Search Posts

autisme_andy_warhol

Andy Warhol havde Aspergers syndrom ifølge psykiatriprofessor Michael Fitzgerald. Diagnosen Aspergers syndrom kan forveksles med skizofreni og kan ikke klart adskilles fra "højtfungerende autisme" (diagnoserne Aspergers syndrom og højtfungerende autisme bruges i flæng). Begge tilstande omfatter vanskeligheder med at skabe relationer til andre mennesker, problemer med ikke-sproglig kommunikation, gentagelse af snævre rutiner og snævre interesser. I Aspergers syndrom er der ingen klinisk signifikant generel forsinkelse i sprog i overensstemmelse med DSM-IV, men dette kriterium er nu blevet meget kontroversielt, idet sprogvanskeligheder af den ene eller anden slags ofte ses – især inden for det semantisk-pragmatiske område. Det er også blevet foreslået, at personer med Aspergers syndrom har senere indsættende problemer og diagnosticeres på et senere tidspunkt. Et mindretal af personer med Aspergers syndrom har betydelig antisocial adfærd, men faktisk har de fleste personer med Aspergers syndrom en karakteristisk meget høj moralsk opførsel.

Andy Warhol har klassisk Aspergers syndrom. Andy Warhol blev født i 1928 og døde i 1987. Han var en af de mest berømte kunstnere i det 20. århundrede, og hans mest berømte ordsprog var 'I fremtiden vil alle blive berømte i 15 minutter'. Han havde en excentrisk far, hvilket ikke er ualmindeligt for aspergere, og han blev mobbet i skolen, hvilket også er meget almindelig for aspergere. Hans mor var endnu mere excentrisk end hans far. Hans mor ville komme med udsagn som 'Jeg er Andy Warhol'. Hans kunst kunne være at gentagne noget igen og igen, hvilket er typisk hos personer med Aspergers syndrom. Han kunne især godt lide screenpainting fordi det gav ham en hurtig og nem måde at hengive sig til sin forkærlighed for gentagelse. Han havde et enormt underskud i interpersonelle færdigheder og var i høj grad socialt inkompetent. Ligesom mange mennesker med Aspergers syndrom ønskede han imidlertid at etablere tætte relationer til andre mennesker, men manglede 'knowhow' hertil.
Han oplevede sig selv som en fremmed – ligesom autisten Temple Grandin. Andy Warhol havde tydeligvis en meget smal og tvangspræget interesse for kunst. Han var en arbejdsnarkoman. Han var en tvangspræget opkøber af kunst og en stor del af det, han købte, tog hanaldrig ud af indpakningspapiret. Han var en unik person. Han havde en autistisk mekanisk sind. Han elskede maskiner af alle slags. Han havde det typiske skingre tonefald, som personer med Aspergers syndrom kan have. Han havde en umoden personlighed. Han var meget naiv. Han havde den klassiske motoriske klodsethed, som ses ved Aspergers syndrom, og han led meget af angst. Hans frygt for hospitaler betød, at han kom for sent hospitalet, da han udviklede et akut maveproblem og han døde kort efter operationen.

se link nr.20

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply