Search Posts

svampe-amatoxiner

Amerikanske engle

Den amerikanske såkaldte "Snehvid Fluesvamp (Amanita virosa)" fra Virginia indeholder amaninamid. Dette giftstof mangler OH-gruppen i indolkernen af tryptofan [Flammer location 990]. Man fandt længe ikke amaninamid i europæisk Snehvid fluesvamp (Amanita virosa), men har senere også fundet amaninamid i en europæisk Snehvid fluesvamp (Amanita virosa) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4147585/#B27-toxins-06-02336. Man har vist stadig ikke fundet amaninamid i Grøn Fluesvamp, men disse amatoxiner ligner meget hinanden, og skelnen mellem amatoxin-typer kan være vanskeligt. Kinesiske forskere har på det seneste indledt studier på dette område, og ser ud til at finde nye giftstoftyper i disse fluesvampe.

Man diskuterede (på et tidspunkt, hvor amaninamid endnu ikke var fundet i den europæiske Snehvid Fluesvamp (Amanita virosa)), om den amerikanske skal regnes for en selvstændig art, men den er i så fald sandsynligvis lige så giftig som den europæiske.

Amaninamid er i øvrigt også påvist i Lepiota brunneoincarnata, så mere specielt er det heller ikke; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25098279. Gamma-amanitin er fundet i Grøn Fluesvamp, men i et studie fandt man ikke dette stof i Grøn Fluesvamp. Det kan skyldes, at det ikke fandtes i de pågældende svampe eller at testmetoden var utilstrækkelig. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4147585/#B27-toxins-06-02336. (Dermed ligner det forholdene ved tilstedeværelsen af amaninamid).

Amanita virosa i Europa indeholder tilsyneladende ikke beta-amanitin, men beta-amanitin menes at være fundet i Amanita virosa fra Japan. [Ahmed W.H.A., Gonmori K., Suzuki M., Watanabe K., Suzuki O. Simultaneous analysis of α-amanitin, β-amanitin, and phalloidin in toxic mushrooms by liquid chromatography coupled to time-of-flight mass spectrometry. Forensic Toxicol. 2010;28:69–76. doi: 10.1007/s11419-009-0089-7. ] (Her ser vi igen et eksempel på enten variation eller måske utilstrækkelige analysemetoder eller måske usikkerhed om artsbestemmelsen).

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply