Search Posts

svampeforgiftning-bionyt-107

external image bn107svampe.jpg

Forgiftning med Snehvid Fluesvamp

… Vi gik i seng, men vågnede midt om natten. Så var den helt gal, ganske pludselig. Voldsomme opkastninger og diarré. Vi var meget syge begge to. Der var ingen tvivl, det måtte være svampene. Heldigvis boede vi ikke langt fra Rigshospitalet …

Læs hele beretningen, herunder også den medicinske behandling

…På denne afdeling af Rigshospitalet frygter man efteråret, og der er ingen, som har svampe som hobby. Det var da også det helt store apparat, som blev sat i gang, da vi ankom. Svampegiften virker så sent, at maveudtømning ikke mere var aktuel, da vi ankom til hospitalet. Giften er for længe siden passeret over i blodet, og er ved at nedbryde leveren.

Læs hele beretningen, herunder også den medicinske behandling

… De fyldte os med aktivt kul. Vi havde en slange gennem mund og hals, ned i maven. Derigennem hældte de ½ liter vælling af aktivt kul på os hver time. De fortsatte i 32 timer på den måde. Giften cirkulerer i kroppen, fra tarmen til leveren, og tilbage til tarmen osv. Derfor skal man hele tiden afgiftes. Det var virkelig ubehageligt. Når vi kom til at kaste op, røg slangen med op, og alt det sorte pulverstads kom også med. Vi blev stadig mere syge, og det værste var omkring 3.-4. døgn. Levertallene var helt forkerte.

Læs hele beretningen, herunder også den medicinske behandling

…På hospitalet hældte de også modgift i os. Det er et præparat fra planten Marietidsel. Rigshospitalet har det på lager, og køber det i Tyskland. Desuden fik vi nogle ordentlige skud penicillin, ikke mindre end 25 millioner penicillin-enheder dagligt. Leveren var så dårlig, at den ikke kunne nedbryde glycogen til glucose. Vi kom til at mangle sukker i blodet, og på bestemte tider af døgnet måtte vi spise chokolade og kager, for at få blodsukkeret op igen.

Læs hele beretningen, herunder også den medicinske behandling

… På hospitalet tog de blodprøver hver time. Glucosetesten skulle udføres straks, og personalet havde travlt med at tage blodprøver og lave test. Desuden målte de hele tiden for leverenzymer. Britta husker det som om tallene svingede helt vildt, så lægerne det ene øjeblik var overbevist om, at nu skulle leveren udskiftes – for næste øjeblik at udskyde det. Men faktisk følger tallene en jævn kurve. Det er de såkaldte PP-tal – kombineret med almentilstanden – som afgør, hvornår man transplanterer. Det endte med, at levertransplantationen ikke blev til noget. Tallene stabiliseredes, og de fik det gradvis bedre. Men der havde heller ikke været en lever til begge …

Læs hele beretningen, herunder også den medicinske behandling

…Hospitalet gjorde klar til levertransplantation, men der var kun én lever til rådighed. Jeg fik at vide, at det ville være min kæreste, som ville få leveren. Jeg er nogle år ældre, havde forhøjet blodtryk og jeg var blevet opereret for en diskusprolaps. Derfor var jeg et dårligere liv. Det var for så vidt korrekt. Jeg var længere tid om at blive rask.

Læs hele beretningen, herunder også den medicinske behandling

…På et tidspunkt fortalte lægerne os, at der var stor risiko for, at vi ville dø. Faktisk var vi bevidstløse meget af tiden. En avis på Fyn opsnappede historien og skrev, at to mennesker var døende af svampeforgiftning på Rigshospitalet.

Læs hele beretningen, herunder også den medicinske behandling

… På hospitalet har de beholdt små blodprøver fra de mange blodtagninger. De bad om lov til at beholde dem med henblik på eventuelt engang at lave forskning på tallene. Det kunne være interessant at studere, hvorfor enzymtallene kunne være så forskellige hos to personer.

Læs hele beretningen, herunder også den medicinske behandling

… Leveren var svag i ½-1 år derefter, men normaliseredes, og er nu, 7 år efter, normal ifølge målingerne. De var meget professionelle og dygtige på hospitalet, syntes vi. Lægerne sagde, at vi kun overlevede, fordi vi kom så relativt hurtigt, og til det rigtige sted med det samme. Da vi var ved at komme os, sagde personalet til os: “Hva’søren, er du her stadig – dig havde vi ellers afskrevet”. Sort humor hjælper, når man skal være sådan et sted.

Læs mere her! Tegn abonnement

Tilbage til: BioNyt

Nr. 107 koster 48.75 kr plus forsendelse.

Abonnement på BioNyt koster 225 kr. pr. år (285 kr for institutioner).

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply