Search Posts

nyheder-bionyt-143

Forskning (supplement til BioNyt nr. 143)

Turister bliver stadig mere almindelige i rummet. Amerikaneren Richard Garriott, hvis far er astronaut, blev f.eks. for nylig sendt af sted ud i rummet ombord på et russisk rumskib, der har kurs mod den internationale rumstation ISS [link]. Rumrejser går jo ikke altid godt. Nu kan man på et museum se en astronaut-dagbog, som overlevede et langt fald fra rummet. Det er 37 sider fra en israelsk astronauts dagbog fra den eksploderende rumfærge “Columbia", som dalede ned fra 60 kilometers højde under ekstreme vilkår, men dagbogen klarede altså turen, og nu er dele af dagbogen restaureret og kommet på museum [link].

Det hænder også, at der tabes noget undervejs på en rumvandring. En astronaut tabte således for nylig sin værkstøjstaske i rummet. Den kvindelige astronaut mistede værkstøjskassen, da hun skulle reparere den internationale rumstation. Værktøjskassen er nu gået i kredsløb, eller ender nede på Jorden [link].

Men der er større ting, som vi risikerer at få i hovedet. Europas rumfartøj brækkede således i stykker for nylig. Det var fyldt med affald, da det brændte op over Stillehavet Det var Europas første ubemandede rumfartøj. [link].

Endnu mere voldsomt var det, da en asteroide kolliderede med Jorden over Afrika for nylig. Asteroider af samme størrelse kolliderer med Jorden cirka en gang om måneden, men dette skulle efter sigende være den første af sin vægtklasse, der er blevet spottet før den ramte [link].

Rummet lugter af stegt bøf, beretter astronauter. Nu vil en kemiker forsøge at genskabe lugten for NASA [link].

Dansk forskning skal hjælpe astronauter med at holde sig i form på kommende missioner til Mars. Muskel- og knoglemassen svinder hurtigt ind i den vægtløse tilstand[link].

Indien har landet på månen. Det var det første ubemandede indiske rumfartøj, som er landet på månen [link].

Strømhvirvler i orkanstørrelse er blevet set på solen. Det har været forudset, at der kan opstå sådanne store strømhvirvler på solen, når varmt plasma køler af og synker tilbage i solen, men det er første gang, at sådanne strømhvirvler på solen er blevet set [link].

Det er planen, at et rumskib skal fotografere en hidtil ubeset side af Merkur. Det er Nasa’s rumskib Messenger, som skal forbi Merkur for at fotografere dele af planetens overflade. [link].

Det sner på Mars, har man konstateret. Et laserinstrument på rumsonden Phoenix Mars Lander har således kunnet registrere sne, der falder fra skyer på planeten[link].

Ved Saturn har man fundet et mystisk nyt polarlys (aurora-lys). Det opfører sig helt anderledes, end hvad man ellers er stødt på i Solsystemet [link]. Man har også opdaget en kæmpecyklon ved Saturns nordpol. Billeder fra Nasa’s Cassini-rumsonde afsløre den kæmpestore hvirvel, der har dobbelt så hurtig rotationshastighed som cykloner har på Jorden [link].

Saturn er mest kendt for sine ringe. De er måske rester af en gammel måne. Tidligt i Saturns historie betød planetens hurtige omdrejningshastighed, at den kunne holde fast på en måne i længere tid end de andre planeter kunne holde på deres måner. Da så månen til sidst ikke kunne holde sammen mere dannedes Saturns ringe, mener man [link].

Rejsen til Saturn kan give vigtige svar om solsystemet. Rumsonden Cassini kan således finde oplysninger med vidtrækkende betydning for vores forståelse af solsystemets dannelse og udvikling [link].

Nasa’s IBEX rumfartøj er blevet sendt af sted for at kortlægge vores solsystems ydre grænser. Sonden skal samle atomer fra udkanten af solsystemet[link].

Rumteleskopet Hubble er stadig i funktion, og det vagte opsigt, da Hubble for nylig tog et billede af en planet uden for vort eget solsystem fra sit kamera om bord[link].

Planetforskningen er på fremmarch. Man har således opdaget den varmeste planet nogensinde. Den kaldes WASP-12b og er 2200 grader varm. Den kredser hurtigere om og tættere på sin stjerne end nogen anden kendt planet[link].

Astronomer har også opdaget, at to Jordlignende planeter må være stødt sammen i et bestemt, fjerntliggende stjernesystem. Kun støv er tilbage efter sammenstødet[link].

En anden nyhed er opdagelsen af, at solen vandrer meget mere rundt i universet end hidtil antaget. Computersimuleringer af Mælkevejens dannelse viser, at galaksens stjerner kan have vandret tusinder af lysår[link].

Man har fundet tre nye galakse-klynger[link] og man har opdaget et kraftigt magnetfelt omkring en fjern nyfødt galakse. [link].

Noget usynligt synes at trække i tusindvis af galakser. Forskere har opdaget, at 700 fjerne galakser bliver trukket i samme retning, angiveligt mod noget usynligt, men sandsynligvis noget meget stort[link].

I det tidlige univers var gigantiske sorte huller almindelige, er astromerne nu nået frem til [link].

Endelig er Copernicus jordiske rester blevet identificeret. Det er blevet bevist, at de jordiske rester, som forskere fandt i en katedral i Polen for tre år siden, virkelig tilhører den verdensberømte astronom Nicolaus Copernicus [link].KORT NYT OM NY FORSKNING
Biologi biodiversitet rovdyr ulve
**Rovdyrs "frygt-påvirkning" gavner biodiversiteten**
Udsætning af ulve i Yellowstone gavner miljøet, fordi hjorte undgår visse områder af frygt for ulvene.

Biologi dna
**Danske forskere opdager vigtig cellefunktion**
Detaljer i cellens forsvar mod muterede budbringer-molekyler (af betydning for arvelige sygdomme) påvist.

Biologi dna aflæsning
**DNA-strengen med arveanlæggene aflæses undertiden i baglæns retning**
Torben Jensen fra Århus Universitet og andre har opdaget, at DNA-aflæsning ikke altid sker i den samme retning, hvorved der dannes usædvanlige RNA-molekyler med ukendt funktion.

Biologi dna alderdom
**Protein modvirker ældning**
Forskere har fundet et protein, som modvirker aldringssymptomer ved at styre reparationen af DNA.

Biologi dna kunstigt liv
**Dansk opfindelse: kunstigt dna**
En dansk opdagelse af, at man kunne fremstille et slags kunstigt DNA åbner for muligheden af at lave kunstigt liv.

Biologi evolution planter gener
**Blomst skaber nyt look med lånte gener.**
En blomst har vendt sin egen evolution om ved at låne gener fra en slægtning. Det er altså ikke altid, at en art må nøjes med sine egne gener for at udvikle sig. Historien starter for 300 år siden, da botanikere introducerede en blomst fra den vulkanske ø.

Biologi hjernen mælkesyre
**Hjernen kan bruge mælkesyre**
Når muskler arbejder hårdt, danner de mælkesyre som et biprodukt. Musklerne ophober mælkesyren og det giver smerte. Men musklerne kan også genbruge mælkesyren som energikilde. En ny undersøgelse, som bl.a. er udført i Danmark, viser, at også hjernen kan udnytte mælkesyren, som udskilles af musklernes arbejde.

Biologi hjernesygdom alderdom
**Ældre bliver let distraheret**
Ældre har sværere ved at ignorere uvedkommende informationer – og har bl.a. derfor sværere ved at indlære og huske.

Biologi hjernesygdom alzheimer
**Forskere: Alzheimer-demens skyldes virus**
Forkølelsesvirus HSV1 findes i 90% af Alzheimer-plak i hjernen, og virusset danner i forsøg det beta-amyloid, som kendetegner Alzheimer. Virusmidlet acyclovir reducerer sygdomstrækkene.

Biologi hjernesygdom parkinson
**Elektrisk behandling af hjernen mod Parkinson, smerte og depression**
Dybtplaceret stimulering med hjerne-pacemaker giver overraskende forbedringer hos patienterne.

Biologi truede dyr kunstig befrugtning
**Det første næsehorn er blevet skabt med frossen sæd.**
Metoden med kunstig befrugtning med frossen, optøet sæd er velkendt i dyreavl, men enestående for næsehorn, som ofte har problemer med at blive drægtige. Her kan brugen af frossen sæd hjælpe. Næsehornet (arten Hvidt næsehorn) i Budapest modtog nedfrosset sæd fra en næsehorn-han, som aldrig har set hunnen.

Energi bioteknologi gener
**Modificeret gær giver bedre biobrændstof**
Forskere flytter rundt på generne i industrigær for at øge produktionen af biobrændsel. Bioaffald omdannes til butanol, som er endnu mere velegnet til biler end ethanol.

Klima energi biobrændsel gener
**Gensplejset gær giver bedre biobrændstof**
Forskere flytter rundt på generne i industrigær for at øge produktionen af biobrændsel: Bioaffald omdannes til butanol, som er endnu mere velegnet til biler end ethanol.

Klima Europa
**Oversvømmelser og tigermyg på vej.**
Klimaforandringerne betyder flere oversvømmelser, større skovbrande, vandmangel og tørke i Europa, viser ny rapport fra Det Europæiske Miljøagentur.

