Search Posts

kombination-af-antibiotika-og-quantum-dots

https://www.sciencenews.org/article/superbugs-may-meet-their-match-these-nanoparticles

SE ENGELSK ARTIKEL

Denne artikel beskriver udviklingen af ​​en ny antimikrobiel terapi ved hjælp af en kombination af antibiotika og quantum dots (kvantepunkter). Med fremkomsten af ​​multilægemiddelresistente mikrober og biofilmer er behandling af smitsomme sygdomme blevet stadig vanskeligere.Denne nyopdagede terapi er et potentielt alternativ til konventionelle behandlingsmetoder. (Note af Thulasya)

Ved at producere et kemikalie, der gør bakterier mere sårbare overfor antibiotikum-angreb, kan kvantepunkter hjælpe med at genstarte medicin, der har mistet deres effekt mod hårdføre mikrober.

external image 100617_MT_nanoparticle_main_FREE.jpg

Forskere har manipuleret nanopartikler til fremstilling af kemikalier, der gør bakterier mere sårbare over for antibiotika. Disse kvantepunkter, der blev beskrevet den 4. oktober 2017 i Science Advances , tænkes at ville kunne hjælpe med at bekæmpe patogener, der har udviklet resistens overfor antibiotika.

"Forskellige superbugs udvikler sig for hurtigt til at modvirkes af traditionelle stoffer," siger Zhengtao Deng, en kemiker ved Nanjing Universitet i Kina, der ikke er involveret i forskningen.

"Antibiotika-resistente infektioner vil dræbe yderligere 10 millioner mennesker om året over hele verden inden 2050, medmindre der træffes foranstaltninger."

I undersøgelsen bekæmpede antibiotika med kvantepunkter bakterier 1000 mere effektivt end med antibiotika alene. Det er "rigtig imponerende", siger Chao Zhong, en materialeforsker ved ShanghaiTech University, der ikke var involveret i undersøgelsen. "Dette er en meget omfattende undersøgelse."

Kvantumpunkter, der tidligere blev undersøgt som et værktøj til at spore stoffet i kroppen eller til at tage billeder af celler, er lavet af halvledere – dvs. det samme materiale som findes i elektronik såsom laptops og mobiltelefoner.p

De nye kvantepunkter er små stykker af cadmium-tellurid, der kun måler 3 nanometer på tværs, eller omtrent lige så bredt som en DNA-streng.

Når lyset af en bestemt frekvens af grønt lys lyser, kan nanopartiklernes elektroner spring over på nærliggende iltmolekyler – som er opløst i vand i hele kroppen – for at skabe et stof kaldet et superoxid.

Når en bakteriecelle absorberer dette superoxid, gør det mikrobens indre kemi så ubalanceret, at patogenet ikke kan forsvare sig mod antibiotika, forklarer studiekonsulent Anushree Chatterjee, en kemisk ingeniør ved University of Colorado Boulder.

Chatterjee og kollegaer blandede forskellige mængder af kvantepunkter i forskellige koncentrationer af hver af de fem antibiotika og tilsatte derefter disse koncentrationer til prøver af fem lægemiddelresistente bakteriestammer, såsom Salmonella og methicillinresistent Staphylococcus aureus, eller MRSA.

I mere end 75 procent af 480 tests af forskellige antibiotika-kombinationer anvendt på forskellige bakterier fandt forskerne, at der krævedes lavere doser af antibiotika til for at dræbe eller bremse væksten af ​​bakterier, når antibiotika blev kombineret med kvantepunkter.

En begrænsning ved denne behandling er, at det grønne lys, der aktiverer nanopartiklerne, kan kun kan skinne gennem få millimeter kød, siger medforfatter Prashant Nagpal, en kemisk ingeniør ved University of Colorado Boulder. Så disse kvantepunkter kan sandsynligvis anvendes til behandling af hud eller lettilgængelige sårinfektioner.

Forskerne prøver imidlertid nu at designe nanopartikler, der absorberer infrarødt lys, som kan passere gennem kroppen. "Det ville kunne være rigtig effektivt i dybe vævs- og knogleinfektioner," siger Nagpal.

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

0

Leave a Reply