Search Posts

leveralder-for-kvinder-og-mænd


Når kvinder lever længst skyldes det biologiske årsager der altid har påvirket mænds livsstil

Alderdomsforskerne kender til forskellen på mænds og kvinders levealder ca. 500 år tilbage, da embedsmænd begyndte at notere alderen ved dødsfald.
Derfor ved vi, at det ikke kun er et resultat af vores moderne livsstil, når kvinder i dag lever længere end mænd.

Kønshormoner giver kvinderne længere liv

En stor del af årsagen skal findes i forskellen på de mandlige og kvindelige kønshormoner.
Det mandlige kønshormon hedder testosteron og udvikles i puberteten. Testosteron kædes sammen med udviklingen af vrede, aggressivitet og villigheden til at løbe en risiko.
Forskerne mener, at netop testosteron er en af grundene til, at flere unge mænd end kvinder fx dør i slagsmål eller kører galt i en bil.

Testosteron øger kolesterol-indholdet i blodet

Senere i livet udsætter testosteron mændene for biologiske farer, der også afkorter deres levealder.
Hormonet øger nemlig indholdet af kolesterol i blodet, og det fører til flere hjertesygdomme. Østrogen sænker derimod kolesterolniveauet.

Dyrehunner bliver også ældre end hannerne

Evolutionsforskere mener, at menneskehunner altid har levet længst – ligesom hunnerne i mange andre dyrearter gør det – fordi det var bedst for artens overlevelse.

Evolutionsfordel af at kvinder lever længere

Jo længere en kvinde levede efter at have født sine børn, jo bedre chancer havde børnene for at overleve og vokse op til fuldt udviklede medlemmer af arten. Fædrenes levealder havde ikke nær så stor betydning.

Kønshormoner påvirker kvinders erhvervsforhold

Et eksempel på forskel i kvinder og mænd inden for erhvervslivet er, at kvindelige læger har mindre lyst til at etablere sig som praktiserende læge i Danmark, hvor dette indebærer at de skal blive erhvervsselvstændige. De vil hellere være lønmodtagere end tage den risiko, der er ved at være selvstændig. Dette har medført at det er blevet meget sværere at få opretholde de selvstændige lægepraksis, som findes rundt om i landet i Danmark – efterhånden som der er kommet relativt flere kvindelige lægestuderende på lægestudierne i Danmark.

Artiklen er baseret på:
http://illvid.dk/mennesket/hvorfor-lever-kvinder-laengst?

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply