Bakterie-batterier kan tænkes i fremtiden at give elektrisk lys i hjemmet på grundlag af køkkenaffaldet. Forskere i Bristol, England, har udviklet en MFC (microbial fuel cell), som kører på hugget sukker og koster ca. 100 kr at fremstille. Man håber at kunne lave en model, som kører på gulerodskræller. Batteriet har størrelse som en walkman og indeholder kolibakterier, som danner enzymer, der nedbryder sukkeret og udskiller brintatomer. Desuden indeholder batteriet stoffer, som driver en serie af reduktionsreaktioner og oxidationsreaktioner, som fjerner elektronerne fra brintatomerne og overfører dem til batteriets anode. Dette frembringer en spændingsforskel, som kan bruges til at lave elektricitet. Bakteriebatteriet bruges i forsøg til at drive en lille lysfølsom robot. Når et antal af batterierne forbundes i serier kan de bruges til at drive elektriske apparater i hjemmet, f.eks. holde en 40 W lampe tændt i 8 timer på 50 gram sukker. New Scientist 12.okt.2002 s.15.
Tegn abonnement på
BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.
Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.
Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.
Recent Comments