Search Posts

Dinosaur-genskabe

Forskere siger, at de kan genskabe lyden af en dinosaur, den andenæbbede Parasaurolophus. Et fossil i New Mexico har muliggjort dette. Fundet blev gjort af Robert Sullivan fra Pennsylvania museum. Med en særlig teknik, hvor man ved hjælp af laser kan fremstille 3-dimensionale objekter i plastik, stereolithografi, kan man genskabe dinosaurens hoved. Denne dinosaurs kranie indeholdt en trombone-formet luftpassage, som sandsynligvis gjorde dyret i stand til at frembringe en dyb tuden, svarende til de dybe toner fra et messinblæserinstrument. Jo længere luftpassage, jo dybere tone, dvs. at de ældste dinosaurer har haft den dybeste lyd. Lydundersøgelserne foregår på Sandia National Laboratory i New Mexico. Laboratoriets egentlige opgaver foregår inden for udvikling af atomvåben. Ifølge Michael Brett-Surman fra Smithsonian Institution i byen Washington hørte dinosaurerne dårligt, og bedst i den dybe del af lydskalaen. The Times 13/3-96 s.1.

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply