Search Posts

kokain


Hvordan påvirker kokain hjernen?

En enkelt gangs brug af kokain aktiverer forskellige hjernesystemer, som både kan forøge de behagelige og de ubehagelige virkninger af psykoaktive stoffer.

Hvilken betydning har kokains dobbeltvirkning?

Denne dobbelte virkning kan forklare, hvorfor nogle bliver narkomaner, og andre ikke bliver det. I forskellige mennesker vil de to systemer forløbe med forskellig hastighed, så den ene kan tænkes at få overtaget.

Hvordan kan man forklare dobbeltvirkningen?

Det vides ikke, men man har jo lov til at gætte: Muligvis virker forskellige signalstoffer i de to systemer, og muligheden for at påvirke disse systemer medicinsk gør det interessant at forske yderligere i dette fænomen.

Har kokains dobbeltvirkning været ukendt før 2004?

Ja, det har længe været velkendt, at kokain kan øge de behagelige virkninger af morfin, men det har tidligere været ukendt, at kokain undertiden også kan øge følsomheden for et ubehageligt middel.

Hvilken betydning har forskningen i dobbeltvirkningen?

Det er interessant at hjernen ud over at have et ”det-er-godt”-system (f.eks. når man får et stykke chokolade), også har et ”det-er-skidt”-system (alternativt ville man måske æde chokolade til man dør).

Internetkilder:

**3408**

(Hvis en kilde ikke findes: Spørg her)

Denne side er et supplement til BioNyt nr.127.
Du kan tegne abonnement på BioNyt: Videnskabens verden **her!** eller gå til BioNyt's Internetside **her!**

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply