Search Posts

haslevforgiftningen

Politiet modsiger familie: Forgiftet familie var svampeulykke

Det var en familieulykke med svampe, der kostede to børn fra Haslev livet sidste år, vurderer politiet.
Opdateret 17. maj 2018 kl. 11:05Faxe – 17. maj 2018 kl. 10:00Af RitzauKontakt redaktionen:sndk@sn.dk
Det var en ulykke med svampe plukket i det fri, der fik en congolesisk familie fra Haslev indlagt og kostede to børn livet i oktober sidste år.
Det vurderer Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der har afsluttet sin efterforskning i sagen.
– Vi vurderer, at der er tale om et tragisk ulykkestilfælde i forbindelse med indtagelse af svampe plukket i det fri, og der er ingen efterforskningsmæssig grund til at tro, at familien har været udsat for en forbrydelse, siger vicepolitiinspektør Søren Ravn fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Både en søn og faren i familien har over for avisen Dagbladet Ringsted afvist, at familien havde plukket svampe i det fri.
Også Styrelsen for Patientsikkerhed er færdig med sin undersøgelse af den behandling familien fik fra første konsultation hos den praktiserende læge, til at to af børnene 19. oktober mistede livet.
11 ud af 12 familiemedlemmer blev den dag indlagt, og udover de to børn, der omkom, fik yderligere to en organtransplantation.
Styrelsen har ikke fundet, at der blev begået nogle fejl i behandlingen.
– Tragedien kunne have været endnu større, hvis ikke sundhedspersonalet havde ageret så professionelt i den akutte fase, fortæller enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri.
arrowarrowLæs også: Ingen detaljer om svampeforgiftning

DAGBLADET har spurgt efterforskningsleder Søren Ravn fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, hvorfor undersøgelsen har taget så lang tid?
–  Vi vil ikke gå i detaljer med undersøgelsen. Det har været et langt, men nødvendigt forløb, for at vi har kunne konkludere på selve sagen. Hele forløbet har skulle til, for at vi kunne udelukke at der lå noget kriminelt bag, svarer han.
 

Hvilken type svampe har familien plukket?
– – Igen må jeg sige, at vi ikke vil gå i detaljer, men der er tale om svampe, der er plukket i det fri. Og igen må jeg sige, at det har været et langt, men nødvendigt forløb, for at vi har kunnet give en sikker konklusion. Jeg har ikke hørt om tilsvarende sager andre steder, og vores rolle er at undersøge tingene så grundigt, så vi kan udelukke, at der er tale om en forbrydelse. Det er en dybt tragisk sag, siger han.

# # # # # # # # # # # # #Andre link til det samme:
https://www.dr.dk/nyheder/indland/svampe-var-skyld-i-forgiftning-af-familie

https://www.dr.dk/nyheder/indland/korrespondent-om-forgiftet-familie-var-tolkebistanden-god-nok

https://www.tveast.dk/artikel/forgiftet-familie-fra-haslev-har-ingen-kommentar

https://www.tveast.dk/artikel/interview-politiet-tilbageholder-alle-detaljer-om-de-giftige-svampe

Politiet vælger at holde alle detaljer i sagen omkring forgiftningssagen i Haslev hemmelige.

AF JAKOB OLLING

To børn døde. To andre blev så alvorligt syge, at de vil være mærket for resten af livet.
Politiet har konkluderet, at det var giftige svampe indsamlet i naturen, der var årsag til forgiftningssagen fra Haslev.
Det oplyser efterforskningsleder Søren Ravn-Nielsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til TV ØST.
Hvad viser jeres efterforskning af sagen fra Haslev?
– Det er et tragisk ulykkestilfælde i forbindelse med indtagelse af svampe plukket i det fri. Der er ikke i de undersøgelser, vi har lavet, grund til at tro, at der er sket en forbrydelse.
Kan I sige, hvad det er for svampe, der er spist?
– Nej. Vi vil ikke gå nærmere ind i detaljer om undersøgelserne eller de svampe, der er indtaget.
Kan I sige, hvor svampene er plukket, så vi kan advare andre om dem?
– Nej, det kan vi heller ikke gå nærmere ind i.
Jeg spørger, fordi der jo nok sidder rigtig mange derude med netop det spørgsmål. Hvorfor er det, at vi ikke kan få det at vide?
– Vi har været nødt til at træffe en beslutning. Vi kan konstatere, at der ikke er tale om en forbrydelse, og at der er tale om et tragisk ulykkestilfælde. Andet vil vi af hensyn til sagens karakter ikke sige.
Du sagde på pressemødet den 19. oktober, I havde foretaget en række undersøgelser på familiens bopæl. Kan du sige, hvad I har fundet?
– Nej, det kan vi ikke. Det har været et langt, men nødvendigt forløb, for at vi nu kan konkludere sikkert på, hvad det er, der er sket. Men vi vil ikke gå ind i den del af det.
Familien selv nægter, at de har spist svampe fra naturen og pegede selv på lokale supermarkeder. Og I er sikre på, at det er en svamp, der har taget livet af dem?
– Ja det er vi. Og ellers havde vi ikke konkluderet, som vi har gjort.
Og I ved også, hvad det er for en svamp?
– Ja. Det ligger jo i undersøgelsen, men vi kan ikke melde noget ud om detaljerne, siger han.
Hvad sker der i sagen nu?
– Altså fra politiets side, så lukkes sagen ned nu. Vi kan med de undersøgelser, der er lavet, udelukke, at der er sket en forbrydelse.

# # # # # # # # # # # # #
Midt-Sydsjælland| Faxe19. FEBRUAR 2018

Kunne en tolk have haft en afgørende funktion i det præhospitale hændelsesforløb i forbindelse med forgiftningen af en congolesisk familie fra Haslev? Det mener Ole Mazur Hendriksen, lægefaglig direktør på Præhospitalt Center, ikke.

Formodet forgiftning: Lægefaglig direktør: En tolk kunne ikke have ændre noget

Faxe – 10. november 2017 kl. 05:34Af Kathrine HarveyKontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Flere brikker i sagen om formodet forgiftning af en congolesisk familie fra Haslev 19. oktober er ved at falde på plads.
arrowarrowLæs også: To børn døde: Familie satser på ny start i København
Region Sjælland offentliggjorde torsdag en rapport om hændelsesforløbet fra 112-opkaldet fra forældrene til den nu afdøde congolesiske pige, Naioni, klokken 10.06 torsdag 19. oktober til »beredskabshændelsen blev afblæst klokken 15.30«.

Vi ved nu, for det står i rapporten, at der var »kommunikationsvanskeligheder (…) dels på grund af indringers begrænsede danskkundskaber og dels på grund af, at indringer under samtalen fokuserede på at få oplysningerne fra tredjepart i baggrunden«, allerede da vagtcentralen modtager alarm-opkaldet om, at Naioni har svært ved at trække vejret.

Flere steder i rapporten konstateres der sproglige vanskeligheder undervejs i hændelsesforløbet.

Vi ved også nu, fra rapporten, at familiens ældste søn, 18-årige Francois Mumbere, fungerede som tolk mellem familien og beredskabet (henholdsvis sundhedsberedskab og politi), mens de var ved familiens hjem og behandlede de øvrige familiemedlemmer og undersøgte hjemmet for mulige forklaringer på situationen.

Ole Mazur Hendriksen, lægefaglig direktør i Præhospitalt Center i Region Sjælland mener ikke, ud fra en lægefaglig vurdering, at det kunne have betydet noget for indsatsen eller udfaldet af indsatsen, at der havde været en tolk til stede.

– Det havde ikke gjort nogen forskel, at vagtcentralen havde rekvireret en tolk på det tidspunkt. Politiet bliver kontaktet, fordi det er mistænkeligt, at to børn falder om lige efter hinanden, og de får fat i familiens 18-årige søn, og han taler fint dansk, der er ingen sprogbarrierer. Han giver tidligt i forløbet oplysninger, der indikerer, at der er kan være mistanke om svampeforgiftning – svampeforgiftning passer i øvrigt også godt på hele forløbet, siger han til DAGBLADET.

Net-artiklen her er en forkortet version af en artikel, der bringes i Dagbladet Ringsted, Dagbladet Køge og i Sjællanske Næstved fredag 10. november.

Du kan købe adgang til at læse hele artiklen – og resten af dagens avis – på linket her:http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy?utm_source=FAXE&utm_medium=SN&utm_campaign=avislink

RELATEREDE ARTIKLERarrowarrowEfter mulig forgiftning: Familie vil ikke tilbage til flygtningebolig15. december 2017 kl. 20:55 Opdateret: kl. 20:55

arrowarrowTo børn døde – rapport konkluderer: Myndighederne handlede korrekt09. november 2017 kl. 14:13 Opdateret: kl. 16:26

arrowarrowForgiftningssagen: Indsamling til børnene03. november 2017 kl. 16:54 Opdateret: kl. 17:23

Efter mulig forgiftning: Familie vil ikke tilbage til flygtningebolig

Faxe – 15. december 2017 kl. 20:55Af Marianne DueKontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den flygtningefamilie, der i oktober mistede to børn efter en mulig forgiftning, vil ikke tilbage til flygtningeboligerne i Haslev. Det skriver TV Øst.
arrowarrowLæs også: To børn døde: Familie satser på ny start i København
Familien, der er kvoteflygtinge fra Congo, talte far, mor og ni børn, da de kom til Danmark, men to af børnene mistede livet og to andre måtte igennem en levertansplantation på grund af forgiftningssymptomerne. Ulykken skete den 19. oktober og de syge børn er stadig indlagt på Rigshospitalet. Nu anbefaler lægerne, at familien får en bedre bolig af hensyn til de to piger, end den nuværende på det tidligere seminarium i Haslev. Den nuværende lejlighed består af to værelser, hvor hele storfamilien bor.

– Lægerne på Rigshospitalet anbefaler, at de to syge piger får hver deres værelse med ordentlige forhold. De skal være tilknyttet Rigshospitalet resten af deres liv. Det lever Faxe Kommune ikke op til, siger Omari Kikombe til TV Øst.

Omari Kikombe er formand for den congolesiske forening i Danmark, Acoda, Danmark, og han er familiens repræsentant og fortæller, at de ikke vil tilbage til Haslev. I følge TV Øst har Faxe Kommune først en egnet bolig klar til familien fra den 15. januar.

RELATEREDE ARTIKLERarrowarrowFormodet forgiftning: Lægefaglig direktør: En tolk kunne ikke have ændre noget10. november 2017 kl. 05:34 Opdateret: kl. 21:26

arrowarrowTo børn døde – rapport konkluderer: Myndighederne handlede korrekt09. november 2017 kl. 14:13 Opdateret: kl. 16:26

Privatperson starter indsamling til fordel for de congolesiske børn i familien på 12 fra Haslev, der for godt to uger siden blev indlagt med forgiftningssymptomer. Billedet her er fra mindehøjtideligheden foran familiens hjem lørdag 28. oktober. Foto: Jens WollesenFoto: Jens Wollesen

Forgiftningssagen: Indsamling til børnene

Opdateret 03. november 2017 kl. 17:23Faxe – 03. november 2017 kl. 16:54Af Kathrine Harvey og Cecilie HänschKontakt redaktionen:sndk@sn.dk

AnneLise Marstrand-Jørgensen har iværksat en indsamling til fordel for børnene i den congolesiske familie, der godt to uger siden blev indlagt med symptomer på forgiftning. To af børnene, Theofile og Naioni, døde torsdag 19. oktober.
arrowarrowLæs også: To børn døde: Familie satser på ny start i København
To børn er stadig indlagt på Rigshospitalet efter organtransplantation.

Begge forældre og yderligere fem børn er udskrevet og bor nu på patienthotel tæt ved hospitalet.

AnneLise Marstrand-Jørgensen har besøgt familien på patienthotellet og vil gerne give de udskrevne børn lidt adspredelse; en biograftur eller andet, der kan give dem en pause fra den situation, de står i.

Man kan støtte familien ved at indbetale et beløb efter eget ønske inde i Facebook-gruppen Venligboerne samler ind.

I forvejen er der på crowdfunding-siden Boomerang.dk en indsamling til støtte for børnene.

RELATEREDE ARTIKLERarrowarrowEfter mulig forgiftning: Familie vil ikke tilbage til flygtningebolig15. december 2017 kl. 20:55 Opdateret: kl. 20:55

arrowarrowFormodet forgiftning: Lægefaglig direktør: En tolk kunne ikke have ændre noget10. november 2017 kl. 05:34 Opdateret: kl. 21:26

arrowarrowTo børn døde – rapport konkluderer: Myndighederne handlede korrekt09. november 2017 kl. 14:13 Opdateret: kl. 16:26

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2017-11-09-region-freder-sig-selv-delvist-i-rapport-om-forgiftet-familie

Leave a Reply