En nyopdaget fossil af en primitiv fugl viser træk, som synes at være en mellemting mellem skællene hos et krybdyr og rigtige fjer. Det er et usædvanligt glimt af evolutionen af fjer. Fuglen, som er en ny art af slægten Protopteryx, er den mest primitive af de kendte fund af enantiornithiner, en gruppe af fugle fra tidlig Kridt, som udvikledes samtidig med de moderne fugle, som som endte med at uddø. Fuglens forstadie til fjer blev ifølge artiklens forfattere brugt til en slags flyvning og næppe som isolering mod varme. Forfatterne foreslår, at fjer udvikledes over fire stadier, hvor skæl blev forlænget, udviklede et centralt skaft, fik sidegrene og først til sidst udviklede en mere komplekst netværk af sidegrene. Den nye Protopteryx-fossil er nogenlunde midtvejs i denne proces. Der er sidegrene som ikke er hårlignende, og ingen af de fine sidegrene af 4. udviklingsstadie. Fuglen har også et træk, som måske viser udvikling af fugle ud fra theropod-dinosaurer, nemlig en grube for en stor sene, som hjælper med til at løfte vingen under flyvning. Fucheng Zhang tlf. 86-10-689-35220, fuchengzhang@yeah.net; April Thompson tlf. 202-326-6414, athompso@aaas.org Note: Related visuals are available at EurekAlert! (http://www.eurekalert.org). Science 8.dec.2000
Tegn abonnement på
BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.
Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.
Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.
Recent Comments