Search Posts

svampe-fyrsvamp

Når bøgetræet vælter Fyrsvampen, der også kaldes for Tøndersvamp, er i stand til at knække store bøgetræer. Billedet viser et stort træ i Cottageparken nær Bellevue strand ved Klampenborg. En stor gren er knækket af, og store frugtlegemer af svampen ses på stammen. Snart vil resten af træet dø af svampen. Sådanne træer kan være farlige at holde en picnick under. Fyrsvampen har fået sit navn, fordi den i gamle dage blev brugt til at fange gnister med, og i svampekødet kunne gløden opretholdes, så man kunne bringe ild med sig under en rejse. I 1991 fandt man i en gletscher i Alperne en 5000 år stenaldermand, som havde haft fyrsvamp med sig. Ordet “tønder” betyder fyrtøj. Fyrsvampen nedbryder både cellulose og lignin i træer, som derfor bliver hvidt indvendigt, såkaldt hvidmuld. Nogle svampe nedbryder kun cellulose, hvorved træet bliver rødt, såkaldt rødmuld eller brunmuld, fordi det røde lignin stadig er til stede. Brunmuld er den hyppigste form for skade på bygningstræ, og træet sprækker på tværs og langs ad årerne.

external image fyrsvamp_park_bill_01web.jpg

external image fyrsvamp_park_bill_02web.jpg

external image fyrsvamp_park_bill_03web.jpg

external image fyrsvamp_park_bill_04web.jpg

external image fyrsvamp_park_bill_05web.jpg

external image fyrsvamp_park_bill_06web.jpg

external image fyrsvamp_park_bill_07web.jpg

external image fyrsvamp_park_bill_08web.jpg

external image fyrsvamp_park_bill_09web.jpg

external image fyrsvamp_park_bill_10web.jpg

SvampesTrænedbrydning.indd 23-06-2005

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply