Search Posts

Fortidsmennesket-gang

Det tidligst klare kendte bevis på at vore forfædre gik på 2 ben er 69 fodaftryk, som 2 individer af mest sandsynlig Australipiticus afferences (samme art som den berømte fossil Lucy) afsatte for 3,7 millioner år siden ved Latoli i Tanzania. Fodaftrykkene siger ikke noget vigtigt om gangarten, men undersøgelser af pygmae chimpancer (bonobo) har vist at disse aber, som går mere på 2 ben end nogen anden af menneskeraberne, nemlig 8% af tiden, endnu ikke har udviklet en overbevisende balanceevne under gang. Mens mennesker alle næsten går på samme måde, er der meget variation blandt bonobo aberne, når det drejer sig om vægtskiftet mellem fødderne, spredning af storetåen, eller ikke osv. Hvert individ finder sin egen unikke måde at holde balancen på under gang og vore forfædre har haft de samme problemer, da de begyndte at gå. <2388> .

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply