Search Posts

hvad-er-sammenhængen-mellem-autoimmune-sygdomme-og-sindslidelser

Hvad er sammenhængen mellem autoimmune sygdomme og sindslidelser? Udgivet den 14. juni 2006 af Ole Terney ( webredaktør )

Mennesker med svære sindslidelser som skizofreni er af ukendte årsager ikke så udsatte for af få f. eks. leddegigt. Center for Registerforskning  på Aarhus Universitet har fået 1½ mill. kr fra USA til at forske i spørgsmålet. Det er National Institute of Mental Health der giver pengene til at forske i sammenhængen mellem autoimmune sygdomme og svære sindslidelser som skizofreni, og det skal ske i samarbejde med Johns Hopkins University i USA.
Centerleder Preben Bo Mortensen siger, at “Vores tidligere fund har vist, at mennesker med svære sindslidelser har mindre leddegigt men f.eks. i højere grad udvikler tarmsygdommen cøliaki”. Begge sygdomme er autoimmune sygdomme. Det er forskernes håb at en bedre forståelse af sammenhængen mellem autoimmune sygdomme og skizofreni kan øge forståelsen af de årsagsmekanismer der ligger bag sygdommen.
Center for Registerforskning er et center under Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet.
Nærmere oplysninger: Centerleder Preben Bo Mortensen, 89 42 68 20, pbm@ncrr.dk
Kilde: http://www.samfundsvidenskab.au.dk/nyt/nyt22-2006.htm

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply