Search Posts

husketeknik-vandbaseret-eller-oliebaseret-maling

PROBLEM:
HVORDAN HUSKER MAN, AT MAN IKKE KAN MALE MED OLIEBASERET TRÆBESKYTTELSE, HVIS TRÆVÆRKET TIDLIGERE ER BLEVET MALET MED VANDBASERET TRÆBESKYTTELSE ?.

LØSNING:
HVIS MAN TÆNKER AT DET SIDSTE MALING ER EN TØMMERFLÅDE, HVORFRA DER KASTES ANKRE UD FOR AT HOLDE TØMMERFLÅDEN FAST SÅ DEN IKKE FLYDER VÆK, SÅ ER DET KLART AT ANKRENE IKKE KAN HOLDE HVIS DE SMIDES UD I VAND! (ALTSÅ HVIS TØMMERFLÅDEN ER AF OLIEBASERET-TRÆBESKYTTELSE, OG FLYDER PÅ NOGET, DER TIDLIGERE HAR FÅET VANDBASERET-TRÆBESKYTTELSE)

OMVENDT TANKEGANG, HVIS DET ER TIDLIGERE OLIEBASERET, OG MAN MALER OVENPÅ MED NOGET VANDBASERET. SÅ VIL "ANKRENE" RAMME OLIE, SOM ER GODT (FINDE EN OLIEKILDE).

MAN KAN OGSÅ TÆNKE SÅDAN: "HVIS JEG VÆLGER VAND, MÅ JEG FORBLIVE PÅ VANDVOGNEN!"

Tidligere behandlinger?

Inden du vælger mellem vand- eller oliebaseret træbeskyttelse, er det vigtigt at vide, hvad dit træværk tidligere har været behandlet med.
Du kan godt male med vandbaseret træbeskyttelse, selvom dit træværk tidligere er malet med oliebaseret træbeskyttelse.
Omvendt kan du IKKE male med oliebaseret træbeskyttelse, hvis dit træværk tidligere er malet med vandbaseret træbeskyttelse.

Vand er godt for miljøet

Vandbaseret – eller i fagsprog vandfortyndbar – træbeskyttelse er det mest almindelige valg, når der skal træbeskyttes. Ud fra et miljømæssigt synspunkt er vandbaserede produkter at foretrække, da de indeholder få opløsningsmidler ift. oliebaseret træbeskyttelse.
Når du maler med vandbaseret træbeskyttelse, er der hovedsageligt tale om en overfladebehandling, som modvirker fugt og svamp i træet. Gå gerne efter træbeskyttelse, som tillader træet at ånde og komme af med fugt indefra. Dermed mindsker du risikoen for afskalninger og fugtskader i træet.
Her er 3 gode grunde til at vælge vandbaseret træbeskyttelse:

  1. Nem at arbejde med og giver ofte en højere holdbarhed end oliebaseret maling
  2. Det bedste valg i forhold til miljøet
  3. Sikrer en nemmere rengøring af pensler og arbejdstøj

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply