørgsmål i forskning.


feeds.nature.com

Svar til: Ingen overbevisende beviser for tidlig småskala dyrehold i Atlanterhavet NW Europafeeds.nature.com

Forfatterkorrektion: Kovalent kobling af Spikes receptorbindingsdomæne til en multimer bærer producerer et højt immunrespons mod SARS-CoV-2

 


phys.org

Brug af lanthanid-lanthanidbindinger til at skabe mere kraftfulde permanente magneter

Et team af forskere tilknyttet et stort antal institutioner i USA rapporterer en måde at bruge lanthanid-lanthanid-bindinger til at skabe mere kraftfulde permanente magneter. I deres papir offentliggjort i tidsskriftet Science beskriver gruppen en teknik til at skabe flere slags lanthanidbindinger til brug i magneter. Lanthanider er de 15 metalliske kemiske grundstoffer nummereret 57 til 71.

 


www.theguardian.com

Britiske regeringsrådgivere opfordrer til 'proaktiv regulering' omkring genomik

Rapport fremhæver etiske og praktiske spørgsmål omkring den hurtige udvikling inden for området Før dit barn bliver født, har du fået justeret deres genom for at øge deres statur, opbygning og intelligens. Når de går i skole, streamer læreren dem i henhold til deres genetiske sammensætning. Og når arbejdslivet begynder, tjekker en arbejdsgiver deres DNA for at sikre, at de er sunde, behagelige og tilstrækkelige

 www.livescience.com

Hvad er forskellen mellem frugt og grøntsager?

Forskellen mellem frugt og grøntsager kan variere på tværs af botaniske og kulinariske områderwww.nytimes.com

Hvordan amerikansk abortlov kan sammenlignes med andre nationer

Mange rige demokratier har tidligere frister for abort – men tillader det senere af forskellige årsager. Og rundt om i verden har det været meget mere almindeligt at udvide adgangen end at begrænse den.www.sciencealert.com

Vild ny artikel tyder på, at jordens tektoniske aktivitet har en uset kilde

Dette kan forklare meget.www.sciencealert.com

Hvad er problemet med 5G og flysikkerhed? Her er hvad du behøver at vide

5G bruges allerede i andre lande uden rapporterede problemer.


www.theguardian.com

Omkring 300.000 i Storbritannien har potentielt dødelig aortaklaptilstand, viser undersøgelsen

NHS kan kæmpe med fremtidige tal, advarer forskere, på grund af en stor pulje af udiagnosticerede mennesker. Næsten 300.000 mennesker i Storbritannien har aortaklapstenose, en potentielt dødelig hjertesygdom, ifølge den første større undersøgelse, der estimerer dens udbredelse. NHS ville kæmpe for at klare det store antal mennesker, der har brug for behandling for dette i løbet af de næste par år, og antallet vil stigewww.livescience.com

Mandlig fertilitet: 10 tips til mænd, der prøver at få børn

Der er flere ting, en mand kan gøre for at øge chancerne for, at han kan gøre en kvinde gravid.

 www.sciencealert.com

Flodheste vil aggressivt sprøjte poop ved blot lyden af en fremmeds hvæsende tuden

Og hvordan markerer du din græstørv!?www.wired.com

Fysikere skabte bobler, der kan holde i over et år

Hvis du nogensinde har blæst bobler, ved du, hvor hurtigt de brister. Nu har franske forskere lavet en type, der forbliver intakt i hundredvis af dage.www.livescience.com

Eta Carinaes episke supernovaeksplosion kommer til live i ny visualisering

Data fra tre rumteleskoper hjælper med at fortælle historien om Eta Carinaes supernovaeksplosion.www.theguardian.com

Bedre luft i lockdown kan have reddet hundredvis af liv i Europa, viser undersøgelse

London og Paris blandt byer med det højeste antal undgåede dødsfald takket være lavere forurening i første lockdown. Mere end 800 liv kan være blevet reddet i hele Europa takket være bedre luftkvalitet i den første fase af Covid-lockdowns, forskning tyder på. Tiltag for at dæmme op for stigningen i infektioner resulterede i langt færre biler og lowww.wired.com

Safari fejler udsatte webcams, onlinekonti og mere

Apple tildelte en 100.500 $ bug-bounty til den forsker, der opdagede den seneste store sårbarhed i sin browser.www.theguardian.com

Astronomer opdager et mystisk pulserende objekt, der kan være en ny klasse af stjerne

Eksperter siger, at et objekt matcher den forudsagte klasse af neutronstjerner med et ultrakraftigt magnetfelt. Astronomer har opdaget et mystisk objekt, der udsender en radiobølgestråle, der pulserede hvert 20. minut. Holdet bag opdagelsen mener, at objektet kan være en ny klasse af langsomt roterende neutronstjerner med et ultra-kraftfuldt magnetfelt. De gentagne signaler blev detekteret under den førstewww.newscientist.com

Hvor meget mere smitsom kan coronavirus blive?

Coronavirussen udvikler sig til at blive mere overførbar, og i sidste ende kan den endda overhale mæslinger, den mest smitsomme virus, vi kender tilwww.theguardian.com

'Jeg havde denne stærke følelse af, at mit ansigt var vansiret' – Kitty Wallace, den dysmorfe lidende, der blev kampagneforkæmper

Hendes tidlige liv blev ødelagt af tilstanden, indtil en tv-dokumentar ændrede alt. Nu arbejder hun for Storbritanniens førende støttegruppe Kitty Wallace husker meget tydeligt den første gang, hun følte, at der var noget grueligt galt med hendes ansigt. Hun var otte år gammel, på sit badeværelse nedenunder med en ven, da de vaskede hænder før aftensmaden. "Jeg kan bare huske, at jeg kiggede på vores refleksion

www.newscientist.com

Nogle bikolonier må dræbe tusindvis af 'egoistiske' wannabe-dronninger

Omkring en femtedel af alle Melipona beecheii brodløse bilarver udvikler sig som dronninger, men kolonien accepterer kun én – resten henrettes af arbejdervagterphys.org

National identitet forudsiger støtte til folkesundhedsforanstaltninger under coronavirus-pandemien

Identifikation med ens nation forudsiger både større engagement i folkesundhedsadfærd, såsom maskering og social distancering, og støtte til folkesundhedspolitikker, viser en analyse af holdninger på tværs af 67 lande. Forskningen, som vises i tidsskriftet Nature Communications, tyder på, at nationale identiteter spiller en væsentlig og positiv rolle i kampen mod en global pandemi.www.nytimes.com

Et ekstraordinært isbjerg er væk, men ikke glemt

En del af antarktisk is, der var et af de største isbjerge, der nogensinde er set, har nået sin ende nær Sydgeorgien. Forskere vil studere dets virkninger på økosystemet omkring øen i nogen tid.www.wired.com

Gibraltar kunne lancere verdens første kryptobørs

"The Rock" håber, at en ny børs vil tiltrække kryptomillionærer, der vil undgå voldsomme skatter.www.livescience.com

Den sidste romerske gladiatorarena, der nogensinde er bygget, blev gravet frem i Schweiz

Arkæologer opdagede et romersk amfiteater fra senantikken ved bredden af Rhinen i Schweiz.www.nytimes.com

EPA-chef lover at 'gøre det bedre' for at beskytte fattige samfund

Miljøstyrelsen vil onsdag annoncere skærpet håndhævelse og overvågning for at hjælpe dårligt stillede samfund, der kæmper med forurenet luft og vand.www.quantamagazine.org

Hvordan resonansens fysik former virkeligheden

Næsten hver gang fysikere annoncerer, at de har opdaget en ny partikel, uanset om det er Higgs-bosonen eller den nyligt indlagte dobbelt-charme tetraquark, har de faktisk set et lille bump, der rejser sig fra en ellers jævn kurve på et plot. Sådan et bump er den umiskendelige signatur af "resonans", et af de mest allestedsnærværende fænomener i naturen. Resonans ligger til grund for aspekter af verden som…www.theguardian.com

Er mennesker på randen af 'fredsforhandlinger' med den ikke-menneskelige verden?

Covid-19 er en skarp påmindelse om, at vores art kunne klare sig med en smule ydmyghed om dens plads i den naturlige orden Coronavirus har stoppet os i vores spor og tvunget os til at genoverveje vores position som verdens herskere. Man kan sige, at det har gjort os en tjeneste. En usynlig fjende har udfordret vores behandling af den ikke-menneskelige verden og den planet, vi deler. I omkring 2.000 år har de fleste mennesker imawww.wired.com

Min familie er fanget i metaverset

Virtual reality er ikke fantastisk, men det er meget bedre end at håndtere alt andet derude.www.newscientist.com

AI kan spotte sårede vilde dyr og krybskytter i kamerafældeoptagelser

En AI designet til at opdage liggesår i digitale billeder er blevet brugt til at identificere sårede dyr i kamerafældeoptagelser og kan også opdage krybskytterwww.technologyreview.com

Vi har ikke råd til at stoppe forskning i solar geoingeniør

I sidste måned deltog jeg i American Geophysical Union-mødet i New Orleans, hvor 26.000 geovidenskabsmænd mødtes personligt og virtuelt for at dele den seneste jord- og klimavidenskab. Måske var hundrede af disse mennesker der for at tale om forskning i solar geoengineering – ideen om at reflektere en brøkdel af indkommende sollys for at afkøle en opvarmende planet. I modsætning til hvad mange tror, forskning om thwww.ft.com

Danmark bliver det seneste europæiske land til at løfte næsten alle Covid-restriktioner

Regeringen følger Storbritannien, Irland og Holland i at lempe restriktionerne på trods af et stort antal sagerwww.npr.org

New Yorks maskemandat blev midlertidigt genoprettet af appeldommeren

Mandagens afgørelse, der omstødte mandatet, skabte forvirring, hvor nogle skoleadministratorer hurtigt annoncerede, at masker ville være valgfrie, og andre fortsatte med at håndhæve at bære dem.www.ft.com

Flavio Toxvaerd: 'Vi kan ikke tackle Covid, medmindre økonomer og epidemiologer taler med hinanden'

Fejltrin såsom Storbritanniens 'Eat out to Help Out'-ordning viser, hvor tæt styring af pandemien og boostning af økonomien er forbundetphys.org

Forskere simulerer 'fingeraftryk' af støj på en kvantecomputer

For mennesker er baggrundsstøj generelt kun en mindre irriterende faktor. Men for kvantecomputere, som er meget følsomme, kan det være et dødsstød for beregninger. Og fordi "støj" for en kvantecomputer stiger i takt med, at computeren får til opgave at udføre mere komplekse beregninger, kan det hurtigt blive en stor hindring.phys.org

Næsten 1.000 mystiske tråde afsløret i Mælkevejens centrum

Et hidtil uset nyt teleskopbillede af Mælkevejsgalaksens turbulente centrum har afsløret næsten 1.000 mystiske tråde, der på uforklarlig vis dingler i rummet.www.scientificamerican.com

Aha! Øjeblikke popper op fra under niveauet af bevidst bevidsthed

Mennesker i en undersøgelse løste nemt gåder, mens de jonglerede med en ikke-relateret mental opgave ved at stole på spontan indsigt, ikke analytisk tænkningwww.newscientist.com

Covid-19 nyheder: Infektioner i England forbliver på 'ekstremt højt' niveau

De seneste coronavirus-nyheder opdateres hver dag, inklusive coronavirus-tilfælde, de seneste nyheder, funktioner og interviews fra New Scientist og væsentlig information om covid-19-pandemienwww.wired.com

Sådan får du et Covid-19 boostershot

Her er alt, hvad du behøver at vide om at finde og modtage boosterskuddet i Omicrons tidsalder.www.wired.com

Sådan rejser du alene under pandemien

Måden vi rejser på kan ændre sig i takt med spredningen af Covid-19, men her er måder at holde sig informeret og forblive så sikker som muligt.phys.org

Søgen efter at afdække oprindelsen af hestetæmning er at omskrive vores billede af fortiden

Heste har været uløseligt forbundet med menneskets historie i de sidste fem årtusinder, og de har fungeret som et tidligt middel til hurtig transport og spillet en central rolle i landbrug, krigsførelse og sport.phys.org

Byens grønnere 'ikke et universalmiddel' til at håndtere ekstremt vejr, finder undersøgelse

Det er usandsynligt, at bygrønt at give en enkelt løsning til at tackle ekstreme vejrbegivenheder forårsaget af klimaændringer, har videnskabsmænd foreslået.
phys.org

Ny måde at udvinde temperatur fra lys udsendt af en diamantdefekt

I århundreder har mennesker sat den højeste værdi på diamanter, der ikke kun er store, men fejlfrie.www.theatlantic.com

Ikke engang gratis penge kan ordne en kulstofafgift

Endnu en gang til bruddet, mine venner – endnu en gang for at tale om kulstofpriser. I 40 år har økonomer og miljøforkæmpere foreslået en simpel løsning på klimaforandringerne: Sæt en pris på det. Hvis regeringen opkræver et gebyr på hvert ton varmefangende forurening, der går i luften, vil økonomien gå over til renere, billigere energikilder, og kulstofforurening vil falde over tid. I sphys.org

Diamant kvantesensor registrerer 'magnetisk flow' ophidset af varme

Bæredygtig udvikling har i nyere tid været det overordnede ledende princip for forskning i miljøspørgsmål, energikriser og informations- og kommunikationsteknologi. I denne henseende har spintronic-enheder vist sig som lovende kandidater til at overgå konventionel teknologi, som er stødt ind i problemet med overskydende spildvarmegenerering i miniaturiserede enheder. Elektrphys.org

Artikulationshastighed angiver, hvor flydende du er i et fremmedsprog

I sin doktorafhandling leder Heini Kallio efter sammenhænge mellem talens akustiske træk og de sprogkundskabsvurderinger, som mennesker udfører. Resultaterne kan anvendes til udvikling af undervisning i mundtlige sprogfærdigheder og deres automatiserede vurdering.phys.org

Vibrerende atomer laver robuste qubits, finder fysikere

MIT-fysikere har opdaget en ny kvantebit eller "qubit" i form af vibrerende par af atomer kendt som fermioner. De fandt ud af, at når par af fermioner er afkølet og fanget i et optisk gitter, kan partiklerne eksistere samtidigt i to tilstande – et underligt kvantefænomen kendt som superposition. I dette tilfælde holdt atomerne en superposition af to vibrationstilstande, hvor parretphys.org

Struktureret termisk panser opnår væskekøling over 1.000°C og løser udfordringer fra Leidenfrost-effekten

Et forskerhold ledet af forskere fra City University of Hong Kong (CityU) har for nylig designet en struktureret termisk panser (STA), der opnår effektiv væskekøling selv over 1.000°C, og fundamentalt løser en 266 år gammel udfordring, som Leidenfrost-effekten præsenterer. . Dette gennembrud kan anvendes i fly- og rummotorer, samt forbedre sikkerheden og pålideligheden af næste generations nuphys.org

Forskere afslører den fjerde signatur af den superledende overgang i cuprates

Da en spændende og ukonventionel ny klasse af superledende materialer blev opdaget for 35 år siden, jublede forskerne.www.livescience.com

Bizar havorm med regenerative numser opkaldt efter Godzillas monstrøse fjende

Forskere har opdaget en ny art af forgrenet havorm i Japan og opkaldt den efter den skurkeagtige kaiju King Ghidorah.www.sciencedaily.com

Hvad der er godt for hjertet er godt for hjernen

Mens hjertesygdom fortsat er #1 dødsårsag på verdensplan, har eksperter bemærket, at hjernesygdomme – især Alzheimers sygdom og demens – er væsentligt stigende, og de er ofte forbundet med mange af de samme risikofaktorer, der forårsager hjertesygdomme, herunder høj blodtryk, overvægt, diabetes og tobaksforbrug.www.npr.org

FDA begrænser brugen af nogle monoklonale antistofbehandlinger

Food and Drug Administration bremser brugen af to ud af tre monoklonale antistofbehandlinger, fordi nye data viser, at de ikke er effektive mod omicron-varianten.www.livescience.com

Ude af kontrol SpaceX raket vil smadre ind i månen om uger

Raketscenen har tumlet gennem rummet i syv år.www.dr.dk

I fremtiden skal flytrafikken være helt grøn – men hvordan bliver den det?

Statsministeren og flybranchen er eneste: Inden 2050 skal man kunne flyve CO2-neutralt – men hvordan?www.discovermagazine.com

10 af de bedste fedtforbrændertilskud til mændwww.sciencedaily.com

Kirigami robotgribere er sarte nok til at løfte æggeblommer

Ingeniørforskere har demonstreret en ny type fleksible robotgribere, der er i stand til at løfte sarte æggeblommer uden at knække dem, og som er præcise nok til at løfte et menneskehår. Værket har applikationer til både blød robotteknologi og biomedicinske teknologier.www.economist.com

En ny type kamera

Det kan vise sig at være uvurderligt for robotter, droner og førerløse bilerwww.economist.com

FN tester teknologi, der behandler data fortroligt

Hvordan man analyserer data uden at afsløre deres hemmelighederwww.nytimes.com

SpaceX-raketparten styrter ind i månen 7 år efter lanceringen

Det fire tons tunge stykke af raketten er ikke blevet hørt fra, siden den opsendte en amerikansk satellit kaldet DSCOVR. Det kunne lave et 65 fods krater på den anden side af månen.www.theguardian.com

Australske videnskabsmænd opdager 'uhyggeligt' objekt, der stråler ud fra rummet, som blinker til og fra

Teleskopbilleder viser Mælkevejen med en lys prik, der markerer objektets placering 'i vores galaktiske baghave' Hent den gratis Guardian-app ; få vores morgen-e-mail-briefing "Jeg tror, det er rigtigt," fortalte Curtin University-studerende Tyrone O'Doherty til sine vejledere, da han opdagede anomalien. Og det var ægte, som det viser sig. Objektet, der strålede ud fra rummet, var også "uhyggeligt" og "i vores galaktikwww.livescience.com

'Brænding' af brintplasma i verdens største laser sætter fusionsrekorder

Nye detaljer om det rekordsættende atomfusionseksperiment sidste år afslører den indviklede og præcision, der er nødvendig for at opnå det.phys.org

Solar Orbiter fanger en anden komet ved halen

For anden gang i sin mission indtil videre er ESA/NASA Solar Orbiter-rumfartøjet fløjet gennem halen på en komet. Rumfartøjet, forudsagt på forhånd af astronomer ved University College London, Storbritannien, indsamlede et væld af videnskabelige data, som nu afventer fuld analyse.www.discovermagazine.com

Universets udvidelse kan ende overraskende snart, siger kosmologer

Universet udvider sig ikke kun, men accelererer væk fra os. Nu tyder en ny teori på, at alt dette kunne stoppe hurtigere, end nogen havde forestillet sig.phys.org

Forskere observerer langsomt fotoelektronspektrum af svovlsyre i høj opløsning

Som en vigtig forløber i dannelsen af nye partikler spiller svovlsyre (H2SO4) en vigtig rolle i dannelsen af aerosoler og skyer i atmosfæren. Gasfase svovlsyremolekyler kan nemt danne molekylære klynger i begyndelsen af kernedannelse gennem hydrogenbinding og andre interaktioner. Derfor, undersøgelse af strukturen og spektroskopien af H2SO4 og tsvovlsyre-vand-klyngephys.org

Visualisering af en massiv stjernes store udbrud

En ny astronomisk visualisering fra NASAs Universe of Learning viser emissioner med flere bølgelængder (fra infrarødt lys gennem røntgenstråler) og tredimensionelle strukturer, der omgiver Eta Carinae, en af de mest massive og eruptive stjerner i vores galakse. Videoen, "Eta Carinae: The Great Eruption of a Massive Star," udgives i dag på hubblesite.org og universe-of-learning.org.phys.org

Hvad gør kobolt afgørende for livet?

Cobalt sidder i midten af corrinringen af vitamin B12 og de vigtige cobalaminer, vi får fra det. Måske overraskende er det kun to af vores enzymer, der gider bruge disse smerteligt konstruerede og omhyggeligt kanaliserede cofaktorer. Hvorfor går vores celler så meget for at få en lille smule af koboltmagien, og hvilke katalytiske egenskaber kan gøre det så specielt?phys.org

Mikroskopiske indre ørestrukturer afslører, hvorfor store grupper af flagermus ekkolokaliserer forskelligt

Masser af flagermus ekkolokaliserer – de udsender høje knirk, og baseret på hvordan disse lydbølger preller af deres omgivelser, er de i stand til at navigere i mørket og finde insekter at spise. Men meget om, hvordan flagermus udviklede disse ekkolodsegenskaber, har indtil nu været et mysterium for videnskabsmænd. En ny artikel i Nature er verdens første undersøgelse, der sammenligner de indre øres strukturer i de to hovedgrupper af bafeeds.nature.com

Skiftende basislinjer og succeshistorier om biodiversitetfeeds.nature.com

Living Planet Index måler ikke overflodfeeds.nature.com

Svar til: Nedton ikke tab af biodiversitetfeeds.nature.com

Svar til: Fremhævelse af faldende befolkninger i Living Planet Report

 feeds.nature.com

Svar til: Skiftende basislinjer og succeshistorier om biodiversitet

 feeds.nature.com

Svar til: Living Planet Index måler ikke overflod

 feeds.nature.com

Nedton ikke tab af biodiversitet

 feeds.nature.com

Understreger faldende befolkninger i Living Planet-rapporten

 feeds.nature.com

Hvordan kan batteridrevne fly komme fra jorden?

At få elektriske fly til at lette

 


feeds.nature.com

Efterhånden som levetiden vokser, halter arbejdstiden, mens den er sund

Forskellen mellem den gennemsnitlige forventede levetid og antallet af år, folk er raske og på arbejde, bliver større, med potentielt alvorlige konsekvenser for pensionister.feeds.nature.com

Brændende plasma opnået ved inertifusion

Et brændende plasma, et kritisk skridt mod selvbærende fusion, opnås ved US National Ignition Facility, med en undergruppe af eksperimenter, der demonstrerer selvopvarmning af fusion ud over stråling og ledningstab.feeds.nature.com

En radiotransient med usædvanlig langsom periodisk emission

Analyse af arkiverede lavfrekvente radiodata fra Murchison Widefield Array afslører en periodisk transient med en usædvanlig periodicitet på 18,18 minutter, hvis kilde er lokaliseret til vores galakse og kunne være en ultralang periode magnetar.feeds.nature.com

Kortikale forberedende aktivitetsindekser indlærte motoriske erindringer

Hos rhesusaber ledsages indlæring af en motorisk opgave af ensartede ændringer i forberedende aktivitet i motorisk cortex, der er ortogonale i forhold til det kraftprædiktive neurale tilstandsunderrum.feeds.nature.com

Ukonventionel spektral signatur af Tc i en ren d-bølge superleder

En højpræcisions vinkelopløst fotoemissionsspektroskopi (ARPES) undersøgelse på superlederen Bi2212 løser den spektroskopiske singularitet forbundet med den superledende overgangstemperatur og indikerer, at faseovergangen er drevet af faseovergangen.feeds.nature.com

Brahma sikrer kanalisering af hjerte-mesoderm-differentiering

Det BAF-kromatin-remodellerende komplekse ATPase-gen Brm sikrer celleidentitet under styret kardiogenese af embryonale musestamceller.feeds.nature.com

Perovskit-solceller i centimeterskala med fyldningsfaktorer på mere end 86 pct

Perovskite-solceller inklusive ladningstransportmateriale fremstillet ved hjælp af en omvendt-doping-proces har den højeste certificerede effektivitet for celler på 1 cm2 aktivt areal og den højeste fyldningsfaktor, der er rapporteret hidtil.feeds.nature.com

Dybe fysiske neurale netværk trænet med backpropagation

En hybridalgoritme, der anvender backpropagation, bruges til at træne lag af kontrollerbare fysiske systemer til at udføre beregninger som dybe neurale netværk, men som tager højde for støj og ufuldkommenheder i den virkelige verden.feeds.nature.com

Udfordringerne og mulighederne ved batteridrevet flyvning

De økonomiske, tekniske, miljømæssige og sikkerhedsmæssige krav til batteridrevne fly overvejes, og lovende teknologier og fremtidsudsigter for batteriinnovation diskuteres.feeds.nature.com

Emergent grænseflade vibrationsstruktur af oxid supergitter

De vibrationstilstande, der opstår ved grænsefladen i oxidsupergitter, er karakteriseret teoretisk og ved atomopløsning, hvilket viser indvirkningen af materialelængdeskalaer på struktur og vibrationsrespons.feeds.nature.com

