Search Posts

Coronavirus-Covid19-NewZealand

Det første tilfælde af covid-19 i New Zealand blev registreret den 28. februar 2020. Som de fleste lande planlagde New Zealand oprindeligt at stramme sine kontrolforanstaltninger gradvis, men Michael Baker, en ekspert i folkesundhed ved University of Otago, der er med i regeringens covid-19 rådgivende panel, mente man skulle kaste alt på pandemien i starten,

Michael Baker har fortalt, at nogle af hans kolleger mente, at det var en for radikal plan – som at bruge en murhammer til at dræbe en loppe.

Michael Baker var inspireret af WHO's rapport fra Kina i februar 2020, som dokumenterede, hvordan Kins fik bugt med covid-19, til trods for at epidemien var i hastig vækst. Dette overbeviste Michael Baker om, at New Zealand også kunne stoppe virussen og udslette den helt i landet, hvis man lavede en streng nedlukning så hurtigt som muligt.


Andre eksperter argumenterede for, at New Zealand skulle indtage en lettere tilgang ligesom Sverige. Mange mente spredningen af ​​covid-19 var uundgåelig, og at en eliminationsstrategi "aldrig ville fungere. Nogle mente, at lukning af landet ville føre til massearbejdsløshed, fattigdom og selvmord, og at dette ville opveje fordelene.

Regeringen besluttede at gå med Michael Bakers råd, muligvis på grund af hans tidligere held med sin rådgivning. I 1980'erne hjalp han for eksempel med at etablere verdens første nationale nåleudvekslingsprogram, hvilket har betydet, at antallet af hiv-smittede blandt stiknarkomaner i New Zealand er nogle af de laveste på verdensplan.

Den 25. marts 2020, hvor New Zealand kun havde 205 covid-19 smittede og ingen dødsfald, gennemførte regeringen en af ​​de strengeste lukninger i verden, hvor folk kun måtte forlade deres hjem af væsentlige grunde som at købe mad og gå til lægen. SenEre fulgte lukningen af ​​New Zealands grænser for ikke-statsborgere den 19. marts 2020.

Landet har kun registreret 1515 covid-19 tilfælde og 22 dødsfald indtil videre (medio juni 2020) og har ikke haft nogen nye, lokalt erhvervede tilfælde siden 22. maj 2020. De 10 aktive sager i medio juni 2020 var alle borgere. der var sat i overvåget karantæne efter hjemkomst fra udlandet. Den 8. juni 2020 ophævede New Zealand alle sine begrænsninger bortset fra sine grænsekontrolforanstaltninger.

New Zealand blev rystet af nyheden om, at to kvinder i New Zealand testedes positiv for covid-19 efter at have vendt tilbage fra Storbritannien. De fik lov til at forlade deres karantæne tidligt for at besøge en døende slægtning. Omfattende kontaktsporing måtte så sættes i gang.

For at beskytte sig mod en anden bølge i New Zealand mener Michael Baker, at masker bør bæres på offentlig transport, fly og ved grænsekontrol.

Læs mere: 

https://www.newscientist.com/article/2246858-why-new-zealand-decided-to-go-for-full-elimination-of-the-coronavirus/#ixzz6QEOyTRYz

Leave a Reply