Klima insekter
**Dræber-biller spreder skovdød.**
Nordamerika er ramt af det største insektangreb i historien, hvilket skaber store problemer.

Klima methan tundra
**Polarforskere i Grønland: Tundra-metanudslip dobbelt så stort som vi troede**
Metan – en kraftig drivhusgas – er særlig almindelig i atmosfæren om efteråret, fordi tundra-områderne afleverer en methan-kæmpeprut lige før frosten binder tundraens våde marskområder.

Landbrug kvæg avl gener
**Tyres avlsværdi kan allerede vurderes ved fødslen**
Den nye avlsteknik, som muliggør dette, vil snart blive taget i brug. Det kan spare kvægavlen for millioner af kroner. Teknikken bygger på, at man nu har kortlagt kvægets arvemasse ned til mindste detalje. Umiddelbart skulle man tro, at det er svært at vu.

Medicin AIDS transplantation
**Tvivlsom helbredelse for Aids.**
Knoglemarvstransplantationer skulle angiveligt have helbredt en amerikansk mand for Aids. Men kuren er tvivlsom.

Medicin alder antioxidanter
**Antioxidanter forlænger ikke livet**
Hvis antioxidanter virkelig forlængede livet, ville en organisme uden egne antioxidanter leve kortere tid, men det gør den ikke.

Medicin allergi peanut
**Nøddeallergi kan forebygges med nødder**
Et studie blandt 10.000 britiske børn fandt, at tidlig udsættelse for jordnødder (peanut) mindsker risikoen for at få jordnøddeallergi.

Medicin diabetes melatonin
**Døgnrytmehormon har måske betydning for udvikling af sukkersyge**
Der er tegn på, at melatonin – hormonet, der styrer den biologiske døgnrytme – kan fremme type 2 diabetes.

Medicin diabetes plaster
**Plaster forhindrer sukkersyge-sår**
Et plaster, som frigiver kvælstofoxid (NO), forbedrer blodgennemstrømningen i sukkersyges fødder, og kan måske forhindre amputationer.

Medicin diabetes sår
**Plaster forhindrer sukkersyge-sår**
Et plaster, som frigiver kvælstofoxid (NO), forbedrer blodgennemstrømningen i sukkersyges fødder, og kan måske forhindre amputationer.

Medicin diagnose ulande
**Sygdomstest i marken**
I udviklingslande vil diagnoser kunne udføres i marken med specialtape med indlejrede reagenser. Blod- eller urinprøven opsuges ved kapillarvirkning i tapen.

Medicin hjerne alzheimer virus
**Forskere: Alzheimer-demens skyldes virus**
Forkølelsesvirus HSV1 findes i 90% af Alzheimer-plak i hjernen, og virusset danner i forsøg det beta-amyloid, som kendetegner Alzheimer. Virusmidlet acyclovir reducerer sygdomstrækkene.

Medicin hjerne parkinson
**Elektrisk behandling af hjernen mod Parkinson, smerte og depression**
Dybtplaceret stimulering med hjerrnepacemaker giver overraskende forbedringer hos patienterne.

Medicin hjerne skizofreni
**Skitzofreni er specielt for mennesket**
Generne, som er aktive ved skitzofreni hos mennesket, har udviklet sig efter vores abeforfader-stadie. De pågældende gener har betydning for energistofskiftet.

Medicin hjerne skizofreni
**Skitzofreni er specielt for mennesket**
Generne, som er aktive ved skitzofreni hos mennesket, har udviklet sig efter vores abeforfader-stadie. De pågældende gener har betydning for energistofskiftet.

medicin hjerne huske motion
**Motion stimulerer hukommelsen.**
Forsøg med mus har vist, at motion fremmer dannelsen af stamceller i hjernens hippocampus. Hippocampus spiller en afgørende rolle for hukommelse og indlæring. Disse hjernefunktioner bliver ringere, når stamcelleproduktionen falder.

Medicin infektion malaria vaccine
**Malaria-vaccineforsøg giver 50% beskyttelse**
Vaccinen afbryder parasittens livscyklus i patienten. Hvis resultatet bekræftes, har vi den første malariavaccine.

Medicin infektion vaccine
**Danskere opfinder ny vaccineteknologi**
En vaccinemetode, som aktiverer særlige immunceller, rummer potentiale mod både virus, bakterier og andre infektionssygdomme, måske tilmed mod kræft.

Medicin kræft antibiotika
**Antibiotika kan stoppe kræft**
En form af griseofulvin, der er fundet i en dansk antibiotika-bank, forhindrer kræftcellers deling uden at skade normale celler (som modsat kræftcellerne har normalt antal centrosom-delepunkter).

Medicin kræft tobak gener
**Forklaring på, hvorfor tobak medfører lungekræft**
Fundet af et gen giver en mulig forklaring på lungekræft ved tobakrygning: Genet hæmmer kræftudvikling, men genet inaktiveres af tobak.

Medicin placebo frygt serotonin
**Placebo: For første gang er placebo sat i forbindelse med et bestemt gen.**
Et gen for en særlig kopi af serotonin-gene giver større placebovirkning. Virkning kan også ses ved, at der er mindre aktivitet i hjernens frygtcenter (amygdala) efter placebobehandlingen.

Medicin skaldethed
**Forskere afslører de skaldedes hemmelighed.**
Skaldethed er nemlig arvelig, og ny forskning har fundet to genområder, som tilsammen garanterer skaldethed. 14% af alle mænd har begge gen-varianter, som derved gør det syv gange mere sandsynligt, at de mister deres hår, dvs. med næsten sikkerhed for skaldethed.

Medicin stamceller transplantation
**Kvinde får nyt luftrør opbygget af egne stamceller.**
En colombiansk kvinde er som den første nogensinde blevet udstyret med et nyt stykke luftrør, der er lavet af donor-væv dækket med hendes egne celler.

Medicin søvn jetlag
**Middel mod jetlag**
Et nyt lægemiddel fjerner jetlag og træthed efter skifteholdsarbejde ved at få melatonin-receptorerne (søvnhormonets kontakter) til at opføre sig, som om man har fået en dosis søvnhormon.

Psykologi køn mænd leder
**Chefer opfører sig som aber.**
Ny forskning viser, at mandlige chefer ofte viser deres autoritet på samme måde som alfa-hannen i en abestamme.

Psykologi angsi
**Mennesker kan lugte menneske-frygtsved**
Sved fra 40 frivillige lige før deres første faldskærmudspring fremkaldte aktivitet i frygtcenteret i hjernen hos andre frivillige, når de lugtede til faldskærmudspringernes opsamlede sved med frygt-feromoner.

Psykologi angstpolitik
**Højreorienterede er mest bange.**
Ny undersøgelse viser, at højreorienterede bliver tre gange så nemt bange som resten af befolkningen.

Psykologi hypnose
**Hypnose påvirker hjernens aktivitet.**
En ny undersøgelse peger på, at specifikke områder af hjernen, bliver berørt af hypnose. Det kan måske forklare, hvad der sker i hjernen, når vi pludselig glemmer.

Psykologi kedsomhed
**Når hjernen bliver uopmærksom**
Forbindelserne mellem hjernecentre for selvkontrol, syn og tale dør ud, når vi keder os.

Psykologi køn tale
**Abe-sladder peger på sprogets sociale oprindelse.**
Forskere har opdaget, at makak-aber af hunkøn er meget mere snakkesalige end deres artsfæller af hankøn. Det styrker den teori, at menneskets sprog udviklede sig for at skabe sociale bånd.

Psykologi social hjernen
**Sociale signaler får os til at mistolke**
Sociale signaler fra andre mennesker kan narre vores hjerne så vores opfattelse af vertikale højder forvrænges. Undersøgelser viser, at når mennesker skal vurdere en stigning, overvurderer de dens vinkel mere, hvis de var alene, end hvis de er sammen med andre.

Psykologi social tale
**Sladder har en social funktion.**
Sladder gav os fremgang i forhistorisk tid, og i den moderne verden hjælper sladder os til at føle at vi har kontakt med hinanden.

Psykologi vold TV spil
**TV og spil avler vold**
Vold i tv, film og computerspil øger risikoen for, at børn bliver mere voldelige, når de vokser op.teknik nanoteknologi miljø
**Miljøproblemer påvist ved nanoteknologi, når nanopartikler spredes til jord**
Kulstofbaserede nanopartikler (C60 fullerener) kan hæmme væksten af hurtigtvoksende bakterier i jord og carbon-nanorør hæmmer forplantningsevnen hos regnorme.teknik mobiltelefon sikkerhed
**Forskere: Antimobiltelefon-creme er rent fup**
Når et stort kosmetikfirma i reklamer lader kittelklædte "eksperter" afprøve en creme mod elektromagnetisk stråling er det rent fup, og folk skræmmes unødigt mod strålingen, viser forsøg.

teknik mobiltelefon sikkerhed
**Mobiltelefoner skader hukommelsen**
Rotter bliver dårligere til at koncentrere sig og huske, hvis de udsættes for to timers mobiltelefoni om ugen.

teknik mobiltelefon trafik
**Mobiltelefonen distraherer i trafikken**
Fire gange flere kørte fordi en frakørsel, når de talte i mobiltelefon end når de talte med en passager i bilen.

Leave a Reply