Kvanteregister over fermionpar

Sammenfiltrede par af fermioniske atomer i et optisk gitterarray har langvarig bevægelsessammenhæng, og bevægelsen af hvert par resulterer i en robust qubit, beskyttet af udvekslingssymmetri.feeds.nature.com

Hæmmer Leidenfrost-effekten over 1.000 °C for vedvarende termisk køling

Strukturerede termiske panser på overfladen af et fast stof hæmmer Leidenfrost-effekten, selv når det opvarmes til temperaturer på over 1.000 °C, hvilket viser vejen mod nye afkølingsstrategier for højtemperaturfaste stoffer.feeds.nature.com

Varme overflader afkølet ved at isolere damp fra spray

Et innovativt mikrostrukturdesign distribuerer vand for hurtigt at afkøle en varm overflade uden interferens fra dampen, der dannes i processen. Denne tilgang kunne muliggøre en sikrere og mere effektiv elproduktion.feeds.nature.comfuturism.com

De bedste 360-kameraer til panoramaudsigt 2022

De bedste 360-kameraer giver dig mulighed for at fange alle vinkler af livets øjeblikke for at skabe en fordybende foto- eller videooplevelse. Teknologien splejser billeder sammen taget med to ekstreme fiskeøjeobjektiver. Selvom det kræver ekstra redigering at skabe et sammenhængende billede, giver 360-kameraer et unikt blik på livet, du kan beholde for dig selv eller dele med et publikum. Indholdsskabere, ejendomsmæglere og adventuwww.livescience.com

Astronomer opdager kraftfulde kosmiske objekter i modsætning til noget, de har set før

Forskere har opdaget en sjælden type stjerneobjekt, der sprænger kraftige radiobølger mod Jorden tre gange i timen. Det kan være en ny klasse af døde stjerner.phys.org

Ukrudtsmidlet dicamba gør landbruget vanskeligere

I oktober 2021 var jeg gæst i en populær podcast for at diskutere min nyligt udgivne bog, "Seed Money: Monsanto's Past and Our Food Future", som undersøger landbrugsgigantens indflydelse på det globale fødevaresystem. Efter showet fik jeg mange opkald fra hele verden, men én skilte sig virkelig ud for mig: En landmand taler i sin mobiltelefon fra sædet på sin mejetærsker i South Dakota, mens han høstedewww.ted.com

4 måder at omdefinere magt på arbejdspladsen til at inkludere farvede kvinder

Med mange farvede kvinder, der overvejer at forlade arbejdsstyrken på grund af urimelige forhold, er det tid til at omforme systemerne for at sætte en stopper for dette massive tab af talent. Ved at afsløre de skadelige følger af racistiske, giftige organisationskulturer deler soulcoach Rha Goddess og virksomhedsinkluderingsvisionæren Deepa Purushothaman fire veje til at genskabe arbejdet, så farvede kvinder er centreret som leadephys.org

På dating-apps, giver det virkelig kvinder mulighed for at tvinge dem til at tage det første skridt?

Heteroseksuelle dating-konventioner har længe holdt, at mænd tager det første skridt: først til at flirte, først for at spørge ud på en date, først for at fri.phys.org

Den genomiske struktur af mikrobielle samfund kan forudsige metabolisk aktivitet

En ny undersøgelse foretaget af økologer ved University of Chicago viser, at de gener, der er til stede i et mikrobielt samfund, kan forudsige samfundets dynamiske metaboliske aktivitet, med implikationer for nitrogenkredsløbet og andre vigtige biogeokemiske processer.phys.org

Mystisk energikilde i modsætning til noget astronomer har set før

Et hold, der kortlægger radiobølger i universet, har opdaget noget usædvanligt, der frigiver et kæmpe udbrud af energi tre gange i timen, og det er ulig noget, astronomer har set før.phys.org

Forskning undersøgte formørkelse af binær V608 Cassiopeiae

Ved at bruge Sobaeksan Optical Astronomy Observatory (SOAO) har koreanske astronomer udført fotometriske observationer af en formørkelsesbinær af W UMa-typen kendt som V608 Cassiopeiae. Resultaterne af observationskampagnen, offentliggjort den 20. januar på arXiv pre-print server, kaster mere lys over arten af dette ejendommelige system.www.sciencealert.com

Astronomer registrerer mærkelige signaler, vi aldrig har set før i vores kosmiske nærhed

"Det var lidt uhyggeligt."www.theguardian.com

Hvorfor matematikere nogle gange får Covid-projektioner forkerte | Kit Yates

Modellering er måske ikke så nøjagtig som en krystalkugle, men det er fortsat det bedste værktøj, vi har til at forudsige fremtiden. Officielle modelleringsbestræbelser har været udsat for byge af kritik gennem hele pandemien, fra hele det politiske spektrum. Uden tvivl har noget af den kritik vist sig berettiget – resultatet af meget omtalte fremskrivninger, som aldrig blev til virkelighed. I juli 2021, f.ekswww.discovermagazine.com

Mindre søvn er forbundet med øget sukkerforbrug hos teenagere

En ny undersøgelse viser, at teenagere, der ikke får nok søvn, er mere tilbøjelige til at have alvorlige helbredsproblemer.www.nytimes.com

Din krops tørstbudbringer er på et uventet sted

Forskere sporede, hvordan en muses hjerne får signalet om, at den havde nok at drikke. Noget lignende kan ske hos mennesker.www.futurity.org

Test af tørrede blodpletter kan måle elefanternes helbred

At bruge tørrede pletter af blod fra elefanter er en levedygtig måde at evaluere deres helbred på, tyder forskning på. Resultaterne indikerer, at teknikken, der bruger tørrede pletter af blod til at måle sundhedsindikatorer hos elefanter, er sammenlignelig med teknikker, der bruger større blodprøver og kræver øjeblikkelig køleopbevaring – teknologi, der ikke altid er tilgængelig, når man overvåger dyr i naturen. "Vores studiefokusphys.org

Vinter-OL truet af klimaændringer, siger rapporten

Klimaforandringerne truer fremtiden for de olympiske vinterlege og reducerer antallet af egnede spillesteder til begivenheden rundt om i verden, advarede en rapport forud for legene i Beijing.ing.dk

Det svære valg for kvantehardware: Superledere, ioner, fotoner eller neutrale atomer?

Amerikansk gennembrud baner vejen for en fuld programmerbar kvantecomputer med neutrale atomer. Firmaets videnskabelige leder arbejdede gennem 10 år i Danmark som udviklingsingeniør og forsker.phys.org

Perfektionisme kan skade selv den mest talentfulde elev, men skoler kan gøre en forskel

Afhængigt af omstændighederne kan perfektionisme føre til bedre præstationer i skolen eller på arbejdet. Eller det kan gøre ydeevnen dårligere. Men enhver præstationsgevinst vil sandsynligvis blive opvejet af problemer med velvære. Der er forbindelser mellem perfektionisme og udbrændthed og depression, for eksempel.phys.org

Superelasticitet af en fotoaktiverende chiral krystal

Superelasticitet er en elastisk reaktion på en påført ekstern kraft, der opstår via fasetransformation. Den resulterende aktivering af materialerne er en elastisk reaktion på ydre stimuli, herunder lys og varme. Mens superelasticitet og aktivering er deformationer som følge af stimulus-induceret stress – er der en fænomenologisk forskel mellem de to, afhængigt af kraften. I en ny repofof.se

Få barn efterforskar sin spermadonator

Svenska barn som bliver till genom og spermadonation kan gøres på donatorens identitet når de bliver voksne. Få udnyttet dock den rätten, viser og studier fra Umeå universitet.phys.org

Majs og mælkeproteiner kan erstatte fossile brændstoffer og metaller i produktionen af nanostrukturerede overflader

Nye forskningsresultater fra Linnaeus University åbner for en fremtid med mere bæredygtigt produceret nanoteknologi, hvor begrænsede naturressourcer kan erstattes med blandt andet majs og mælkeproteiner.phys.org

Udforsker den overraskende bredde af plantevirus, der blaffer på pollen

Vi er afhængige af bestøvere som honningbier til alle mulige forskellige afgrøder. Men den samme fleksibilitet kan bringe planter i risiko for sygdom, ifølge ny Pitt-forskning.phys.org

Pandemien ændrede dødsritualer og efterlod sørgende familier uden en følelse af afslutning

En vens og kollegas uventede død på grund af COVID-19 i januar 2021 fik mig til at begynde at forske i, hvordan amerikanske dødsritualer forvandlede sig under pandemien. Min ven var hindu, og mens jeg så hans begravelse på Zoom, var jeg vidne til de betydelige transformationer, der skulle foretages af de traditionelle ritualer for at imødekomme COVID-19 sikkerhedsretningslinjer.phys.org

Udforskning af forholdet mellem jernoptagelsesmønstre og celletæthed i Phaeodactylum tricornutum

Jernkoncentration begrænser væksten af fytoplankton i omfattende områder med højt næringsstof og lavt klorofyl (HNLC) i havet.phys.org

Over en tredjedel af unge voksne amerikanske mænd involveret i teknologirelateret misbrug, viser undersøgelsen

I 2022 har teknologien potentialet til både at starte relationer og holde dem i live, selv dem, der krydser kontinenter. At løfte en finger, bogstaveligt talt, kan lande nogen "ansigt til ansigt" med deres partner eller ægtefælle.phys.org

At optræde som en ekspert selv uden erfaring kan hjælpe med at sikre venturekapitalfinansiering

Hvad betyder mere for venturekapitalister: en smart præsentation eller virksomhedens grundlæggers faktiske erfaring og ekspertise?phys.org

At forbyde usunde produkter til fordel for folkesundheden har økonomiske ulemper for detailhandlerne

Ny forskning i tidsskriftet Marketing Science viser, at det kan være dyrt at gøre noget positivt for folkesundheden. Forskerne siger, at et forbud mod tobaksvarer betyder, at detailhandlere kan se så meget som et fald på 4% i bruttosalget.phys.org

Astronomer til at sætte James Webb-rumteleskopet igennem dets hastigheder

NASAs seneste og smarteste mission, James Webb Space Telescope (JWST), der blev opsendt juledag, indsatte sit 21 fod brede spejl for blot to uger siden og nåede sin orbitale destination tidligere på ugen. Med et prangende nyt teleskop, der nu næsten er en realitet, er astronomer ved University of California, Berkeley, i gang med at begynde at observere.phys.org

En bioelektronisk tunge 'smager' sødme

Slik, småkager, juice. Næsten alle kan lide søde sager, men det, en person synes, smager for sukkersødt, vil en anden måske synes, er det helt rigtige. Denne variation gør det udfordrende at udvikle nye fødevarer og drikkevarer, så virksomheder har søgt efter en mere objektiv metode. Nu har forskere, der rapporterer i ACS Applied Materials & Interfaces, udviklet en ultrafølsom bioelektronisk tunge, der målerfeeds.nature.com

Hvorfor jeg arbejder ulønnet for at holde Yemens geologiske museum åbent

Nature, Udgivet online: 26. januar 2022; doi:10.1038/d41586-022-00181-9 Trods en igangværende borgerkrig og økonomisk krise ønsker museumsleder Fahd Albarraq og hans kolleger, at yemenitterne fortsat skal besøge museets samling.phys.org

Stress for par på Universal Credit, da leveomkostningerne stiger

Udsving i indkomst fra måned til måned og lave niveauer af arbejdsløse ydelser placerer betydelig stress og pres på par med fælles krav om Universal Credit, ifølge forskere fra universiteterne i Bath og Oxford – hvilket fører til yderligere bekymringer om, hvor lavt indkomsterne vil klare sig, når leveomkostningerne stiger.phys.org

Gentest af babyhval kan hjælpe med at redde arter, siger undersøgelse

Større afhængighed af genetisk testning af hvalunger og deres mødre kan give mere præcis information om en sjælden art og øge chancerne for at redde dem fra udryddelse, ifølge forfatterne af en ny videnskabelig undersøgelse.phys.org

Ny føderal plan for naturbrande er ambitiøs, men Forest Service har brug for flere penge og folk til at bekæmpe voksende risici

Folk, der bor i det vestlige USA, har været bekymrede over skovbrande i lang tid, men de seneste to år har efterladt mange af dem bange og tvivlende på, om der virkelig findes løsninger på brandkrisen.dagensmedicin.dk

Mors vægttab før graviditet skal reducere forekomsten af overvægt hos hendes børn

Stort forsøg på Steno Diabetes Center Copenhagen og Københavns Universitet skal undersøge mulighederne for at forebygge overvægt hos børn ved at hjælpe til vægttab inden og under graviditeten.phys.org

COVID-19-udfordringer rammer speciallærere særligt hårdt

Der har aldrig været en sværere tid at være lærer.phys.org

Undersøgelse: Negative etiketter påvirker forbrugernes opfattelse af fødevarer

En rose med et hvilket som helst andet navn kan lugte så sødt, men en chokoladekage mærket "forbrugerklage" vil ikke smage så godt som det nøjagtige samme produkt, der beskrives som "nyt og forbedret," antyder en ny undersøgelse.phys.org

Ny indsigt i virkningerne af stråling fra Tjernobyl

Forskere ved University of Stirling har fundet ud af, at dyr i søer tættest på Tjernobyl-atomreaktoren har flere genetiske mutationer end dem fra længere væk, hvilket giver ny indsigt i effekten af stråling på vilde arter.phys.org

Nye hårfarver undgår allergiske reaktioner

Et dårligt farvearbejde er slemt nok i sig selv, men en kløende og irriterende allergisk reaktion på det er endnu værre. Og folk, der bliver allergiske over for hårfarve, kan udvikle reaktioner på mange andre almindelige stoffer, hvilket forvandler en simpel kosmetisk behandling til et stort problem. Nu har forskere, der rapporterer i ACS Sustainable Chemistry & Engineering udviklet en række permanente hårfarver, der undgår altphys.org

Biologer udforsker hemmelighederne bag warbler-genomet

Når man kigger gennem en kikkert på træerne i deres baghaver under pandemien, kan mange helt nye fuglefolk være blevet overrasket over mangfoldigheden af besøgende, der kigger forbi – finker, jakker og sangfugle i en forbløffende række af gule, blå og røde.www.sciencedaily.com

Bybegrønning 'ikke et vidundermiddel' til at håndtere ekstremt vejr

Det er usandsynligt, at bygrønt at give en enkelt løsning til at tackle ekstreme vejrbegivenheder forårsaget af klimaændringer, har videnskabsmænd foreslået.singularityhub.com

En britisk startup bygger 200 flyvende taxa-hubs rundt om i verden

På Consumer Electronics Show i Vegas for to år siden afslørede Hyundai og Uber et lufttaxikoncept, som de havde indgået partnerskab om, og hævdede, at folk ville køre i de flyvende køretøjer i 2030. Nu har Hyundai taget et vigtigt skridt i retning af at gøre denne forudsigelse til virkelighed . Virksomheden har netop investeret i en britisk startup kaldet Urban-Air Port, som har planer om at bygge 200 hubs til at flyve taxaer i 65 diphys.org

Da de spurgte hundredvis af australiere, om de ville spise insekter, sagde de fleste ja – så hvad holder folk tilbage?

Insekter er bæredygtige, nærende og lækre. De spises af mere end to milliarder mennesker verden over, for det meste i troperne, og har været en fast bestanddel i indfødte australieres kostvaner i titusinder af år.phys.org

Kan emoji-brug være nøglen til at opdage udbrændthed i fjernarbejde?

Det er nemmere at tage dine kollegers følelsesmæssige temperatur, når du tilbringer dine dage på et kontor. Latterudbrud, ubehageligt kropssprog og vredesglimt er let at se, når du sidder over for bordet fra din kollega.phys.org

Kvindelige bangladeshiske beklædningsarbejdere bærer omkostningerne ved COVID-afbrydelser

Kvinder, der arbejder i beklædningsindustrien i Bangladesh, er blevet hårdt ramt af COVID-pandemien og de tilhørende forstyrrelser i sektoren, ifølge resultaterne af en international undersøgelse offentliggjort i dag.phys.org

Forskningsprojekt beder folk om at genskabe lyde, som forfædre mente forbinder dem med åndeverdenen

Acoustic Atlas giver folk mulighed for at deltage i 'virtuelle akustiske rejser' – ved at tage deltagere til naturlige og menneskeskabte steder, hvor de kan interagere, lytte og skabe musik med akustikken i hvert rum.phys.org

Manglende lejebetalinger faldt med 10,6 % i stater, der hævede mindstelønnen

Boligkrisen er ikke unik for kystmegabyer. Fra Salt Lake City til Charlotte stiger lejepriserne. Hvad kan politiske beslutningstagere gøre for at give en vis lindring? En ny undersøgelse offentliggjort i Journal of Urban Economics viser, at i stater, der hævede deres mindsteløn, faldt lejemisligholdelsen med 10,6 procent. Det tog dog ikke lang tid, før udlejere begyndte at hæve huslejen.www.discovermagazine.com

Sådan undgår du hurtige møbler og minimerer spild

Billige, trendy og lette at grøfte møbler kommer med en stor miljøbelastning.www.youtube.com

Zeke har en nødopstigning under et gulddyk | Bering Sea Gold

Stream Bering Sea Gold på discovery+ ► https://www.discoveryplus.com/show/bering-sea-gold Om Bering Sea Gold: I Nome, Alaska, er guldfeberen i gang. Drevet af guldfeber og til tider desperat behov styrer minearbejdere deres klodsede skrabere og dykker med slanger for at suge guld op fra bunden af det kolde, uforudsigelige Beringhav. #BeringSeaGold #Discovery #Gold Abonner på Discovery: http://bit.ly/www.newscientist.com

Skolelærere er usikre på den bedste måde at ventilere lokaler i koldt vejr

Da skolefraværet stiger i vejret i England på grund af covid-19 – og retningslinjerne for at bære maske i klasseværelset er ophævet – er mange lærere ikke sikre på, hvordan de bedst kan forbedre ventilationen midt i vintertemperaturernewww.newscientist.com

Sundhedstjek nyhedsbrev: England lader covid-19 rive: Hvad sker der så?

Da covid-restriktioner lempes i Storbritannien, ser vi på, hvordan disse nye politikker kan udspille sigphys.org

Wordle-dille: Hvorfor elsker vi gåder, og er de gode for vores hjerner?

I de seneste uger er et webbaseret ordpuslespil kaldet Wordle blevet en populær daglig distraktion. Pludselig er millioner af mennesker fokuseret på deres ordforråd af fem-bogstavs ord, og er for nylig blevet bevidste om begreber som bogstavsfrekvens og bogstavposition, mens de planlægger de bedste åbningsord og hurtigere løsninger.www.sciencedaily.com

'Smart sadel' kunne hjælpe ryttere med at nå deres skridt

Forskere har udviklet en prototype 'smart sadel', der kan hjælpe ryttere med at forbedre deres biomekanik. Desuden kan den selvdrevne sadel advare andre, når en rytter falder.www.sciencedaily.com

En 'Shopping Task' i virtual reality kunne hjælpe med at teste for kognitiv tilbagegang hos voksne

Ny forskning tyder på, at en virtual reality-test, hvor deltagerne 'går i butikkerne', kunne tilbyde en potentielt lovende måde at effektivt vurdere funktionel kognition, de tænke- og bearbejdningsevner, der er nødvendige for at udføre komplekse hverdagsaktiviteter.phys.org

Nogle truede arter kan ikke længere overleve i naturen. Skal vi så ændre deres gener?

Rundt om i verden falder bestandene af mange elskede arter med stigende hastighed. Ifølge en dyster fremskrivning kan så mange som 40 % af verdens arter være uddøde i 2050. Alarmerende nok er mange af disse tilbagegange forårsaget af trusler, som der kun findes få løsninger på.phys.org

Klimakrisen kræver mod, ikke optimisme

Film nr. 1 på Netflix i de seneste uger har været "Don't Look Up", en fiktiv beretning om videnskabsmænd, der forgæves kæmper for at slå alarm på en komet, der er ved at ødelægge Jorden. Ved at bruge kometen som en tyndt tilsløret metafor søger filmen at gøre seerne opmærksomme på, hvor presserende klimaforandringer er.phys.org

En privat mission for at scanne Venus' skytoppe for beviser på liv

Søgen efter liv på Venus har en fascinerende historie. Carl Sagan sagde berømt og sarkastisk, at der åbenlyst var dinosaurer der, da en tyk dis, vi ikke kunne se igennem, dækkede overfladen. For nylig har beviser peget på en mere nuanceret idé om, hvordan liv kunne udvikle sig på vores søsterplanet. En nylig meddelelse om fosfin i den venusiske atmosfære vakte en del opsigt i havetphys.org

Saltisering af flod- og søøkosystemer: En forskningsdagsorden for en global trussel

Den stigende saltholdighed i ferskvandshabitater – floder, søer, vådområder osv. – er en global trussel mod bevarelsen af biodiversiteten og verdens naturlige levesteder. Menneskelige aktiviteter såsom minedrift og intensivt landbrug samt stigningen i havniveauet forårsaget af klimaforandringerne bringer saltkoncentrationen i kontinentale farvande op på de højeste niveauer til dato. Salt polwww.sciencedaily.com

Ny forskning identificerer friske 'mixere' i flodforurening 'cocktail'

Vandkvaliteten i floder påvirkes af underliggende "naturlige" hydrogeologiske og biogeokemiske processer samt interaktioner mellem mennesker og deres miljø, der accelererer stress på vandressourcer med hidtil usete hastigheder. Forurenende stoffer kan bevæge sig med forskellige hastigheder og akkumulere i varierende mængder langs floder, hvor blandingen af den komplekse 'cocktail' af kemikalier, der gørwww.theatlantic.com

Forældre i USA har ramt deres pandemibund

Omicron-stigningen har fået forældre til at skrige ned i afgrunden – nogle bogstaveligt talt. Som journalisten Melinda Wenner Moyer rapporterer, mødte en gruppe Boston-mødre for nylig uwww.reddit.com

Mendelske randomiseringsanalyser implicerer biogenese af translationsmaskineri i menneskelig aldring

 www.reddit.com

EV Salget af nye biler kan ramme 25 % i Kina i 2022 og starte den permanente nedgang i efterspørgslen efter olie.

Her er nogle data om det forventede salg af elbiler i Kina. Her er nogle (grove) beregninger på, hvordan dette kan påvirke olieefterspørgslen. Kina er foran den globale kurve for vedtagelse af elbiler, jeg spekulerer på, hvor hurtigt vi vil se olieefterspørgslen falde globalt fra elbiler.


www.reddit.com

Jeg har set metaverset – og jeg vil ikke have det | Spil

 www.reddit.com

Decentralisering af værdiskabelse. Ved at kombinere kunstig intelligens og decentralisering for at demokratisere økonomiske muligheder og skabe nye samarbejdsmetoder til at skabe værdi.

 ing.dk

Fiskekuttere og fodbold-onsdage: Hirtshals rummer unik cocktail til uddannelser

I den nordjyske fiskerby findes både et stærkt forskningsmiljø og et socialt studiemiljø. DTU-studieleder håber på at bevare college-stemningen på udflyttet uddannelse.www.discovermagazine.com

Hvordan vores hjerner organiserer abstrakte videnskabelige begreber

Strengteori, kvantetyngdekraft, tidsudvidelse. Hvorfor kommer disse avancerede fysikkoncepter let til nogle af os, men ikke andre?www.wired.com

Guardians of the Galaxy Made Me Love Linear Games

Åbne verdener kan være fantastiske, men de kan også være udmattende.www.scientificamerican.com

Hvornår skal du få en COVID-test?

Det afhænger, men vaccinerede personer bør generelt vente fem dage efter eksponering, før de tager en antigentest. Her er hvorfor

 
phys.org

Tovtrækning låser op for menageri af materiens kvantefaser

Faser er en integreret del af, hvordan vi definerer vores verden. Vi navigerer gennem faserne af vores liv, fra barn til teenager til voksen, chaperoneret undervejs af vores skiftende karaktertræk og adfærd. Naturen gennemgår også faseændringer. Søer kan fryse til om vinteren, tø op om foråret og miste vand til fordampning i hundedagene om sommeren. Det er nyttigt at fange og studere de forskelle, der følger med

 

phys.org

Agroskove i troperne giver vigtige bevaringslandskaber for padder

Selvom tropiske skovøkosystemer rundt om i verden er blevet modificeret og fragmenteret af agroskove plantet til at producere råvarer som kaffe, gummi og arecapalme, kan paddesamfund overleve i disse transformerede landskaber – hvis agroskovene forvaltes til at understøtte biodiversiteten.phys.org

Zoolog løser det 100 år gamle mysterium om den flydende fantommyg

I foråret 2018 tilbragte Dr. Philip Matthews en typisk eftermiddag med at fange guldsmede i University of British Columbias (UBC) eksperimentelle damme. Lidt vidste zoologen, at han var ved at begive sig ud på en rejse for at løse et århundrede gammelt entomologisk mysterium, der involverede et meget mindre, men lige så spændende insekt. Mens han arbejdede i dammene, flød larverne i regnvandet i en nærliggende kvægtank cadagensmedicin.dk

Endnu en regionsklinik i Region Sjælland ser dagens lys

I denne uge åbner Region Sjælland sin nye regionsklinik i Nykøbing Sjælland. Klinikken skal sikre og udvikle lægedækningen i Nordvestsjælland, hvor en stor del af de tilbageværende læger efterhånden er godt oppe i årene.dagensmedicin.dk

Nu skal almen praksis styrke arbejdet med borgere på bosteder og med psykisk sygdom

Ved årsskiftet trådte den nye overenskomst for almen praksis i kraft, og med den følger særlige ydelser for borgere på bosteder med nedsat funktionsevne og borgere med psykisk sygdom. »Umiddelbart tror jeg, at det bliver nemmest at implementere i de større lægehuse,« lyder det fra ulighedsordfører i Dansk Selskab for Almen Medicin.feeds.nature.com

Singularitetens kirkegård

Hukommelsens vedholdenhed.


www.theatlantic.com

Den nye personlige hjemmeside er slet ikke en hjemmeside

Ligesom mange andre sangere har Piper Rockelle et link øverst på sin TikTok-profilside, hvor hendes over 8 millioner følgere kan tjekke hendes musik ud. Men i stedet for at sende dem til YouTube eller Spotify, åbner linket op for en ekstern landingsside proppet med lidt af hvert. Sprøjtet hen over et løkkeklip af Rockelle er en stak hyperlinkede blokke, der leder fans til hendes merch-butik, hendeswww.scientificamerican.com

Kunne ekkoer fra kolliderende sorte huller bevise Stephen Hawkings største forudsigelse?

Subtile signaler fra sorte hul-fusioner kan bekræfte eksistensen af "Hawking-stråling" – og gravitationsbølgedetektorer har muligvis allerede set dem


ing.dk

Analyse: Det amerikanske marked for elektriske biler er ved at lukke sig om sig selv

GM skyder 43 mia. kroner i batteri- og elbilproduktion. Men det viser kun amerikansk træghed og fokus på hjemmemarkedet.feeds.nature.com

Ud over den akademiske verden: Nedbrydning af de barrierer, der begrænser industrisamarbejde og karrierebevægelser

Hvor porøs er den metaforiske membran mellem den akademiske verden og industrien?phys.org

Højhastighedsinternet førte til et fald i borgerligt og politisk engagement, viser forskning

Sandsynligheden for, at folk deltager i samfundsarbejde faldt, da højhastighedsinternet blev rullet ud i Storbritannien, viser forskning.phys.org

Video: Er der oceaner i andre verdener?

Er der oceaner i andre verdener? Ja! Jorden er ikke alene. Når du ser dybere ind i vores solsystem, er der verdener, vi formoder, har oceaner gemt under deres iskolde overflader.www.forskning.se

Havstorme i Antarktis forårsager store koldioxidudløsning

Med hjælp af havsrobotar har du samlet data fra ytan til et dybde på en kilometer i vand rundt Antarktis. Materialet viser at kraftige storme i området leder til omfattende koldioxidudslip i atmosfæren, hvilket man behøver at tage hensyn til til i beregninger af fremtidens klimaændringer.feeds.nature.com

Væltede en megatørke imperier for 4.200 år siden?

Folk forlod blomstrende byer i Mesopotamien, Indusdalen og længere væk på omtrent samme tid som en årtier lang tørke greb dele af planeten.feeds.nature.com

Samtidig opfattelse af protese og naturligt syn hos AMD-patienter

Atrofisk aldersrelateret makula-degeneration (AMD) resulterer i synsnedsættelse. Her rapporterer forfatterne foreløbig analyse af åbent enkelt gruppe gennemførlighedsforsøg med et trådløst fotovoltaisk subretinal implantat hos patienter med atrofisk AMD, og rapporterer, at patienterne udviste protetisk visuel perceptiofeeds.nature.com

Optimering af genomiske tilgange til identifikation af vancomycin-resistent Enterococcus faecium-transmission i sundhedsmiljøer

Vancomycin-resistent Enterococcus faecium er et vigtigt sundhedsrelateret patogen, og genomiske analyser kunne informere målrettede interventioner. Her optimerer forfatterne en analysepipeline til identifikation af formodede transmissionsbegivenheder ved hjælp af kernegenom multilocus sekvenstype clustering og splitfeeds.nature.com

Konstruktion af stambomycin modulær polyketidsyntase giver 37-leddede mini-stambomyciner

Genteknologi af type I polyketidsyntaser (PKS'er) for at producere ønskelige analoge forbliver stort set ineffektiv. Her udnytter forfatterne flere tilgange til at slette syv interne moduler fra stambomycin PKS og generere 37-leddede mini-stambomycin makrolaktoner.feeds.nature.com

Lavt CCR5-ekspression beskytter HIV-specifikke CD4+ T-celler fra elite-controllere mod viral indtrængen

Mennesker, der naturligt kontrollerer HIV-infektion, udtrykker lavere niveauer af den virale co-receptor CCR5 i specifikke CD4+ T-celler, og dette skyldes mutationer eller receptorinternalisering af CD4+ T-celle-producerede kemokiner.feeds.nature.com

Forøgelse af de elektroniske og katalytiske egenskaber af 2D-halvledere med supramolekylære 2D-hydrogenbundne supergitter

Funktionaliseringen af monolag overgangsmetal dichalcogenider med hydrogenbundne 2D supramolekylære netværk af cyanursyre og melamin fører til en udtalt n-doping effekt og forstærkning af MoS2 catatic aktivitet for hydrogenudviklingsreaktioner.feeds.nature.com

Topologiske dislokationstilstande i tredimensionelle akustiske topologiske isolatorer

Fleksible bølgemanipulationer er afgørende i udviklingen af applikationer til topologiske isolatorer. Ved at stable et 2D-netværk af koblede akustiske resonatorer demonstrerer forfatterne en 3D akustisk topologisk isolator med vilkårligt kontrollerbare dislokationsveje.feeds.nature.com

Boundary curvature guidede programmerbare form-morphing kirigami ark

Kirigami, en traditionel papirskærekunst, tilbyder en lovende strategi for 2D-til-3D-formformning gennem skærestyret deformation. Her rapporterer forfatterne om en simpel strategi med cut boundary curvature-guided 3D form morphing og dens anvendelser i ikke-destruktive gribere og dynamisk tilpassede varmeapparater.feeds.nature.com

Indiens teknologiske innovationsmotorer skal hæve deres spil

Antallet af prestigefyldte indiske teknologiske institutter blev tredoblet i løbet af et årti. Men nyankomne kæmper for at etablere sig og skal hurtigt vende tingene.feeds.nature.com

Udgiverkorrektion: Vurderer potentialet af en Trichoderma-baseret kompostaktivator til at fremskynde nedbrydningen af inkorporeret rishalm

Udgiverkorrektion: Vurdering af potentialet af en Trichoderma-baseret kompostaktivator til at fremskynde nedbrydningen af inkorporeret rishalmfeeds.nature.com

Forfatterkorrektion: Målrettet metabolomik identificerer højtydende diagnostiske og prognostiske biomarkører for COVID-19


feeds.nature.com

Forfatterkorrektion: Ny hybridmetode til additiv fremstilling af tættere grafitstrukturer ved hjælp af Binder Jetting


feeds.nature.com

Forfatterkorrektion: Kultiveret og vild perlehirse viser kontrasterende mønstre af overflod og samtidig forekomst i deres rodmykobiom

 feeds.nature.com

Bupivacaine reducerer GlyT1-ekspression ved at forstærke p-AMPKα/BDNF-signalvejen i spinale astrocytter hos rotter

 


feeds.nature.com

Sammenhængen mellem skridt om dagen og blodtryk hos børn

 feeds.nature.com

Bolig-radon og karakteristika ved kronisk obstruktiv lungesygdom

 feeds.nature.com

Potentielle antitumor- og anti-inflammatoriske aktiviteter af et ekstracellulært polymert stof (EPS) fra Bacillus subtilis isoleret fra en stueflue

 feeds.nature.com

En parameterundersøgelse af ultralydsassisteret enzymatisk esterificering

 

 feeds.nature.com

Det triponderale masseindeks som et mål for fedtindhold hos pædiatriske overlevende af akut lymfatisk leukæmi: en tværsnitsundersøgelse

 www.svt.se

Anthony Fauci: Vi lever i en historisk tid

– Det her er tveklöst det värsta vi har været med om, siger Anthony Fauci som har været rådgiver til den amerikanske præsident sedan Ronald Reagan på 1980-talet.

 phys.org

Mød Methusalem, den ældste nulevende akvariefisk

Mød Methusalem, fisken, der kan lide at spise friske figner, får bugslip og menes at være den ældste nulevende akvariefisk i verden.phys.org

USA planlægger flere vilde heste roundups i år end nogensinde før

Den amerikanske regering planlægger at fange flere vilde heste på føderale lande i år end nogensinde før, hvilket trækker skarp kritik fra mustang-fortalere, som håbede, at Biden-administrationen ville begrænse udbredte forsamlinger af tusindvis af heste årligt over det amerikanske vest.phys.org

Rapport: Spøgelsesagtig abe blandt 224 nye arter i Mekong-regionen

En abe med spøgelsesagtige hvide cirkler omkring øjnene er blandt 224 nye arter, der er opført i World Wildlife Funds seneste opdatering om Mekong-regionen.ing.dk

Universitet: Manglen på it-specialister underminerer velfærdssamfundets infrastruktur

Langt de fleste it-arbejdspladser ligger i de største byer. Hvorfor skal uddannelserne så ligge ude i landet? ITU går ind i debat om ny plan for uddannelser.www.skepticalscience.com

Hvorfor folk tror på misinformation og modsætter sig korrektion

Resumé af artiklen "The psychological drivers of misinformation belief and its resistance to correction" (Ecker et al. 2022). Fra COVID-19 og vaccinekonspirationer til falske påstande omkring valg er misinformation et vedvarende og uden tvivl voksende problem i de flestenyheder.ku.dk

Røntgenstråler skal gøre fremtidens plantekost mere velsmagende

Røntgenstråler kan bruges til at kigge ind i de mindste dele af vores fødevarer, og give…forbetterscience.com

Polymer papirmøller tager pisset

Papirmølleindustrien går ind i sin logiske vækstfag. Smut Clyde forklarer, hvad koordinationspolymerkemi har at gøre med kyllingeshit.www.ft.com

Omicron afslører et skrøbeligt sundhedssystem i Mexico

Huller i det offentlige sundhedsvæsen og inkonsekvente retningslinjer har hjulpet den smitsomme nye variant med at sprede sigwww.reddit.com

Et væddemål på $3 mia. på at finde ungdommens kildewww.reddit.com

Fejlen af enkeltsygdomsparadigmet i behandlingen af ældre patienter

 www.reddit.com

BBC Radio 4 – The Reith Lectures

 feeds.nature.com

Den tidlige arabiske hovedstad overlever vandaler – og afslører en søgen efter den ultimative kamel

Militanter, der besatte den århundreder gamle by Hatra, efterlod kunstværker, der forestiller hybridkameler.www.sciencedaily.com

Ny økonomisk model konstaterer, at vådområder giver milliarder i filtreringsværdi

Det sydlige Ontarios vådområder yder hvert år 4,2 milliarder dollars til sedimentfiltrering og fosforfjernelse, hvilket holder vores drikkevandskilder rene og hjælper med at afbøde skadelige og generende algeopblomstringer i vores søer og floder.www.sciencedaily.com

Forskere opdager en ny fugleimmunologisk vej

Biomedicinske forskere har opdaget en ny immunvej hos høns, som vira kan være rettet mod. Opdagelsen, som også har konsekvenser for sygdomme, der påvirker andre fugle, kaster større lys over fuglenes immunrespons på zoonotiske vira – specifikt hvordan de kan afvige fra reaktioner set hos mennesker.www.sciencedaily.com

Opdagelser af stamceller rummer potentiale til at forbedre kræftbehandlingen

Nylige opdagelser fra stamcelleforskere kan hjælpe med at gøre kræftbehandling mere effektiv og forkorte den tid, det tager for folk at komme sig fra stråling og kemoterapi.www.sciencedaily.com

Storme i det sydlige hav forårsager udgasning af kuldioxid

Storme over vandet omkring Antarktis driver en udgasning af kuldioxid ud i atmosfæren, ifølge en ny international undersøgelse. Forskergruppen brugte avancerede havrobotter til undersøgelsen, som giver en bedre forståelse af klimaændringer og kan føre til bedre globale klimamodeller.www.sciencedaily.com

Skovemissionsordningen yder 'lille' bidrag til Indonesiens Paris-mål

Mere end 70 millioner tons kulstof blev forhindret i at blive frigivet til atmosfæren under en ordning for reduktion af emissioner fra skovrydning i Indonesien – men forskere påpeger, at dette kun er 3 procent af det samlede beløb, der kræves af Indonesiens nationalt definerede bidrag (NDC) i henhold til Paris-aftalen .retractionwatch.com

Retspåbud tvinger gastro journal til at smække bekymringstilkendegivelser på 40 artikler om probiotika

Et gastroenterologisk tidsskrift har udsendt bekymringstilkendegivelser for fyrre artikler om en probiotisk formulering, der har været i centrum for en langvarig juridisk saga i USA og Europa. Artiklerne blev vist i Journal of Crohn's and Colitis, det officielle tidsskrift for European Crohn's and Colitis Organisation (ECCO) og dato

 


phys.org

Vestlige monark-sommerfugle vender tilbage, men stadig under den historiske befolkning

Antallet af vestlige monarksommerfugle, der overvintrede i Californien, steg til mere end 247.000 om året, efter at færre end 2.000 dukkede op, men tallet forblev langt under de millioner, der blev set i 1980'erne, sagde ledere af en årlig optælling tirsdag.phys.org

At finde vendepunktet for kystnære vådområder

Albemarle-Pamlico-halvøen dækker mere end 2.000 kvadratkilometer på North Carolina-kystsletten, en stor flade af skovklædte sumpe og tefarvede åer. Mange mennesker ville sandsynligvis undgå dette sted, hvis tætte krat af sukkerrør og buske og vandlidende jord kan bremse en vandretur til en kravle.www.sciencedaily.com

Hvordan et smart elnet vil drive vores fremtid

En ny plan, der tilbyder partnerskab for at holde USA's elnet stabilt og pålideligt, kunne være en win-win for forbrugere og forsyningsoperatører.www.sciencedaily.com

Siliciumfluorescens skinner gennem mikrorevner i cement og afslører tidlige tegn på skade

Forskere og ingeniører opdager fluorescens fra siliciumnanopartikler i cement og viser, hvordan det kan bruges til at afsløre tidlige tegn på skader i betonkonstruktioner.www.sciencedaily.com

Sulten gær er små, levende termometre

Forskere rapporterer, at en gærcelle aktivt kan regulere en proces kaldet faseadskillelse i en af deres membraner. Under faseadskillelse forbliver membranen intakt, men opdeles i flere, adskilte zoner eller domæner, der adskiller lipider og proteiner. De nye resultater viser for første gang, at gærceller som reaktion på miljøforhold præcist regulerer temperaturenwww.sciencedaily.com

Atomic Armor til acceleratorer muliggør opdagelser

Beskyttende belægninger er almindelige for mange ting i det daglige liv, der ser meget brug: Vi belægger trægulve med finish; påfør Teflon på malingen på biler; endda bruge diamantbelægninger på medicinsk udstyr. Beskyttende belægninger er også essentielle i mange krævende forskning og industrielle applikationer.

Leave a Reply