Search Posts

nyheder-bionyt-163-del-8


Analyseteknik: Mikroskop for nanopartikler

Forskerne har udviklet et nyt mikroskop for nanosystemer, så man nu kan danne billeder ud fra de optiske egenskaber hos individuelle nanopartikler [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 1

Lupus / makrofagers smidighed

Makrofag-celler skal have smidighed for at kunne fjerne døde celler og fordøje døde celler og dermed forhindre et immunrespons på kroppen selv. I sygdommen lupus har makrofagerne mistet smidighed, har ny forskning påvist. [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 2

Læring / rygmarven

Rygmarven tager del i sin egen indlæring af motoriske opgaver – uafhængigt af hjernen, viser en ny, innovativ billeddannelse-undersøgelse. Resultaterne af undersøgelsen kan give nye muligheder for genoptræning efter rygmarvsskade [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 3.

EDB: Talegenkendelse-software

Talegenkendelse-software er stærkt forbedret. Man kan nu skrive artikler uden indtastning. Nu er drømmen, at computere ligefrem kan foregribe ¬vores behov [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 4.

Dufte / roser

Forskere, der arbejder med roser, har identificeret et enzym, som spiller en central rolle i at producere rosernes søde dufte [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 5.

Legalisering af hash til medicinske formål

Konklusionen fra en landsdækkende undersøgelse i USA, der har analyseret 24 års data (1991-2014) fra over en million amerikanske unge i de 48 stater på fastlandet: Legalisering af hash til medicinske formål fører ikke til øget misbrug blandt teenagere [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 6.

LED-lysdioder har stærk antibakteriel virkning

Et hold forskere har fundet, at blå LED-lysdioder har stærk antibakteriel virkning på fødevarebårne patogener – mest effektivt mellem 4°C og 15°C og ved mildt sure betingelser på omkring pH 4,5. Dette åbner mulighed for at anvende blålysdioder som en ikke-kemisk konserveringsmetode[bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 9

Lysets bøjning

Ved hjælp af linser og meta-materialer er videnskaben ved at finde nye måder til bøjning af lys. Måske vil dette i fremtiden kunne gøre objekter umulige at se[bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 10

Kronisk træthed

Efter at have været misforstået i over 25 år er der nyt håb for mennesker, der er diagnosticeret med kronisk træthed – også hånende kaldt “yuppy influenza” [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 13.

Psykologi: Ensomhed

Intuitivt kan mange af os tro, at ensomme mennesker er ensomme, fordi de har dårlige sociale færdigheder. Ny forskning vender denne tankegang på hovedet og tilbyder potentiel kur mod ensomhed [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 15.

Stofafhængighed er kompleks

Afhængighed er mere kompleks end et kemisk behov for et bestemt stof. bl.a. indgår sociale signaler [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 17.

Hjernens udvikling hos fisk

Et enkelt gen, Ang-1 (angiopoietin-1), bestemmer hjernens størrelse og intelligens hos fisk – guppier (Poecilia reticulata) og zebrafisk (Danio rerio) [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 18.

Astronomi: Venus / aktive vulkaner

Et internationalt team af forskere har meddelt, at de har fundet nye beviser for, at der kan være aktive vulkaner på Venus [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 19.

Milijø / oliekatastrofen i den Mexicanske golf

Oliegiganten BP har indvilget i at betale 18700 millioner dollars i et forlig, som firmaet har indgået med de amerikanske stater omkring den Mexicanske Golf og den føderale regering i USA. BP betaler for den skade, som olieudslippet i 2010 i den Mexicanske Golf medførte. Det var den værste olieforureningsulykke i amerikansk historie. Ved ulykken døde 11 arbejdere [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 21.

Palæontologi: Skildpadde

Ribbenene af et 240 millioner år gammel fugle [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 22.

Lyn / vandringsvejene

Vandringsvejene for lyn er uforudsigelige. Men i mindre målestok kan udledningen mellem to elektroder nu styres af laserstråler. Forskere har opdaget, at lasere kan styre vejen for elektriske udladninger – og kan styre dem rundt om forhindringer ved hjælp af lasere [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 23.

Øjnene / grå stær

Når grå stær rammer øjnene er den eneste effektive løsning en kirurgisk erstatning af øjets linse med en syntetisk linse. Men nu er forskere måske på vej til at kunne forsinke udvikling af grå stær, idet man har identificeret nogle af de hovedmistænkte faktorer for dannelsen af grå stær – nemlig mangel på to gener, der koder for nogle regulerende proteiner [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 24.

Hjernen / demens

hjernescanninger og analyse af cerebrospinal-væske hos raske voksne har vist, at ændringer midt i livet af vigtige biomarkører for Alzheimers sygdom kan hjælpe med at identificere de personer, der vil udvikle demens flere år senere [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 27.

Borreliose

Bakterien, der forårsager immunsystemet til ikke at iværksætte et immunrespons og til ikke at udvikle varig immunitet mod sygdommen, viser en ny undersøgelse med mus. Opdagelsen kan forklare, hvorfor nogle mennesker forbliver sårbare efter gentagne infektioner af den samme stamme af bakterien[bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 28.

Jern-nikkellegeringer

Jern-nikkellegeringer findes i Jordens kerne og i meteoritter. Disse legeringer er fascinerende, fordi deres indre struktur ændrer sig ved udsættelse for hurtige temperatursvingninger. Hvis disse legeringer opvarmes til over 730°C, går legeringerne ind i en såkaldt martensitisk fase [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 29.

Kræft/ Enzymet PI3K

Enzymet PI3K synes at blive udnyttet af næsten alle typer af kræft hos mennesket. Der er derfor stor interesse for dette enzym som tumorcelleadfærd [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 30.

Første fuldfarvede, bøjelige materiale

Inspireret af blæksprutter og kamæleoner har forskere udviklet en teknik, der bruger en metallisk nanostruktur til at skabe det første fuldfarvede, bøjelige materiale, der er så tyndt, at det ville kunne bruges til at skabe farve-skiftende tøj [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 31.

Kræft / Diagnostik

Et gennembrud i kræft-diagnostik er opnået ved at udvikle en ny, stor dataanalyse-platform til at analysere samspillet mellemgener. Analyse-platformen afslører de uregulerede mønstre hos gen-netværk i kræftvæv og afslører potentielle diagnostiske og terapeutiske målgener, såsom nucleo¬phosmin (NPM1) og dens tilhørende gener i den kræfttype, som kaldes kronisk myeloid leukæmi (CML) [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 33.

Virus: viral replikation i et virus

Forskere har ved anvendelse af et elektron-kryomikroskop for første gang påvist strukturen af et protein på det atomare niveau – nemlig et protein, der er nødvendig for viral replikation i et virus (vesikulær stomatitis-virus), som bruges som model for en gruppe af RNA-virus, der bl.a. omfatter Ebola-virusset [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 36.

Lægemiddel-indgivelse med nanotråde

Et nyt implanterbart lægemiddel-leveringssystem er blevet udviklet ved hjælp af nanotråde. Nanotrådene reagerer på et elektromagnetisk felt, der frembringes af en separat enhed. Systemet blev afprøvet i mus med rygmarvsskader [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 38.

Opium / den naturlige syntese

Efter mange års forskning af opiumvalmuen har forskere nu karakteriseret et hidtil ukendt gen, der koder for gateway-enzymet i dannelsen af ¬morfin – hvilket vil sige, at man er begyndt at forstå, hvordan valmuer syntetiserer disse smertestillende stoffer. Opdagelsen åbner døren til udvikling af alternative produktionssystemer af disse stoffer [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 40.

Fysik: atomisk transistor

Fysikere har brugt et såkaldt scanning tunneling mikroskop til at skabe en mini-lille transistor bestående af kun et enkelt molekyle og et lille antal atomer. Den observerede transistor-handling er markant forskellig fra de konventionelt forventede transistor-handlinger og kan være vigtig for fremtidige teknologier på området samt for de grundlæggende studier af elektrontransport i molekylære nanostrukturer [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 41.

Palæontologi / meget gamle havdyr

Nogle af de ældste marine dyr på planeten, herunder de pansrede orme¬lignende former og de kæmpestore hummerlignende havdyr, overlevede millioner af år længere tid end hidtil antaget, viser et spektakulært godt bevaret fossil fra det sydøstlige Marokko [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 44.

Spektrometer i lommeformat

spektrometre i små mobiltelefon-størrelser [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 47.

Støj fra trafik

At leve i et område med støjende vejtrafik kan reducere levetiden. Forskning har fundet en sammenhæng mellem langvarig udsættelse for vejstøj og dødsfald, samt en større risiko for slagtilfælde især hos ældre [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 50.

Fiskenes svømning

fisk og dens vandige miljø. Denne impulsudveksling, der altså driver fisken fremad, er yderst vanskelig at måle. Nu viser ny forskning, at en fisks fremdrift kan forstås ved at studere de hvirvler i vandet, som opstår ved fiskens svømning [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 51.

Klimaændringer og sundhed

Truslen mod menneskers sundhed fra klimaforandringerne er så stor, at det kunne tænkes at ville underminere de sidste halvtreds års gevinster i global sundhed, konkluderer en kommissionsrapport [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr.52.

Ebolavirussets genetik

Mere end 200 nye genomer fra Ebola-virus er blevet sekventeret af et internationalt team af forskere – i forsøg på at fange det fulde billede af, hvordan virusset overføres, og hvordan det har ændret sig over det seneste langvarige udbrud [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 54.

Rurer – fastsiddende krebsdyr på delfiner

krebsdyr. Højt specialiserede coronulid-rurer synes at være i stand til at identificere og hæfte sig til finnerne af hurtig-svømmende delfiner. De kan derved nå frem til områder, der er egnede for rurerne til at finde mad og udvikle larver [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 56.

Hukommelsestab

En psykolog har beskrevet et enestående tilfælde, nyt for videnskaben. En 38-årig sund og rask mand fik hukommelsestab efter en lokalbedøvelse og tandrodsbehandling hos sin tandlæge. I det seneste årti har han kun kunnet huske i 1½ time. Der er ingen beviser for, at behandlingen hos tandlægen var kritisabel. Man kender ikke andre eksempler af lignende art[bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 57.

Ultralyd øger sårheling

Helingstider for hudsår og liggesår kan reduceres med en tredjedel ved at bruge infektion i såret, bl.a. fordi helingen sker hurtigere [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 59.

Kolera-vaccine

En billig, oral vaccine – på størrelse med en “energi shot” – giver nyt håb til forebyggelse af kolera-epidemier, som den, der dræbte ca.10.000 mennesker i Haiti [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 61.

EDB: Genomers data er enorme

I de næste 10 år vil opbevaring af genomiske data kunne fylde 2 – 40 exabytes årligt. Det er en overvældende mængde af genetiske data i fremtiden [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 62.

Flagermus – samliv med plante

På Borneo har nogle insektædende flagermus udviklet et spændende forhold med kødædende planter. Planterne tilbyder flagermusene et forholdsvis køligt sted at hvile sig, fri for parasitter. Til gengæld holder flagermusene planterne godt gødet med deres ekskrementer. Planterne er afhængige af særlige strukturer til at tilbage¬kaste flagermusenes ultralyde [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 63.

Fedme hos unge

Mere end en tredjedel af overvægtige / fede teenagere ser ikke sig selv som værende alt for tunge og tænker at deres vægt er den rette, viser en ny undersøgelse [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 65.

Blodtryk mv. i verden

Forekomsten af kardiovaskulære risikofaktorer såsom forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal og diabetes har været faldende i USA og Europa, men synes at være stigende i Asien, især Japan, ifølge en ny artikel [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 67.

Ansigtsgenkendelse / anvendelse på løver

Ansigtgenkendelses-teknik kan bruges til at holde styr på, hvor vilde løver befinder sig [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 68.

Kræft / kræftstamceller

krebsdyr, er måske effektivt til at målrette sig mod og dræbe kræftstamcelle-lignende celler, ifølge en nylig undersøgelse [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 71.

Psykologi: Børn i konflikthjem

Børn af forældre, der hyppigt er i konfliktsituationer, behandler følelsesmæssige interaktioner hjernemæssigt anderledes end børn fra hjem uden sådanne konflikter. Børnene fra konflikthjem kan stå over for flere sociale udfordringer senere i livet – i forhold til børn fra lav-konflikt hjem. Resultaterne er baseret på måling af forsøgspersoners hjerneaktivitet under psykolog-test [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 72.

Hjernens kapillærer og blod/hjerne-barrieren

Undersøgelser på mus viser, at et særligt protein i hjernens mindste blodkar kan påvirke risikoen for slagtilfælde. Forskere er ved at lære, hvordan blod/hjerne-barrieren udvikler sig, og hvad der gør hjernen forskellige fra de små blodkar i andre organer [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 73.

Ny DNA-base

En sjælden DNAbase, der tidligere mentes at være en midlertidig modifikation af DNA’et, er blevet vist at være stabil i pattedyr-DNA, hvilket antyder, at den måske spiller en central rolle i cellers funktion [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 75.

Kamæleonens øjne

Ved at vise en øjne kan tæmmes [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 66.

Transfedtsyrer

Større forbrug af kost med transfedtsyrer (TFA), der i USA anvendes i forarbejdede fødevarer for at forbedre smag, konsistens og holdbarhed, er forbundet med nedsat hukommelsesfunktion hos mænd, der er 45 år eller yngre, ifølge en undersøgelse [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 76.

Registrering af CO2

Hvordan lys af forskellige farver ¬absorberes af kuldioxid kan nu forudsiges nøjagtigt ved hjælp af nye beregninger, der er udviklet af et team af forskere. Dette vil hjælpe klimaforskere i deres studier af Jordens drivhusgas-emissioner og til bedre at kunne tolke data, der er indsamlet fra satellitter og jordstationer, der måler kuldioxid [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 79.

Energi / Bølgeenergi

For første gang vil man i USA udnytte bølgeenergi. Bølgeenergien giver elektricitet til hjem på Hawaii. Projektet kaldes Azura Northwest Energy Innovations [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 84.

Smerter

En biologisk proces, der kaldes endo¬plasmatisk reticulum stress, synes at spille en central rolle i at forårsage neuropatisk smerte, ifølge en ny undersøgelse. Opdagelsen kan i sidste ende føre til nye terapeutiske midler til styring af kroniske smerter, der er forbundet med traume, diabetes, helvedesild, multipel sklerose eller andre forhold, der forårsager nerveskader [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 86.

Levetid / hos forskellige køn

Over hele verden kan kvinder forvente at leve længere end mænd. En ny undersøgelse viser, at sårbarheden over for hjertesygdomme er den største årsag til højere dødelighed for mænd versus kvinder i det 20. århundrede [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 87.

At skære tænder

Opvågnen med hovedpine og smerter i kæben under en særdeles stressende periode kan skyldes, at man i søvne var i en tilstand, hvor man skar tænder (bruxism). Hver femte person skærer tænder af og til, viser en amerikansk undersøgelse. Nu har et hold forskere fra University of Florida fundet en nem måde at diagnosticere dette på [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 88.

Palæontologi / østabe

hjerne var lille, men overraskende rynket og kompleks [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 89.

Klimaændringer / CO2 i havene

En større rapport advarer om, at livet i havene vil blive irreversibelt ændret, medmindre CO2-udledningen nedskæres drastisk [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 90.

Brunt fedt

Forskere har fundet, at transplantationer med det embryonale brune fedt kan vende udviklingen mod type 1-diabetes og ændre glukosetolerance i normal retning hos ikke-overvægtige diabetiske mus [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 91.

Øjet hos planktonorganisme

Forskere har kigget på en øje-lignende struktur hos en encelletwarnowiids. Man fandt, at det indeholder mange af komponenterne, som kendes fra et kompleks øje [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 92.

Minirobotter

Vi har før set robotter designet til at bevæge sig inde i kroppen, men nu er minirobotter, der er omhyggeligt formede magnetiske genstande, gjort i stand til at blive bevæget af eksterne magnetiske kræfter. Minirobotterne kan udgøre mini-injektionssprøjter inde i blodkarrene [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 95.

Chlamydia-bakterier

Chlamydia-bakterier er de mest almindelige, seksuelt overførte, bakterielle patogener i verden. Hvert år rammes omkring 100 millioner mennesker af Chlamydia[bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 97.

Øjnenes placering

Den unikke placering af vores øjne give os bredere synsfelt end aberne har [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 98.

Kombinationer i kosten

Tilføjelse af æg til salater hjælper os til at absorbere de gavnlige pigmenter, såsom beta-caroten, der findes i rå grøntsager, har en ny undersøgelse fundet. Her er andre fødevarer, der, når de spises sammen, bliver mere nærende… [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 99.

Kunstigt neuron

Forskere har formået at opbygge et fuldt funktionel neuron ved anvendelse af organisk bioelektronik. Det kunstige neuron indeholder ingen “levende” dele, men er i stand til at efterligne funktionen af en human nervecelle og kommunikere på samme måde som vores egne neuroner gør [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 100.

Hukommelse for løgne

Arbejdshukommelse hjælper børn til fortælle bedre løgne, viser ny forskning. Jo højere et barns verbale arbejdshukommelse er, jo bedre er dets evne til at behandle de nødvendige verbale informationer til at kunne fortælle en troværdig løgn [bionyt.s807.sureserver.com/163-nyforskning]nr. 103.

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply