Search Posts

Kunstig intelligens (AI, artificial intelligence)

Kunstig intelligens er et aktuelt emne, der debatteres vidt og bredt lige nu. Der sættes spørgsmålstegn ved, hvorvidt kunstig intelligens er menneskets største opfindelse eller største fejltagelse? Og hvordan skal vi overhovedet navigere i en hverdag med AI? Kommer robotter til at stjæle og overtage menneskers arbejde? 'Vild med videnskab: Kunstig intelligens' Købh. Hovedbibliotek, Krystalgade, afholder et arrangement, (tilmelding, gratis) hvor et panel dykker ned i den lunefulde AI-teknologi og diskuterer, hvilke fordele og ulemper AI bringer med sig. Panelet består af professor på DTU Thomas Bolander, redaktør på DataTech Therese Moreau og forfatter og professor Anders Søgaard. Panelsamtalen modereres af journalist og dataetisk rådgiver Pernille Tranberg.


I Japan findes der allerede robotter, som har overtaget servicejobs og varetager salgsarbejde såkaldte ’industrirobotter’. Der findes også en kognitiv platform skabt af et italiensk institut ITT ved navn ’iCub’, som kan mærke på ting, observere igennem kameraer, som sidder inde i dens ”øjne” og som kan imitere menneskelige bevægelser.

“People keep saying AI is coming but it is already here.” – Mihir Shukla, World Economic Forum. 

Uden helt at kunne forstå det fulde omfang af den indflydelse kunstig intelligens fremover vil få på vores liv, så er der ingen tvivl om, at vi netop nu står foran intet mindre end en revolution af vores måde at være mennesker på.

Fremover vil vi føre krig, skrive digte, foretage kirurgiske operationer, bekæmpe kriminalitet, og måske endda også undervise vores børn og passe vores ældre med hjælp fra kunstig intelligens. Vi er kort sagt ved grundlæggende at ændre vores samfund, etik, arbejdsmarked og økonomi, samt vores forhold til teknologi og os selv som mennesker. Ændringer der kræver, at vi definerer rammerne for os selv på ny.

Med udsigt til så massive forandringer opstår en lang række ubesvarede spørgsmål.

Kan kunstig intelligens have moral og følelser?

Hvad skal vi andre lave, hvis kunstig intelligens kan erstatte de fleste funktioner?

Har vi overhovedet brug at erhverve os viden, hvis den viden vi har er lagret i kunstig intelligens?

Skal vi være spændte eller bekymrede for fremtiden?

Og måske størst af alt: Hvor går grænsen for brugen af kunstig intelligens?

Pernille Tranberg 

Aftenens moderator Pernille Tranberg er uddannet journalist og dataetisk rådgiver. Pernille er medstifter af den europæiske tænkehandletank DataEthics.eu, der arbejder for at fremme etisk ansvarlig brug af persondata. Via sin egen virksomhed Digital Identity arbejder hun fokuseret med datademokrati, dataetik, dataforståelse og etisk ansvarlig brug af persondata for virksomheder, organisationer og myndigheder.

Thomas Bolander

Thomas Bolander ph.d. og professor på DTU, hvor han forsker i kunstig intelligens. Bolanders forskning fokuserer på de sociale aspekter af kunstig intelligens, herunder hvordan vi gør fremtidens computere, smartphones og robotter socialt intelligente, så de kan forstå lidt af, hvordan vi mennesker tænker. Målet er at kunne lave computere og robotter, som kan interagere socialt kompetent og fleksibelt med mennesker og andre robotter.

Therese Moreau

Therese Moreau, redaktør på DataTech og journalist på Version2, Danmarks it-medie for alle der arbejder professionelt med it. Therese er uddannet i data science fra IT-Universitetet og har tidligere arbejdet som data scientist og dataanalytiker. Hendes professionelle fokus koncentrerer sig om de etiske og økonomiske aspekter af kunstig intelligens, herunder graden at gennemsigtighed i brugen af de nye teknologier.

Anders Søgaard

Anders Søgaard, forfatter, lingvist og professor i Kunstig Intelligens ved Københavns Universitet. Han er uddannet fra Forfatterskolen i 2002, og har både udgivet digte, noveller og en roman samt fagbogen ”Kunstig Intelligens bagfra”.  I bagagen har Søgaard en cand.ling.merc i datalingvistik fra CBS og en ph.d. i sprogteknologi og Dr. Phil. fra Københavns Universitet. Han har været seniorforsker ved Universität Potsdam og lektor ved Center for Sprogteknologi, Københavns Universitet fra 2009. I 2015 flyttede han sin forskningsgruppe fra Center for Sprogteknologi til Datalogisk Institut på samme universitet.

https://bibliotek.kk.dk/arrangementer/foredrag-og-debat/vild-med-videnskab-kunstig-intelligens-0

(Tilmelding er gratis, der sendes en billet pr. email; man kan tilkøbe besked på sms mv.). 

 

.

 

Leave a Reply