Search Posts

Fup-eller-fakta-om-frø

En afrikansk frø har indre rovfugleskarpe kløer, som frøen kan forsvare sig med ved at den kan stikke de skarpe kløer ud gennem sin egen hud!

Læs nedenfor om det er fup eller fakta.

Gør plads for SUPERFRØ

Tegneseriefiguren Wolverine er kommet til live – som en frø. Når denne tegneseriekriger står over for at skulle kæmpe, springer metalliske knive frem fra hånden. Det ligner i høj grad det, som forskere har fundet hos en afrikansk frø: En ny undersøgelse konkluderer således, at visse afrikanske frøer er udstyret på tilsvarende måde, idet de har skarpe, kloformede knogler, som de kan stikke ud igennem huden på deres egne fingerspidser, når dyret føler sig truet.

For mere end 100 år siden observerede forskere første gang de mystiske knoglevedhæng i museumseksemplarer af frøfamilien Arthroleptidae. Dengang havde man dog ingen anelse om, hvad man havde med at gøre. Nogle af de gamle forskere spekulerede på, om fremspringene måske kunne være et artefakt, altså fremkaldt kunstigt under præparationsprocessen. En biolog, David Blackburn, fra Harvard universitet besluttede at løse mysteriet en gang for alle efter at han havde været så uheldig at blive såret af padderne flere gange under feltarbejde i Cameroun. For som han sagde: "De frøer vil begynde at sparke og trække disse kløer mod min hud – jeg har fået blodige ridser fra dem mange gange."

På grund af strenge statslige bestemmelser, som forbyder fjernelse af levende dyr fra Cameroun, var David Blackburn og hans medarbejdere nødt til at udføre deres anatomiske undersøgelser på konserverede museumseksemplarer. De konstatererede, at ud over de rovfugleklolignende fingerknogler inde i fingrene, som andre tidligere havde set, var der også en lille knudeformet knogle, som lå indlejret i vævet lige efter frøens fingerspids. Når kløerne er trukket tilbage, er hver klo forankret til denne lille knude med stærke bindevævstrenge. Men som David Blackburn selv havde opdaget det på første hånd, kunne frøen frigøre knoglerne fra knuden: Når frøen bliver taget op eller angrebet, bryder frøen forbindelsen til den lille knude og sender sine skarpe knogler ud gennem huden.

Denne bizarre skeletfunktion findes kun hos12 arter inden for Arthroleptidae-frøfamilien, rapporterer Dav id Blackburn's team i Biology Letters. Hvorfor nogle medlemmer af denne familie har udviklet en sådan dramatisk form for forsvar, og andre arter af frøfamilien ikke har det, er stadig et mysterium. Der er flere mulige forklaringer. Forskerne, som lavede den nyere undersøgelse, spekulerer selv på følgende teori: Eftersom padder har en bemærkelsesværdig evne til at gendanne væv, heler disse frøer måske hurtigt op bagefter, ligesom tegneseriefiguren Wolverine, og kløerne er derfor måske et udmærket forsvar. Paddeforsker og biolog David Wake på Berkeley universitet i Californien, siger, at denne type våben synes at være enestående i dyreriget.

Ikke alle er helt overbeviste: David Cannatella, en herpetolog på Austin universitet i Texas, sætter således spørgsmålstegn ved, om knoglefremspringene faktisk er til at kæmpe med. De kan tænkes at give frøens fødder et bedre greb på klipperne på dens levested," foreslår han.

Se billede af frøen og dens klo.

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply