Search Posts

Gensplejsning-tomater

Når tomater modner bliver de spiselige og smagfulde, men begynder også at blive bløde og rådner let, hvorved de er svære at transportere og dette kan medføre store tab for producenterne. Ny forskning har vist, at ved at ændre tomatens indholdsmængde af stoffer, som kaldes polyaminer, kan man forlænge modningen af tomatfrugten. Man kender ikke i detaljer de mekanismer, som styrer modningsprocessen af frugten, men man har i længere tid mistænkt polyaminer, (som er opbygget af aminosyrer, byggeblokke af proteinmolekyler) i at spille en rolle ved kontrol af modningen. Disse polyaminer bliver nemlig sjældnere i tomaten i løbet af modningsprocessen, og forsøg har vist at polyaminer virker som regulatorer af modningen. Ved at udstyre tomater med et gen, som koder for et enzym, som syntetiserer et forstadie til 2 polyaminer, spermin og spermidin, og ved at ændre på genet, således at det kun kan blive aktivt under modningsprocessen, kunne forskerne forøge niveauet af spermin og spermidin i den gensplejsede tomatfrugt. De 2 stoffer er som omtalt polyaminer. Tomater med det indførte gen var langsommere om at modne. Desuden havde de gensplejsede tomatfrugter også et højere indhold af plantecarotenoidet lycopen, som i forsøg har vist at være forbundet med gunstige egenskaber, såsom nedsættelse af åreforkalkning hos mennesker og lavere hyppighed af nogle kræftformer. [ww.13] .

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply