Search Posts

Indførte-arter-Bufo-marinus-Cane-Toad

Bufo marinus, "Cane Toad".

101 eksemplarer af denne sydamerikanske agapadde (bl.a. fra Peru) blev i juni 1935 implanteret i Queenslands sukkerrørsplantager for at dræbe to skadevoldende billearter på sukkerrørene. Det blev i stedet en lektion i, at det kan gå galt, når man griber ind i naturen. Tudsen kom sjældent i kontakt med billerne, som fløj væk. Men tudsen ynglede og spredte sig utroligt. De 100 dyr var på ½ år blevet til 60.000. Store tudser kan blive 24 cm store (normalt er de 15-17 cm) og lægge 20.000 – 30.000 æg, den kan yngle året rundt, og en tudse kan blive 10 år gammel. (Hantudser indeholder rudimentære æggestokke og hvis deres testikler beskadiges kan de lægge æg). Æggene klækkes på under 1 uge, haletudserne bliver til tudser efter 1½ måned, og efter 2 år kan tudserne lægge æg. I slutningen af 1930'erne udsatte man alligevel tudserne på 11 sukkerplantagesteder med myndighedernes godkendelse. Senere udsatte folk tudserne uden officiel godkendelse på nye steder. Iøvrigt kom der hurtigt insektmidler, som kunne bruges mod billerne, og sukkerplantageejerne mistede interesse for tudserne. Tudserne fortsatte imidlertid med at sprede sig. I 1980'erne havde tudserne spredt sig mod vest over i Northern Territory, hvor spredningen nu fortsætter med op til 50 km/år. Den er bl.a. nået forstæderne til Sydney. Den formerer sig som kaniner, og er et glubsk og aggressivt rovdyr. Dens giftkirtler er så kraftige, at de dræber. Dens paratoid-kirtler strækker sig halvt ned langs ryggen. Krokodiller, som spiser tudsen, dør af det. I Katherine Gorge skulle mindst 8 store krokodiller være døde af tudsen og tudsen nærmer sig nu Kakadu National Parken. Når padden skræmmes kan den sende en giftstråle af bufotoxin ud. Sydney-borgerne advares mod at angribe tudserne med den golfkølle, som de fleste har i hjemmet. I stedet anbefales det at ligge lidt hundepiller eller kattetørfoder i en krukke. Når tudsen komme sætter man krukken over tudsen og tilkalder en repræsentant fra New South Wales Frog-and Tadpole Study Group, som fanger den. Tudsen er også blevet indført på karibiske øer og øer i Stillehavet, og anses også disse steder for et skadedyr, idet kan udkonkurrerer andre padder og får rovdyrbestanden til at falde. Den er også indført i Florida. " Googlesøgning på Bufo marinus".

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply