Search Posts

Kemiske-stoffer-børn-mere-følsomme

Børn er mere følsomme end voksne over for nogle kemiske stoffer. Børn udsættes for skadelige kemiske stoffer fra legetøj og møbler i børneværelset. De selvlysende halsbånd af tynde plastrør med flydende væsker indeholder phthalater. Det samme gælder legetøj af blød plast. Phthalater mistænkes for at indvirke på hormonsystemet. Legesmykker og tryklåse kan indeholde nikkel, som kan give allergi. Med et nikkeltestsæt, som kan købes på apoteket, kan forældre selv teste knapper, nitter og lynlåse for nikkel. Spånplademøbler til barnet skal være mærket E15 eller P25B og have lavt indhold af formaldehyd. Sminke til børn skal være CE-mærket som tegn på, at det opfylder EU-bestemmelserne. Desuden børn sminken have en indholdsdeklaration. Creme, shampoo, sæbe og vådservietter bør ikke indeholde parfume. Helst bør man købe varer med det nordiske miljømærke Svanen for at undgå kosmetikallergi. Gamle jernbanesveller og lignende i børnehaven kan være imprægneret med kreosot, som kan være hudirriterende og fremkalde kræft. Sandkassen og gyngen i haven bør være lavet af lærketræ eller egetræ, som kan klare fugtig jord uden at skulle være imprægneret. Politiken 13/1-1999 I s.5 (art af Anne Bech-Danielsen) En pjece om disse forhold fås gratis i Miljøstyrelsens butik eller på internettet: www.mst.dk/butik.

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply