Search Posts

svampegifte – giftige svampe

http://www.acc.umu.se/~saasha/giftsvam/gsvamp.htm

Læs om den dødeligt giftige Grøn Fluesvamp her


Bemærk: I akutte tilfælde af forgiftning opkald
112112
eller Giftlinien – ring 82 12 12 12


De første symptomer på svampeforgiftning Svampearter Svampetoksiner Tips til svampeplukkere Galleri
Bemærk, at det kan tage temmelig lang tid at hente alle billederne i galleriet. Hvis du bare vil se på de enkelte billeder er det meget hurtigere at gå til svampearten og hente billedet derfra.

svampegifte_tidspunkt_se-uglesiden-svampegifte.jpg Symptomer på forgiftning
mindre end 15 minutter
15-30 minutter
30 minutter til 2 timer
2-4 timer
4-5 timer
5-8 timer
8-24 timer
1-2 dage
2-7 dage
7-14 dage
over to uger
Mave/tarm-symptomer, angst, agitation, hallucinationer, høj puls (hjertebanken), store pupiller, tørre slimhinder
Har du spist et andet svampemåltid tidligere?
Panterinasyndrom forårsaget af toksiner ibotenic syre,muscimol eller muskazon
Har du spist et andet svampemåltid siden?
Mave-tarmkanalen, lever og nyreskader, hæmolyse, svimmelhed, kramper
Stenmorkel-syndrom forårsaget af stenmorkelgift gyromitrin
Mave klager, kvalme, diarré, opkastning
gastroenteritsyndrom forårsaget af magtarmretande giftstoffer eller toksiske proteiner
Mave/tarm-symptomer, svedtendens, øget spyt og tåre flow, små pupiller, langsom puls, vejrtrækningsproblemer
muskarinsyndrom forårsaget af giften muskarin
Mave/tarm-symptomer, nyre- og leverskader
amatoxinsyndrom forårsaget afamatoxiner (f.eks amanitin) ellerphallotoxiner (f.eks phalloidin)
Mavesmerter, opkastning, svimmelhed, diarré, hæmolyse, blodtryk, nyresmerter, åndenød, bevidstløshed
paxillussyndrom forårsaget af plug svampe
Hovedpine, brystsmerter, åndenød, angst, rødmen
Alm.blækhat-syndrom forårsaget af koprin
Hallucinationer, ophidselse, angst
psilocybinsyndrom forårsaget af toksinerpsilocybin og psilocin
Tørst, nyresmerter, forstyrret diurese, unormal nyrefunktion
orellanussyndrom forårsaget af giften orellanine eller andenhttp://www.acc.umu.se/~saasha/giftsvam/gsvamp.htm#njnyregift

Nedenstående tabel viser, hvilke typer af toksiner, der giver giftvirkninger:||~ immunhemolys (antigen-antistof-reaktion)
nervetoksiner
mave/tarm-toksiner
toksisk virkning forbundet med alkohol
celleskadelige toksiner
paxillussyndrom
bufoteninsyndrom, muskarinsyndrom, panterinasyndrom, psilocybinsyndrom
mave/tarm-syndrom
Alm.blækhat-syndrom
stenmorkel-syndrom, amatoxinsyndrom, orellanussyndrom
Toadstool Arter

TEKSTEN NEDENFOR ER MASKINOVERSAT FRA SVENSK TIL DANSK !!!

external image bild.gif

Bleg finger svamp (Ramaria pallida)

Bleg finger svamp indeholder magtarmretande giftstoffer, som kan forårsage Mave/tarm-symptomer og kvalme. Bleg finger svamp minder om bleg kopi af Ramaria botrytis, men bleg finger svamp toppe pegede mens drue finger svamp toppe er afrundede. Bleg finger svamp smager lidt bitter, mens Ramaria botrytis smager mildt, omend lidt bitter i ældre eksemplarer.

external image bild.gif

Blodspindling (Cortinarius sanguineus)

Blodspindling vokser almindeligt i nåleskove (bedes Mossy gran). Hele champignon er gullig-rød til rødlig brun, og hatten er filtet. Blodspindling smager mildt, en svag lugt blyant. Ingen forvirring er muligt i nogen slørhatte bør betragtes som spiselige svampe. Blodspindling indeholder magtarmretande giftstoffer, som kan forårsage Mave/tarm-symptomer og kvalme.

Rødblad sinuatum (Entomóla eulívidum)

Bolmörtskivling er saprophyte og normalt vokser på plæner med træer i det sydlige Sverige. Med sine urnupna lysegul til lyserød skiver ligne bolmörtsskivlingen musseroner og kan forveksles med disse eller andre lyse svampe, herunder calocybe gambosa, eng champignon, Agaricus arvensis og måltid svampe. Rødblad sinuatum indeholder magtarmretande giftstoffer, som kan forårsage Mave/tarm-symptomer og kvalme.

external image bild.gifexternal image doedgift.gif

Brown fluesvamp (Amanita regalis)

Amanita Regalis ligner i mange henseender fluesvamp, men har brunere hat. Amanita Regalis omfatter nervsystemskadande toksiner ibotenic syre, muskazon og muscimol. Brown fluesvamp er meget udbredt og voksende i forskellige miljøer, men overalt i skovene. De unge frugtlegemer er omfattet af en gullig bloster, som, når det brast, danner gullige-hvide pletter, der kan vaskes væk ved kraftig regn, hvilket kan få det til at ligne fluenfluesvamp, kamskivlingar, storkremlan eller kejserlige toadstool. Hatten er lys til mørk brun. Det skiver, champignon kød og af basen lidt uppsvälda fødder er gullig-hvid.

external image bild.gifexternal image bild.gifexternal image bild.gif

Djævelens Boletus (Boletus satanas)

Djævelens suppe indeholder en magtarmretande gift, der kan forårsage alvorlige Mave/tarm-symptomer, især hvis spises rå. Devil suppe vokser primært på Gotland og Öland. Djævelens Soup kan forveksles med blod skrald, men Boletus satanas har hvidt eller sølv hat, mens blod suppe har brun hat. Boletus satanas er gul til rød rörmynningar. Foden er gullig med en rød karsprængninger. Mushroom kød er hvidt og får lidt blålig på snittet og tryk på. Smagen er mild men lugten ubehagelige.

external image bild.gif

Droppmusseron (Tricholoma pessundatum og Tricholoma Punch)

Droppmusseron (også kaldet dråbe spottet kastanjemusseron) indeholder magtarmretande toksiner. Droppmusseron har en ujævn rødbrun hat. Den underart Tricholoma pessundatum har pletter på hatten, som Tricholoma ingen steder mangler. De urnupna diske er først hvide, derefter rød-brun. Foden er hvid med nogle rødbrune skalaer. Kødet er hvidt til bleg rødbrun.Droppmusseron lugt af mel. Smagen er mjöllik til bitter. Droppmusseron lignende ord kastanjemusseron at se. Droppmusseron vokser ganske generelt helst i sandet fyrretræ, men også i skoven.

external image bild.gifexternal image bild.gifexternal image bild.gif

Suillellus luridus (Boletus luridus)

Suillellus luridus ligner blod suppe, men lysere hat. Suillellus luridus forskellig fra den anden garbage er ifølge deres røde karsprængninger af foden. Suillellus luridus vokser i løvskove og sjældne i det nordlige Sverige. Suillellus luridus indeholder koprin men en anden ukendt stof, der kan forårsage en koprinusliknande syndrom. Suillellus luridus kan spises ubehandlede af dem, der aldrig drikker alkohol.

external image bild.gifexternal image bild.gif

Falsk kantarel (Hygrophoropsis aurantiaca)

Falsk Kantarel (også kaldet et fjols kantarel, appelsin tragt svampe eller appelsin kantareller) vokser bredt på træstubbe og andre træaffald. Falsk kantarel kantarel lignende, men mere rødlig.Hvis tæller falsk kantarel som Toadstool eller ikke er en smule usikker. Falsk Kantarel indeholder som honning svamp toksiske proteiner.

external image bild.gif

Poison Mushroom (Agaricus xanthodérma)

Poison Mushroom (også kaldet karbolchampinjon) vokser på kalkholdige græsplæner, parker og skove i det sydlige Sverige. Poison Mushroom er forholdsvis sjældne, undtagen i Skåne og på Öland. Poison Mushroom er både hvid hat og fødder, men får brunlig gul, når skrabning. Kødet er gullig hvid. Skiverne er første hvide, derefter mørkebrun. Poison champignon har en forholdsvis stor ring. Smagen og lugten noget skarp. Poison Mushroom kan forveksles med Agaricus arvensis Agaricus arvensis men vil ikke buff når skrabning og lugter / smager mandler.Poison Mushroom indeholder magtarmretande toksiner.

external image bild.gifexternal image doedgift.gif

Galerina marginata (Galerína marginata eller Pholiota marginata)

Galerina marginata (også kaldet stribede kvast svampe eller dadelbrun hjelm svampe) er en almindelig vedsaprofyt med gul hat, der ser meget gerne ændre kulinariske champignon stump svampe, men gifthättingen har:

 • en tynd ofte uigennemsigtig lysebrunt ring til fods
 • under ringen er ofte en tynd lys dækker, en top-strenget hud, der forsvinder eller mørkere med alderen eller bladre.
 • ofte en hvid fjer udragende på bunden af ​​foden
 • en hudartad membran mellem foden og hatten rand af unge frugtlegemer
 • svag mjöllik lugt og smag

Galerina marginata kan også forveksles med rökslöjskivling, nejlikbrokskivling og honning svamp. Gifthättingen indeholde meget farlige giftstoffer amatoxiner.

external image bild.gifexternal image bild.gifexternal image bild.gifexternal image bild.gif

Russula Emetica (Russula emética)

Russula Emetica er en allestedsnærværende russule minder Russula paludosa men har en tandblegning fod og en meget skarp smag. Russula Emetica indeholder magtarmretande giftstoffer,men er ikke så giftigt og let at skelne det fra Russula paludosa er at tage en minimal smag.

external image doedgift.gif

Gift Funnel svampe (Clitocybe dealbata)

Gift Funnel svampe indeholder den dødbringende gift muscarin. Gift tragt svamp har vidväxta eller nedlöpande diske og mjöllik lugt. Gift Funnel svampe kan forveksles med nejlikbrokskivling, især i betragtning af, at de vokser på samme tid, i en lignende sted, og heldigvis i cirkler, men gifte tragt svampe har tættere diske end nejlikbrokskivling.

external image doedgift.gif

Poison wire svamp (Trævlhat patouillárdii)

Gift Tråd svampe (også kaldet tegelrödtrådskivling) indeholdende den dødbringende gift muscarin. Gift Tråd svampe er kun hvidt på klokke-lignende hætte, senere, mursten rød og udbredt. Skiverne er lyse med pink tone. Gifte Tråd svampe er temmelig sjældne og vokser i haver eller hårdttræ. Gift Tråd svampe kan forveksles med calocybe gambosa og lakrids Øer.

external image bild.gifexternal image bild.gif

Grå blæk svampe (Coprinus atramentarius)

Grå blæk svamp er en allestedsnærværende svamp, der ofte vokser på, for eksempel, græsplæner og vejkanter, dvs. i de samme steder som comatus, hvorfor disse to kan være forvirret. Grå blæk svampe er ikke så flaky på hatten som comatus. Grå blæk svampe er farlig, fordi den indeholder gift koprin.

external image doedgift.gif

Gulbandad spindling (Cortinarius gentilis)

Gulbandad spindling er almindeligt forekommende i nåleskove. Gulbandad spindling indeholder en hidtil ukendt njurskadande forgifte de livstruende virkninger minder omorellanine. Gulbandad spindling har en gul til rødlig brun hat, sparsomme brune skiver en smal gul til brun fødder. Mushroom kød er også gul til brun.

external image doedgift.gif

Gullig brun giftspindling (Cortinarius limonus)

Tawni giftspindling er almindeligt forekommende i nåleskove. Tawni giftspindling indeholder en hidtil ukendt njurskadande forgifte de livstruende virkninger minder omorellanine. Tawni giftspindling har en gul til rødlig brun hat, gul skiver og en gul-brune fødder. Tawni giftspindling har en lugt, der minder om rå kartoffel.

external image bild.gifexternal image bild.gif

Honning svamp (Armillaria mellea)

Honning svamp er allestedsnærværende, og leve på døde eller levende blade eller bark træer. Honning svamp er hvide til cremefarvede sporer, hvid til lysegul champignon kød, gullig til gulbrun hat med lyse eller mørke bjerge falmet til brunlig, lidt nedlöpande diske, lys tan, lange, smalle fødder, mørkere ved rødderne, off-white til hvid brun kød. Lugten er gennemtrængende sød og smager lidt bittert. Honning svamp kan forveksles med ring bitre svampe og galerina marginata. Hvis tæller honning svamp som Toadstool eller ikke er en smule usikker. Honning svamp indeholder giftige proteiner.

external image bild.gif

Kantbrokskivling (Panaeolus subbalteatus)

Kantbrokskivling (også kaldet brun frynsede brokskivling) vokser mindre udbredt på græsplæner og i væksthuse. Kantbrokskivling har en rødbrun til gullig-brun snavs gamle hat. Diskene er første gulbrunt og bliver sort. Kødet er brun og fødderne er lys brun. Smagen er mild og lugten er svag. Kantbrokskivling indeholder psilocybin.

Kastanjemusseron (Tricholoma albobrunneum)

Kastanjemusseron er en sjælden svamp, der ligner droppmusseron udseende bortset fra, at hatten farve er endda. Kastanjemusseron indeholder magtarmretande toksiner.

external image bild.gifexternal image bild.gif

Club Funnel svampe (Clitocybe clavipes)

Club Funnel svampe (også kaldet mørke tragt svampe, faste ben tragt svampe eller klumper fod) er allestedsnærværende. Club Funnel svampe indeholder ingen koprin men en anden ukendt toksin, som kan forårsage en koprinusliknande syndrom.

external image bild.gif

Lakrids Riska (Lactarius hélvus)

Lakrids Riska er udbredt i nåleskove. Lakrids Riska har en gullig brun hat, offwhite kødet, gul-brune fødder, tan stramme smalle brædder, der udsender en let væske, når cut. Lakrids Riska forveksles med mandel-øerne, men mandelriskans diske udskiller en mælkehvid væske og lugter / smager mandler eller skaldyr. Lakrids Riska indeholder magtarmretande toksiner.

external image bild.gifexternal image doedgift.gif

Lokspindling (Cortinarius callisteus)

Lokspindling er fremherskende, navnlig i nåletræsskovene. Lokspindling indeholder en hidtil ukendt njurskadande forgifte de livstruende virkninger minder om orellanine.Lokspindling har en gul til orange hat, gul sparsomme optegnelser og en lys gul, let klubbformig fødder. Kødet er gul, undertiden med nogle røde pletter. Lokspindling har en mærkelig lugt, der minder om lokomotiver eller nysläkt stearinlys.

Luskede gering (Gyrómitra ambigua)

Luskede gering (også kaldet storsporig bispehue eller toksisk hattmurkla) er allestedsnærværende, især i den nordlige. Luskede gering kan nemt forveksles med brun hattmurkla (Gyrómitra ínfula også kaldet biskop hat). Luskede gering, har dog en lidt rynket og mørkere hat og dens mund er lidt mere lilla farve end brun hattmurklans fødder. Desuden vokser luskede biskoppsmössa ofte direkte på jorden, mens den brune hattmurkla ofte vokser på nedbrytna stubbe og træstammer. Underhill gering indeholder gift gyromitrin.

external image bild.gif

Ramaria formosa (Ramaria Formosa)

Ramaria formosa (undertiden kaldet gul-rød finger svampe) indeholder magtarmretande giftstoffer, som kan forårsage Mave/tarm-symptomer og kvalme. Luskede finger svamp vokser i løvfældende og blandede skove i det sydlige Sverige. Både basen og grenene er gule, basen er næsten hvidt. Inde, champignon kød hvid. Luskede finger svamp smager ikke særlig godt.

external image bild.gifexternal image bild.gifexternal image bild.gifexternal image doedgift.gif

Luskede fluesvamp (grøn fluesvamp)

DØD fælles landbrugspolitik kan forveksles med grønlige brittlegills, såsom Russula Cyanoxantha eller grönkremla. Kreml Orna hverken opkald eller oppustet fod base med sok.En kremlas fod ikke kan opdeles i lange filamenter. DØD CAP indeholder amatoxiner, hvilket gør det til et af giftige svampe.

external image doedgift.gif

Lövtrattskivling (Clitocybe phyllóphila)

Lövtrattskivling indeholder den dødbringende gift muscarin. Lövtrattskivling vokser tämnligen generelt i løvfældende og blandede skove. Lövtrattskivling forveksles med mel svampe. Lugten er helt anderledes i disse to arter. Gift Wire svamp har en sød frugtagtig duft, mens mel rekord ling lugt af mel.

external image bild.gifexternal image bild.gif

Amanita porfyri (Amanita porfyri)

Amanita porfyri (også kendt som sort hals toadstool), der er meget almindelig i nåleskove indeholder gift bufotenin. Amanita porfyri har hvidt kød, gråligt brun hat, stramme white boards og lyseblå fødder. Amanita porfyri radise smag og dufter af rå kartoffel.

external image bild.gifexternal image doedgift.gif

Orange Brun giftspindling (Cortinarius orellánus)

Orange Brun giftspindling er en af de farligste gift svampe, fordi den indeholder den dødbringende gift orellanine. Dødelige WebCAPS har en brun hat. De brune diske er høje og temmelig sparsomme. Orange Brun giftspindling primært vokser i løvfældende skove i det sydlige Sverige.

external image bild.gifexternal image bild.gifexternal image bild.gifexternal image doedgift.gif

Pantsætninger fluesvamp (Amanita panterína)

Løfter fluesvamp (også kaldet panter spottet paddehat) forekommer hovedsageligt i gårde i det sydlige Sverige. Løfter fluesvamp er en af de mest giftige toadstool område. Det omfatter de meget farlige celle-skadelige toksiner ibotenic syre, muskazon og muscimol. Panterflugsvampens unge frugtlegemer er dækket af en hvid bloster, som, når det brast, danner hvide pletter, der kan vaskes væk ved kraftig regn, hvilket kan få det til at ligne kamskivlingar, Russula paludosa eller kejserlige svampen. Løfter Flugsvamp har en brun hat, der er mørkest mod midten. Det skiver, champignon kød og af basen lidt uppsvälda foden er hvid. Løfter fluesvamp vokser primært i løvskove og parker i det sydlige Sverige. Løfter Flugsvamp forveksles med stolthed parasol champignon, men Amanita panter har lyse pletter på en mørk jorden, mens Macrolepiota procera har mørke pletter på en lys baggrund. Desuden Panther Amanita lettere fod end Macrolepiota procera.

Pepparkremla (Russula Badia)

Pepparkremla er meget ens mandelkremla. Den væsentligste forskel er smagen. Pepparkremla smager meget skarp brændende, mens mandelkremla smager mildt. Pepparkremla indeholdermagtarmretande toksiner. Pepparkremla vokser med fyr ganske bredt i det sydlige Sverige.

external image bild.gifexternal image bild.gifexternal image doedgift.gif

Plug svampe (Paxillus involutus)

Plug svampe er rødbrun og klistret og har en til tider skinnende hat med rullet kant. Hat underside er gullig hvid, og skiverne er nedlöpande og kan komme ud let. Den hvidlige svampe kødfarvet til rødlig brun i kontakt med luft. Plug svampen kan vokse i mange forskellige steder og er meget almindelige. Plug svamp indeholder nogle giftstoffer, der irriterer tarmen og andre toksiner, der kan forårsage antistofproduktion i blodet og forårsage allergiske reaktioner, (kaldet paxillussyndrom), som kan føre til døden. Bemærk at sætte væksten rekord har været betragtet spiselig i nogle ældre bøger optalt udvikling plug disken som en god spiselige svampe.

Kartoffel trøffel (sklerodermi Bovista)

Kartoffel Trøffel vokser mindre almindelige på græsplæner og løvfældende og blandede skove i det sydlige Sverige og langs Ångermanlandskusten. Kartoffel truffle er en mere eller mindre sfærisk med champignon lysebrunt viskost yderste lag. Kødet er første hvide, derefter sort. Smagen er mild, lugten er sur. Kartoffel Truffle indeholder magtarmretande toksiner, der forårsager magtarmsmärtor ved indtagelse. Kartoffel Trøffel forveksles med äggsvamp, puffball, og stjerne klove trøfler, men de to sidstnævnte mangler kartoflen trøffel karakteristisk sej ydre lag.

external image bild.gifexternal image bild.gif

Clitocybe nebularis (Lepista nebuláris eller Clitocybe nebuláris)

Clitocybe nebularis voksende allestedsnærværende i skove og haver. Clitocybe nebularis har en brunlig grå spolet tilbage hue med hvide pletter, der er lysere mod midten. Skiverne er hvid gul lidt nedlöpande. Foden og kødet er hvidt. Clitocybe nebularis lugter og smager af krydderi, eller blomst. Clitocybe nebularis forveksles med bolmörtskivling. Clitocybe nebularis indeholdertoksiske proteiner.

Agaricus Moelleri (Agaricus placómyces)

Agaricus Moelleri (også kaldet pärlhönschampinjon) vokser i det sydlige Sverige, hovedsagelig i skoven. Pärlchampinjonen har mørke skæl på en grå hætte og mund smager temmelig dårlig.Pärlchampinjonen indeholder magtarmretande toksiner.

external image bild.gif

Call Bitter svampe (gymnopilus junonius)

Ring Bitter svampe (også kaldet bitter tot svamp) vokser på stubbe af (fortrinsvis) løvfældende træer i det sydlige Sverige, men er ikke så almindeligt. Ring Bitter svamp indeholder giftpsilocybin. Ring Bitter svampe har gul til rødlig gul hat med rød-brune tråde, gule til rust brun diske, tan fødder med mørke tråde og gult kød. Lugten er svag, og smagen er bitter. Ring Bitter svampe kan (som galerina marginata) blandet med honning svamp givet levested og smag, men de har forskellige Spore og kød farver.

external image bild.gifexternal image bild.gif

Rødmende parasol champignon (Macropepióta rhacodes)

Rødmende parasol champignon vokser meget i skovene og trädgrårdar. Rødmende parasol champignon ligner Macrolepiota procera og kan forveksles med dette, men rødmende parasol champignon er rødlig gul til rødlig brun, når cut. Rødmende parasol champignon indeholder giftige proteiner.

external image bild.gifexternal image doedgift.gif

Rödflugsvamp (Amanita muscaria)

Fluesvamp er en af de mest giftige toadstool område. Det omfatter de meget farlige celle-skadelige toksiner ibotenic syre, muskazon og muscimol. Fluesvamp er meget udbredt og voksende i forskellige miljøer. Fluesvamp har unge frugtlegemer er omfattet af en hvid bloster, som, når det brast, danner hvide pletter, der kan vaskes væk ved kraftig regn, hvilket kan få det til at ligne brun paddehat, kamskivlingar, Russula paludosa eller kejserlige svampen. Hats farve varierer fra gul til lys rød i svampe individer. Det skiver, champignon kød og af basen lidt uppsvälda foden er hvid.

external image bild.gif

Sennep fra rekord Ling (Hebeloma sinapizans)

Sennep Stikkende luftarter svampe vokser i løvfældende eller gran. Det er helt almindeligt i det sydlige Sverige, sjælden i det centrale og nordlige Sverige. Sennep fra rekord Lange har en gullig brun hat, lysere mod kanten, en hvid base og gullig-hvidt kød. Skiverne er urnupna, i første omgang lysebrun og derefter grå. Sennep Stikkende svampe radise lugt og smag bitter.Sennep Stikkende luftarter svampe indeholder magtarmretande toksiner.
external image bild.gifexternal image doedgift.gif

Silketråd svampe (Trævlhat geophýlla)

Silketråd svampe indeholder den dødbringende gift muscarin. Den vokser bredt på græsset og i skove. Side Wire svamp har en ren hvid silkeagtig tråd hat, vitgrånande diske og en hvid og glat fødder. Det kan forveksles med nejlikbrokskivling.

external image bild.gifexternal image bild.gifexternal image bild.gifexternal image doedgift.gif

Morel (Gyrómitra esculenta)

Morels er Ascomycota, der vokser i foråret primært i sandede fyrreskove i Europa, Asien og Amerika. I Skandinavien stenmur klan allestedsnærværende. Morels er blevet spist i tusinder af år. I mindst flere hundrede år siden, blev det opdaget, at nogle mennesker følte sig utilpas efter indtagelse morels, men fordi de fleste mennesker ikke mærke nogen symptomer fortsatte i Stonewall klan, der betragtes som spiselige svampe i litteraturen. "For lang tid er det blevet antaget stenmur klan, Helvella esculenta eller Gyromitra esculenta, være en sund fødevare. Denne opfattelse har i de seneste årtier blevet mere og mere forstyrret som følge af tidligere tilfælde af forgiftning. "Skrev de to læger i tidsskriftet Hygieia i 1885, og derefter begyndte skure anbefales at fjerne helvellasyran derefter mistænkt for at være gift. Senere viste det sig, at helvellasyran kun bestod af harmløse organiske syrer, og det er kun i 1967, at den vigtigste gift gyromitrin isoleres ved List og luft.

external image bild.gif

Sort Riska (Lactarius necator)

Sort Riska har lyst gullig hvidt kød, mørk brun hat top, grøn brun i kanten, tætte gullige diske med en mørkere kant og brune fødder. Sort Riska udsender lys grå hvid mælk i pauserne. Sort resumé indeholder necatoron.

external image bild.gifexternal image bild.gifexternal image bild.gif

Svavelgul slöjskivling (Hypholoma fasciculare)

Svavelgul slöjskivling vokser fra forsommeren til efterår er ønskelig i træstubbe og / eller rødder overvejende hårdttræ. Svavelgul slöjskivling er ret almindelig i det sydlige Sverige, mindre udbredt i det centrale og nordlige Sverige. Hatten er gul, rødlig-gul mod midten. Foden er smal, gul eller brunlig gul. De tætte diske er først gule, derefter grøn brun. Hatten og kødet er gul.Den brune ring er svag og uklar. Svavelgul slöjskivling forveksles med rökslöjskivling (også kaldet lysegul Craft agaric) rökslöjskivling men har en smag der ligner ærten og generelt vokser på birk eller fyrrestubbe. Svavelgul slöjskivling skifter farve under elektriske og derfor artbestämmas i dagslys. Svavelgul slöjskivling har en svag unappetizing lugt og bitter smag. Svavelgul slöjskivling indeholder magtarmretande toksiner.

external image bild.gifexternal image bild.gif

Svavelmusseron (Tricholoma sulphureum-)

Svavelmusseron vokser i skove, ideelt hårdttræ med hassel og eg. Det er almindeligt i det sydlige Sverige, er ikke så almindeligt i den centrale og nordlige Norrland. Svavelmusseron har gul til grønlig-gul til tider skinnende hat med hvid-gul kant, brede gule blege urnupna diske, smallere gule fødder og gult kød. Svavelmusseron en mel svarende til den stærke stikkende lugt, svagt stikkende smag. Svavelmusseron forveksles med riddarmusseron, men riddarmusseron have hvidt kød og hvid hat. Svavelmusseron indeholder magtarmretande toksiner.

external image doedgift.gif

Svavelspindling (Cortinarius splendens weinhardii eller Cortinarius vitellinus)

Svavelspindling (også kaldet äggspindling) forekommer på fugtig jord, i nåletræ og blandede skove i det sydlige Sverige og det centrale Norrland. Svavelspindling indeholder en hidtil ukendt njurskadande forgifte de livstruende virkninger minder om orellanine. Svavelspindling har en gul hat med brune pletter, gule diske, der får lidt oliven brun med alderen og gult kød. Svavelspindling har en stikkende lugt og mild smag.

external image bild.gifexternal image doedgift.gif

Dødelige WebCAPS (Cortinarius speciosíssimus, Cortinarius rubellus eller Cortinarius orellanoides)

Dødelige WebCAPS er et af de farligste gift svampe, fordi den indeholder den dødbringende gift orellanine. Dødelige WebCAPS er toppet, buet eller flad på den brune hat. De brune skiver er høje, tykke og temmelig sparsomme. Uregelmæssig gule tape findes rundt de brune foden. Dødelige WebCAPS er allestedsnærværende og lære at blive mere almindelige. Den vokser primært i nåleskove, men også i skoven.

Spids Nøgenhat (Psilocybe semilanceata)

Spids Nøgenhat er generelt observeret på græsplæner, halm og græsgange. Spids Nøgenhat har en konisk eller klocklik buff til mørkegrøn brun hat. Diskene er først grå, så mørkebrun med lysere kant. Spids Nøgenhat har ingen lugt og smagen er mild. Top Glat svamp indeholder gift psilocybin. Da Spids Nøgenhat som ingen spiselige svampe forgiftning afhænger mest på forsætlig indtagelse til forgiftning formål. Tiderne dog børnene smage svampe.

external image doedgift.gif

Top Tråd svampe (Trævlhat fastigiata)

Top Tråd svampe indeholder den dødbringende gift muscarin. Den vokser meget i græsarealer. Top Tråd svamp har en gul hat med tråde fra centrum mod kanten, grå plade og en mærkelig lugt, der adskiller sig meget klart fra kryddlika duft af nejlikbrokskivling.

external image bild.gifexternal image bild.gifexternal image bild.gifexternal image bild.gif

Toppvaxing (Hygrocybe Conica)

Toppvaxing (også kaldet sværtning vaxskivling eller Hygrocybe Conica) har rødlige fødder bliver sorte fra basen og gullig-rød spids hat med en pukkel, der bliver mørkere med alderen.Skiverne er gullig-hvide til grå. Kødet er gult og vandig. Lugten er svag og minder om æble. Smagen er mild. Toppvaxing vokser bredt på græsplæner, blandt græsser i udkanten af skoven og græsgange i hele Norden. Toppvaxing forveksles med Hygrocybe punicea, men Hygrocybe punicea er usædvanligt i Norrland, blackening havde ikke hvidt kød og har ingen spidse hat.Toppvaxing indeholder magtarmretande toksiner.

external image doedgift.gif

Violet silke tråd fluesvamp (Trævlhat lilacina)

Violet silke tråd svampe ligne silketråd svampe, men hatten er lys lilla farve. Den vokser bredt i hele Norden. Violet silketråd svampe indeholder den dødelige gift muskarin og er lige så giftige som silketråd svampe. Violet silke tråd svampe, ligesom silketråd svampe og lövtrattskivling forveksles med nejlikbroskskivling.

external image bild.gifexternal image doedgift.gif

Hvid tøndersvamp (snehvid fluesvamp)

Hvid Toadstool er en af de mest farlige Amanita. Den indeholder amatoxiner. Hvid tøndersvamp kan forveksles med hvide svampe eller kamskivlingar, calocybe gambosa eller silkesmusseron.

external image bild.gifexternal image bild.gif

Amanita citrina (Amanita citrina eller Amanita restere)

Amanita citrina vokser i skoven tilfreds med eg, bøg, hassel eller fyr og er helt almindelige i det sydlige Sverige, men usædvanligt i det centrale og nordlige Sverige. Amanita citrina har en gul-hvid hat med brune gule hyllerester tætte gullige-hvide skiver, hvide fødder og hvidt kød. Amanita citrina kan forveksles med Macrolepiota procera. Amanita citrina indeholder bufotenin.

Hvide decastes (Lyophyllum connátum)

Hvide decastes vokser meget i totter på græsplæner og i parker. Hvide decastes er ganske lys grå hvide og blege nedlöpande tætte diske. Smagen er mild og duften sød, let syrlig. Hvide decastes indeholder gift lyophyllin.

external image bild.gifexternal image bild.gif

Vårrödskivling (rødblad vernum)

Vårrödskivling er almindelig i det tidlige forår i tørre stedsegrønne skove undtagen i Lapland. Vårrödskivling har en svag skarp lugt og mild smag. Vårrödskivling har grå-brun til mørkebrun hat, grå-brun til lyserød urnupna skiver, brun, vitstrimmig, ihållig fødder og grå-brun til hvidt kød. Vårrödskivling indeholder magtarmretande toksiner.


Svampetoksiner

BEMÆRK: Det er vigtigt at bemærke, at forskellige mennesker ikke er så følsomme over for de forskellige indrømmelser. Nogle svampe kan forårsage forskellige typer af allergi. Farverne ramme gift navne svarer til de farver, der anvendes i afsnittet om symptomer på forgiftning.

Amanitin

(CAS = 11030-71-0)
external image amantinf.gif
Amanitin er en meget farlig celle skadelige gift stede i Amanita virosa, DØD landbrugspolitik oggalerina marginata.

Amatoxiner

Der er en flerhed amatoxiner herunder amanitin. Amatoxiner forstyrre celler äggvitesyntes forårsager celle skade og celledød. De organer, der er beskadiget første er tarm, nyrer og lever.

Bufotenin

(CAS = 487-93-4)
external image bufotenf.gif
Bufotenin (C 12 H 16 N 2 O) er den følsom nerve gift stede i Amanita porfyri, hvide decastes og Amanita citrina. Bufotenin er en gift, som normalt opdelt mavesyre. Det sker imidlertid, at ikke alle bufotenin nedbrudt, især i visse følsomme mennesker, som kan forårsage problemer. Bufotenin har følgende synonymer:

 • 3- [2- (dimethylamino) ethyl] -1 H-indol-5-ol
 • 5-hydroxy-N, N-dimethyltryptamin
 • 5-methyl-DMT
 • 5-OH-DMT
 • 3- (B-dimethyl-aminoethyl) -5-hydroxyindol
 • N, N-dimethylserotonin
 • 5-hydroxy-N-ptamine dimethyltry

external image doedgift.gif

Gyromitrin

(CAS = 16568-02-8)
external image gyromitf.gif
Gyromitrin en forkortelse for acetaldehyd-N-methyl-N-formylhydrazon (CH 3-CH = N-N (CH 3) CHO). Det er vandopløseligt og hvorfor det er opløst i vand ved kogning, hvilket gør det muligt at slippe af med nogle af giften. Når tørring fordamper del gyromitrin, hvorved det fungale toksicitet formindskes. Tørring kan ikke betragtes som en passende behandling for svampen at blive sunde 20-70% af den oprindelige gyro Mitri indhold tilbage i svampen.
Gyromitrin forekommer hovedsagelig i morel, men også i flere andre svampearter såsom snu biskop hat (Gyromitra ambigua) (også kaldet storsporig bispehue)

Ibotensyre

(CAS 2552-55-8 =)
external image ibotensf.gif
Nervsystemskadande gift stede i Panther toadstool, fluesvamp og brun toadstool.

Koprin

external image koprinf.gif
Koprin er en gift, der forekommer i grå blæk svampe og forårsager en antabus virkning, dvs. toksin interfererer med methanol nedbrydning, som forårsager kvalme, hovedpine, brystsmerter, åndenød, angst og rødme af huden, hvis det er i kroppen som alkohol. En anden gift antabus-lignende effekt fås også isuillellus luridus og klub tragt svampe.
Udover sin antabus virkning har koprinet vist at interferere med reproduktion hos rotter, som også kan forekomme i mennesker. Dette er hovedårsagen til, at de grå blæk svampe betragtes som giftige.

Lyophyllin

Lyophyllin er kræftfremkaldende gift stede i hvide decastes.

Magtarmretande toksiner

Magtarmretande toksiner er en fællesbetegnelse for en lang række mere eller mindre ukendte toksiner, der er til stede i mange svampearter, herunder blegemidler finger svamp, pepparkremla,kartoffel trøffel, Agaricus Moelleri, sennep fra svampe, svavelgul slöjskivling, svavelmusseron, toppvaxing og vårrödskivling.

Muscimol

(CAS 2763-96-4 =)
external image muscimof.gif
Nervsystemskadande gift stede i visse Panther paddehat, fluesvamp og brun toadstool.

external image doedgift.gif

Muscarin

(CAS = 300-54-9)
external image muskarif.gif
Muscariniske er en farlig nervsystemskadande gift, der forekommer i alle wire svampe arter (såsom gift tråd svampe, silketråd svampe, top tråd svampe ogviolet silke tråd svampe) samt mange trattskivlingar (såsom gift tragt svampe og lövtrattskivling). Muskarin påvirker det autonome nervesystem, øge strømmen af kropsvæsker og sekreter og forårsager brachykardi og hypotension. Det reducerer også størrelsen af elever.

Muskazon

(CAS 2255-39-2 =)
Nervsystemskadande gift stede i visse Panther paddehat, fluesvamp og brun toadstool.

Necatoron

Necatoron er kræftfremkaldende gift stede i sort resumé.
external image doedgift.gif

Njurskadande gift

Nogle svampe (såsom gulbandad spindling, rav giftspindling, lokspindling og svavelspindling) indeholder en dødbringende men hidtil ukendt njurskadande gift til deres virkninger minder om orellanine.

external image doedgift.gif

Orellanine

external image orellanf.gif
Orellanine (bipyridin N-Oxyd) er en af de farligste svampetoksiner. Orellanine har en fungitoksisk virkning, nemlig at sættet er en gift, at forskellige svampe brug for at beskytte sig fra formen. Orellanine stede i orange, brun giftspindling og dødbringende WebCAPS og forårsager orellaninsyndrom, hvilket betyder, at nyrerne meget alvorligt til skade. Forgiftningssymptomer (tørst, træthed, nyresmerter, forstyrret (steg først og faldt derefter) diurese) ikke forekommer før efter 2 til 14 dage, og så er det for sent at kaste op giften. Nyrerne er allerede uigenkaldeligt ødelagt. Den eneste mulige behandling er, når dialyse eller en nyretransplantation. Nogle svampe, der indeholder andrenjurskadande giftstoffer, hvis virkninger minder om orellanine.

external image doedgift.gif

Phalloidin

(CAS = 17466-45-4)
Phalloidin er en celle-skadelige gift stede i snehvid fluesvamp og DØD fælles landbrugspolitik.

external image doedgift.gif

Phallotoxiner

Der er en flerhed phallotoxiner herunder phalloidin

Psilocin

(CAS = 520-53-6)
Nervsystemskadande gift fundet bl.a. i Psilocybe semilanceata, kantbrokskivling og ring bitre svampe.

Psilocybin

(CAS = 520-52-5)
external image psilocyf.gif
Psilocybin er en meget farlig nervsystemskadande gift fundet bl.a. i Psilocybe semilanceata, kantbrokskivling og ring bitre svampe. Psilocybin beskadige primært centralnervesystemet (CNS), men også det perifere nervesystem (NS). Psilocybin forstyrrer den tid og rumlig perception, giver en følelse af uvirkelighed, hovedpine, svimmelhed, balance lidelser, angst og giver anledning til hallucinationer, eufori og / eller angst. Patienterne lider brede elever, rødmen, agitation og hjertebanken. Psilocybinets symptomer kan gentages op til flere år efter svampe indtag. Psilocybinförgiftning behandles ved gastrisk tømning og trækul.

Toksiske proteiner

Nogle svampe (f.eks Black Islands, rødmende parasol champignon, Clitocybe nebularis, falske kantarel og honning svamp) indeholder toksiske proteiner, der normalt spall under kogning og af mavesyren. Alligevel disse giftige proteiner fører til blodsygdomme i mennesker, der har forringet gastrisk sekretion selvom svampe tilberedt med ordentlig opvarmning.


Tips til champignon plukkerne

 • Pick aldrig flere svampe, end du vil helt sikkert have tid til at identificere og forberede inden for få timer

Sidst ændret: 1998 12 oktober

external image translate_24dp.png
Original text Psilocybinets symptom kan vara återkommande upp till flera år efter svampintaget.Contribute a better translation
Se billeder af den dødeligt giftige Grøn Fluesvamp her

Billeder fra svampeatlas-undersøgelsen kan findes ved at søge på fund (f.eks. på en dato ell. lokalitet – såsom her) og trykke på ikonet svamp-med-rød-hat. Man kommer så til siden http://www.svampe.dk/atlas/VisRapport.php?ask=10258
Nederst på denne side vises linket "VIS BILLEDER TILFØJET AF ATLASBRUGERNE" med talrige billeder af Grøn Fluesvamp. (Bemærk at Snehvid Fluesvamp er lige så dødeligt giftig).

Billeder af GRØN FLUESVAMP indsat af atlasbrugerne på svampeatlas.dk
external image JHV2009PIC42136369
Copyright: Jørgen Vingborg. Dato: 23-7-2009 ID: JHV2009-10587

external image JHV2009PIC42635011
Copyright: Jørgen Vingborg. Dato: 23-7-2009 ID: JHV2009-10587

external image JHV2009PIC77841806
Copyright: Jørgen Vingborg. Dato: 2-8-2009 ID: JHV2009-10587

external image JHV2009PIC11227414
Copyright: Jørgen Vingborg. Dato: 2-8-2009 ID: JHV2009-10587

external image JHV2009PIC21845548
Copyright: Jørgen Vingborg. Dato: 2-8-2009 ID: JHV2009-10587

external image JHV2009PIC51158341
Copyright: Jørgen Vingborg. Dato: 4-8-2009 ID: JHV2009-10587

external image JHV2009PIC56720577
Copyright: Jørgen Vingborg. Dato: 4-8-2009 ID: JHV2009-10587

external image FVL2009PIC73192166
Copyright: Flemming V. Larsen. Dato: 10-8-2009 ID: FvL2009-49699

external image MMN2009PIC35203694
Copyright: Margot Nielsen. Dato: 16-8-2009 ID: MMN2009-52302

external image AN2009PIC85411659
Copyright: Allan Nielsen. Dato: 13-9-2009 ID: AN2009-60333

external image JHV2010PIC45621662
Copyright: Jørgen Vingborg. Dato: 9-8-2010 ID: JHV2010-102532

external image JHV2010PIC15362209
Copyright: Jørgen Vingborg. Dato: 9-8-2010 ID: JHV2010-102532

external image SVEND2010PIC66601409
Copyright: Svend Aage Olsen. Dato: 15-8-2010 ID: Svend2010-103519

external image BWP2010PIC32269178
Copyright: Annie Pedersen. Dato: 15-8-2010 ID: BWP2010-103693

external image BWP2010PIC35400194
Copyright: Annie Pedersen. Dato: 15-8-2010 ID: BWP2010-103693

external image TS2010PIC21069470
Copyright: Tom Smidth. Dato: 21-8-2010 ID: TS2010-105054

external image MH2010PIC32735661
Copyright: Mogens Holm. Dato: 21-8-2010 ID: MH2010-105092

external image DI2010PIC40265659
Copyright: Dan Ingemann Jensen. Dato: 4-9-2010 ID: DI2010-109328

external image BTO2010PIC75437119
Copyright: Benny T. Olsen. Dato: 5-9-2010 ID: BTO2010-110907

external image JSP2010PIC16145163
Copyright: Jonas Smidth Petersen. Dato: 8-9-2010 ID: JSP2010-112014

external image KNI2010PIC25970480
Copyright: Kirsten Nielsen. Dato: 8-9-2010 ID: KNi2010-112344

external image FWJ2010PIC26098472
Copyright: Fredd Wendelbo Jensen. Dato: 20-9-2010 ID: FWJ2010-116893

external image JHV2011PIC10569562
Copyright: Jørgen Vingborg. Dato: 16-7-2011 ID: JHV2011-154495

external image JHV2011PIC61173430
Copyright: Jørgen Vingborg. Dato: 16-7-2011 ID: JHV2011-154495

external image JHV2011PIC36064236
Copyright: Jørgen Vingborg. Dato: 16-7-2011 ID: JHV2011-154495

external image TKH2011PIC72999320
Copyright: Thomas Kehlet. Dato: 27-7-2011 ID: TKH2011-157018

external image TKH2011PIC35114317
Copyright: Thomas Kehlet. Dato: 11-8-2011 ID: TKH2011-160659

external image JAH2011PIC68112088
Copyright: Jette Anitha Hansen. Dato: 8-9-2011 ID: JAH2011-353391

external image FDE2011PIC52795753
Copyright: Frank Desting. Dato: 14-9-2011 ID: FDE2011-370424

external image FDE2011PIC83690226
Copyright: Frank Desting. Dato: 14-9-2011 ID: FDE2011-370424


SNEHVID FLUESVAMP http://www.mycokey.org/result_textsearch.shtml?action=refresh&11334

Billederne fra svampeatlas-undersøgelsen findes ved at søge "SØG PÅ FUND", skrive svampens navn og derefter trykke på ikonet svamp-med-rød-hat. Man kommer derved til siden http://www.svampe.dk/atlas/VisRapport.php?ask=10273
Nederst på denne side vises linket "VIS BILLEDER TILFØJET AF ATLASBRUGERNE" med talrige billeder af Grøn Fluesvamp.

Snehvid Fluesvamp er ligesom Grøn Fluesvamp (se ovenfor) dødeligt giftig (forgiftninger med phalloides-syndromet, der kendetegnes ved alvorlige leverskader med stor risiko for dødsfald).

Billeder af Snehvid Fluesvamp tilføjet af svampeatlas-brugerne

external image JHV2009PIC14565641
Copyright: Sj.lok.foren.tur. Dato: 10-8-2009 ID: JHV2009-49867

external image LDJ2009PIC42544615
Copyright: Leo de Jong. Dato: 30-8-2009 ID: LdJ2009-55537

external image NES2009PIC88429067
Copyright: Niels Erik Skjøth. Dato: 31-8-2009 ID: NES2009-56179

external image KNI2009PIC40196391
Copyright: Kirsten Nielsen. Dato: 15-9-2009 ID: KNi2009-60745

external image HM2009PIC53765984
Copyright: Henrik Mathiassen. Dato: 24-9-2009 ID: HM2009-63645

external image JM2010PIC87908672
Copyright: Jens Mårbjerg. Dato: 18-8-2010 ID: JM2010-104188

external image DI2010PIC57226646
Copyright: Dan Ingemann Jensen. Dato: 4-9-2010 ID: DI2010-110596

external image BWP2010PIC51463549
Copyright: Bjørn W. Pedersen. Dato: 5-9-2010 ID: BWP2010-110843

external image NVM2010PIC47984109
Copyright: Niels V. Mogensen. Dato: 13-9-2010 ID: NVM2010-113757

external image FWJ2010PIC48512651
Copyright: Fredd Wendelbo Jensen. Dato: 20-9-2010 ID: FWJ2010-116938

external image FS2010PIC32845121
Copyright: Frede Scheye. Dato: 28-9-2010 ID: FS2010-120387

external image SVEND2010PIC36677366
Copyright: Svend Aage Olsen. Dato: 1-10-2010 ID: Svend2010-122635

external image SVEND2011PIC84943037
Copyright: Svend Aage Olsen. Dato: 29-7-2011 ID: Svend2011-157235

external image DI2011PIC35367989
Copyright: Dan Ingemann Jensen. Dato: 6-8-2011 ID: DI2011-159261

external image FVL2011PIC32509784
Copyright: Flemming V. Larsen. Dato: 8-8-2011 ID: FvL2011-160134

external image LB2011PIC52484370
Copyright: Lisbeth Brendstrup. Dato: 17-8-2011 ID: LB2011-162625

external image FDE2011PIC41876708
Copyright: Frank Desting. Dato: 17-8-2011 ID: FDE2011-162891

external image JAH2011PIC71388053
Copyright: Jette Anitha Hansen. Dato: 17-8-2011 ID: JAH2011-162904

external image CR2011PIC50289788
Copyright: Charly Rise. Dato: 4-9-2011 ID: CR2011-323438

external image PT2011PIC13515350
Copyright: Per Thomassen. Dato: 7-9-2011 ID: PT2011-353194

external image FS2011PIC59080355
Copyright: Frede Scheye. Dato: 18-9-2011 ID: FS2011-372237

external image FS2011PIC40651069
Copyright: Frede Scheye. Dato: 18-9-2011 ID: FS2011-372237

external image RE2011PIC80207385
Copyright: Rasmus Ejrnæs. Dato: 18-9-2011 ID: RE2011-372444

external image faergbar.gif

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply