Search Posts

der-er-brug-for-uafhængige-patentanalysatorer

Der er brug for uafhængige patentanalysatorer Udgivet den 29. juni 2007 af Ole Terney ( webredaktør )
Det ville være en fordel for universiteter og firmaer at få uafhængige patentanalysatorer til at analysere deres opfindelser "i huset", sammen med opfinder-forskerne, således at forskerne kan nå at foretage justeringer af opfindelsen, før der bruges rigtig mange penge på patentering. Når patentbureauerne bliver sat til at lave en patenterbarhedsvurdering, vil de altid komme til et positivt resultat, fordi de skal tjene penge på opfindelsen. Universiteternes nye "tech-transcentre" bruger netop patentbureauer til denne opgave.

Der er i stedet stærkt brug for en uafhængig analysator, som ikke vil komme til at tjene på, om analysen munder ud i, at man skal gå videre, – dvs. indlevere en patentansøgning, som bliver kostbar at videreføre og håndhæve, og som ofte blot er penge ud af vinduet, fordi patentet vil være umuligt at håndhæve eller alt for let at omgå. Det er noget, som en uafhængig patentanalysator vil kunne vurdere, og som ikke bør overlades til patentbureauerne. Patentbureauerne har også en økonomisk interesse i at få universiteterne til at tro, at de vil komme til at tjene mange penge på opfindelsen. Men denne indstilling hos universiteterne, som ofte er forkert, er ulidelig for de firmaer, som skal samarbejde med dem om at realisere udnyttelsen af opfindelsen, så der faktisk kan tjenes penge på den. Samarbejdet ender i et omstændeligt juridisk mareridt.

Ifølge artikler i Ingeniøren og Børsen 29.juni 2007 (Ingeniøren: "Erhvervslivet træt af grådige universiteter", MetteHolt, meh@ing.dk og Nicolai Østergaard, nic@ing.dk og Børsen: "Erhvervsliv raser over universiteterne", Mette Mandrup, mette.mandrup@borsen.dk) er "universiteterne hysterisk angste for at gå glip af rettighederne til en opfindelse, fordi de tror, at hvert eneste patent kan give den helt store gevinst" (citat af forskningschef Karsten Vandrup fra Nokia til Ingeniøren) og "det er de såkaldte tech-transcenter, der er problemet – de skal hjælpe samarbejdet mellem universiteter og erhvervsliv, men i stedet er de blevet en mistroisk mellemmand, der fortaber sig i detaljerne" – og "fjerner kommercialiseringsinitiativet fra de dygtige forskere, der selv har evnerne til at kommercialisere deres forskning".

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply