Search Posts

opkastning

Hvis du har spist noget, du ikke tåler: Kast op
Risiko ved opkastning:

Kvælning: Hvis person har mistet bevidstheden, så må du ikke forsøge at få personen til at kaste op, da dette øjeblikkelig vil begynde at kvæle den bevidstløse.

Kvælning i øvrigt: Noget af opkastet kan komme ned i luftvejene og medføre kvælning. Opkast ned i lungerne kan give aspirationspneumoni.

Kan beskadige dit spiserør ved ridser og brændende mavesyre.

Forbrændinger: Alvorlige forbrændinger i munden, halsen og spiserøret.

Rifter i spiserøret: Voldsom opkast kan resultere i flænset spiserør med blod i opkast. Ses hos patienter, der lider af bulimi og kronisk alkoholafhængighed.

Regelmæssig opkastning kan ødelægge tandemaljen og brænde dit spiserør. Derfor bør opkastning aldrig bruges som en måde at tabe sig på.

Hvordan kaster man op? Sådan fremkaldes opkastning

1. Brug fingrene
Stræk tungen ud. Placer pegefingeren, langemand og ringfingeren bagerst i ​​munden, så de berører drøbelen, uvulaen, som er den klap, der hænger ned på bagvæggen af ​​halsen. Det kan vare et par sekunder, før du begynder at kaste op. Når dette sker, tag fingrene ud af munden, så opkastet kan passere frit. Virker kun hvis du har en brækrefleks.

3. Se andre kaste op
Se en Internet-video af nogen, der kaster op. Hvis du har kvalme kan synet få dig til at brække dig.

2. Brug en tandbørste
I stedet for dine fingre kan du bruge en tandbørste i stedet. Fugt tandbørsten. Gnid den mod bagsiden af ​​munden, indtil du brækker dig.

4. Drej rundt
Sid på en kontorstol. Begynd at dreje rundt stadig hurtigere, indtil du bliver svimmel.

5. Drik saltvand
Saltvand (natriumchloridopløsning) er særdeles effektivt til opkastning. Men du skal være meget forsigtig med, hvor meget saltvand du drikker, da for meget kan være meget skadeligt for din krop.

6. Tag emetiske lægemidler
For en mere sikker måde at fremkalde opkastning på, kan du tage specielle emetiske lægemidler, som f.eks. Ipecac, der fås som en tablet eller som sirup. Ipecac tilføjes vand og drikkes. Lægemidlet fremkalder stærke sammentrækninger af mavevæggen, som tvinger indholdet af din mave op gennem dit spiserør. Du kan i første omgang opleve noget ubehag, før du føler kvalmen et øjeblik senere. Er giftigt i for store mængder.

7. Prøv castor olie
Amerikansk olie (Castor Olie, ricinusolie). Det er både brækmiddel og afføringsmiddel. Tag kun små mængder for at forhindre dehydrering. En spiseskefuld er normalt tilstrækkelig.

8. Brug sennep
Kom en spiseskefuld sennep i en kop varmt vand. Drik blandingen hurtigt (hold vejret eller klem din næse sammen, mens du gør det). Sennep kan tage op til en halv time om at få dig til at kaste op. Denne behandling er kun effektiv for nogle mennesker.

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply