Search Posts

Kanel-forebygger-sukkersyge

Kanel forebygger sukkersyge

Kanel egner sig åbenbart til meget andet end til at blive drysset på risengrød – så drys bare rigeligt på. Nye undersøgelser har således vist, at kanel har en gavnlig effekt på diabetes-2 (»gammelmands sukkersyge«), og muligvis også på cancer i bugspytkirtlen og mod Alzheimers demens. Det er undersøgelser, der er foretaget af en række forskellige amerikanske forskningsinstitutioner, der har vist, at et stof i kanel – et proanthocyanidin – øger virkningen af insulin. Proanthocyanidinerne (eller rettere de oligomere proanthocyanidiner – der almindeligvis forkortes til OPC) er en gruppe kemisk nært beslægtede stoffer – flavonoider – som findes i mange planter, især træer som fyr, eg, hassel, hestekastanie, Ginkgo biloba, havtorn og andre, men også i forskellige bær og druer. Stofferne har en række gavnlige virkninger i levende organismer, hvor de blandt andet virker som antioxidanter. En fransk kemiker Jacques Masquelier fandt i halvtredserne på en metode til at udtrække OPC fra fyrrebark efter at have læst en bog, skrevet af en fransk opdagelsesrejsende, som flere hundrede år tidligere havde været nødt til at overvintre i på en ekspedition op ad den flod, der i dag kaldes Sankt Lawrence floden i Canada. Deltagerne i ekspeditionen var under overvintringen blevet alvorligt syge af skørbug, men var blevet reddet, fordi nogle indfødte beboere lærte dem at lave te af fyrrebark. Det var denne oplysning i bogen, som ledte den franske kemiker på sporet af OPC. Der foregår efterhånden en meget omfattende forskning af proanthocyanidinerne, ikke mindst fordi de åbenbart har forebyggende effekt på åreforkalkning og andre alvorlige hjertekarlidelser. Det ser ud til, at proanthocyanidinerne også har andre gavnlige virkninger: nemlig mod virus, bakterier, kræft og allergi. ___ Du kan læse mere på www.bionyt.dk/126kanel. Her kan du bl.a. læse om forsøg med mennesker, der har vist, at kanel kan nedsætte cholesterol- og blodsukkerniveauet.

Kilder om kanel: 3200, 3201, 3202, 3203, proanthocyanidin: 3204
:

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply