Search Posts

Covid-19 varianter

 

 

Den oprindelige variant kaldes Wuhan-varianten

Alfa-varianten var 50% mere smitsom end Wuhan-varianten

Delta-varianten var 40-60% mere smitsom end Alfa-varianten

Omicron-varianten* var 105% mere smitsom end Delta-varianten (*Omicron B.1.1.529 og den lidt senere Omicron BA.1.1, hvoraf den sidstnævnte udkonkurrerede den første)

BA2 omicron-varianten var 30% mere smitsom end den oprindelige omicron-variant (data fra op til marts 2022). DENNE VARIANT SYNES AT VÆRE LIGE SÅ SYGDOMSFREMKALDENDE SOM DELTA-VARIANTEN, OG DERMED MERE SYGDOMSFREMKALDENDE END DEN OPRINDELIGE OMIKRON-VARIANT. I BEGYNDELSEN AF MARTS 2022 ER DEN BLEVET DEN DOMINERENDE VARIANT I ENGLAND. 

 

Den oprindelige omikron-variant kan omgå to ud af fire monoklonale antistoffer, som bruges til personer med høj risiko. Den nye BA2 omikron-variant kan omgå tre ud af fire monoklonale antistoffer, som bruges til personer med høj risiko (nemlig også sotrovimab). 

 

Også milde sygdomstilfælde kan påvirke hjernen. Et studie fra Oxford Universitet (Gwenaelle Douaud, Nuffield Department of Clinical Neurosciences, publiceret i Nature) har vist at virusset frembringer ændringer i hjernen og får måske hjernens grå masse til at skrumpe. Virusset påvirker især hjerneområder for følelser, hukommelse og lugtesans. Tre vaccinationer/boostere beskytter ret godt mod hospitalsindlæggelse, hvorimod to vaccinationer/boostere ikke har så god beskyttelsesvirkning mere. 

 

I flere lande, som har afskaffet coronarestriktioner, bl.a. Sydkorea, stiger dødstallene på grund af den nye omikron BA2 variant: 

Image

 

Leave a Reply