En usædvanligt tillidsfuld måge har i snart 30 år landet på Jens Kofoeds tag i Melsted på Bornholm, hvor den sommeren over nyder godt af ost og opmærksomhed.
Jens Kofoed er naturvejleder på Bornholm.
”Fra Mogens ankom, var han meget tillidsfuld, og jeg kunne straks fodre ham. Jeg ved ikke, hvor han har lært den adfærd, og det er ikke noget, jeg har oplevet ved andre måger,” siger Jens Kofoed.
Drop fjernsynet og kig på fugle i stedet
Efterhånden er flere måger begyndt at trænge sig på, fordi de vil have del i Mogens’ mad. Men de stoler ikke helt på naturvejlederen.
Mogens er en stormmåge. Arten er kendetegnet ved et lille, rundt hoved og et kort næb, og der findes et par hundrede ynglepar på Bornholm. Mogens er langtfra øens eneste stormmåge, men Jens Kofoed kan kende ham i mængden.
Vi kigger på fugle
”Andre stormmåger kan have nuancer af gule, grønne og grå ben, som så bliver mere gul-grønne i ynglesæsonen. Men Mogens’ ben bliver ved med at være grålige. Han har også en flot brystfacon. Min kone kalder det et borgmesterbryst. Men det bedste kendetegn er hans adfærd,” siger Jens Kofoed.
Når han sidder inde bag computeren, stiller Mogens sig nogle gange hen til kontorets vindue. Han prikker ikke på glasset, men kigger bare. Mogens holder også til ved kysten, og hvis han ser Jens Kofoed dernede, flyver han ned til ham.
”Jeg ved ikke, hvordan han kan genkende mig. Måske på mit hoved. Der var et forår, hvor det var lidt koldt, og jeg havde taget en tophue på. Den kunne han ikke lide. Jeg undrede mig over, at han trådte et par skridt tilbage, da han så mig. Men da jeg så tog huen af, var der ikke flere problemer,” siger Jens Kofoed.

L
Vinterens små personligheder på foderbrættet
Så længe Mogens er på besøg, får han det samme at spise som resten af Jens Kofoeds familie. Men hvor måger normalt har ry for at være altædende og ”havets skraldespand”, er Mogens mere kulinarisk bevidst.
”Hakket kød er slet ikke populært, men han vil gerne have pizza, nudler og ansjoser i olie. Når det kommer til ost, er det klart flødehavarti, der er favoritten. Jeg har prøvet emmentaler, men det var ikke noget for ham,” siger Jens Kofoed.
Stormmåger har en grå fjerdragt i deres to første leveår. Da Mogens kom første gang, havde han allerede en voksen fjerdragt. Jens Kofoed ved altså, at Mogens er mindst 29 år i 2017, og måske mere. Man ved ikke præcist, hvor gammel en stormmåge kan blive, men den ældste, man har ringmærket og aflæst, var 34 år gammel.
”Jeg tør næppe tænke på den dag, hvor han ikke dukker op. Det er en bekymring hvert forår. På en måde er han jo en del af familien og mine børns barndom. De er flyttet hjemmefra nu, men når jeg om foråret sender en sms om, at ’ørnen er landet’, er det en stor dag,” siger Jens Kofoed, der gennem årene jævnligt har fortalt om stormmågen på blandt andet radioens P1.
Hvert år i marts diskuterer Jens Kofoed og hans kone, om de bør købe en blok flødehavarti på forhånd. Men de er bange for, at det vil udfordre skæbnen. Den 12. marts 2019 var Jens Kofoed i Danmark Radio for at fortælle, at mågen Mogens var ankommet. Jens Kofoed havde ikke flødehavarti parat, fortalte han i radioen.

Kilder:
https://www.kristeligt-dagblad.dk/bagsiden/maagen-mogens-er-en-del-af-familien og Danmarks Radio 12. marts 2019 kl. 8:59.
Recent Comments