Search Posts

Bakterier-nyfødte-vaccineproduktion

Uskadelige bakterier, som lever i næsen hos mange nyfødte, har inspireret til udviklingen af en vaccine mod en dødelig form af meningitis. En prototype af vaccinen, som er baseret på bakterien naiserika laktamika viser lovende virkning mod en gruppe B meningokok meningitis og årebetændelse, som kan udvikle sig til en potentiel livsfarlig forgiftning, som ofte følger med meningitis og hvortil der ikke findes en vaccine. I 1999 indførtes i England en vaccine mod gruppe C, meningokok meningitis, som er den anden store form af sygdommen, men der er ingen egnet vaccine mod gruppe B meningitis, som årligt medfører 150 dødsfald i England. Nyfødte kan dø på få timer af infektion. Den nye vaccine ser ud til at virke på begge stammer, altså både type B og C. Ideen til den uskadelige bakterie, kom af at undersøgelser havde vist at mennesker som var bærer af nac….laktamia, synes at være beskyttet af meningitis, samt at bakterien havde træk på sin overflade, som svarede til dens farlige slægtning, nerseria meningititis. Selv om neiseria laktamika lever uden at gøre skade i næsen på 1 ud af 10 nyfødte og unge børn, ønskede man at frembringe en endnu mere sikker version til vaccinen. Derfor er prototypevaccinen kun en blanding af bakteriens overfladeproteiner. Mus der injiceres med vaccinen eller får den sprøjtet ind i deres næser, overlever angreb af meningitis B og C. Det mest ideelle til nyfødte og unge børn, ville være en næsespray vaccine. <2401> .

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply