Search Posts

Atomkraft-affald-vulkan-risiko-Yucca-bjergene

En amerikansk atomaffaldsplads, som planlægges i Yucca-bjergene i Nevada, og som er godkendt af den amerikanske kongres og af præsident George W. Bush, vil komme til at ligge inden for en afstand af vulkaner, som ikke kan udelukke dannelsen af et radioaktivt vulkanudbrud. Ifølge en undersøgelse er der 1 ud af 1000 chance for et vulkanudbrud i området inden for de 10.000 år, som det vil tage, inden radioaktiviteten i atomlageret er væk. Atomlageret planlægges at bestå i underjordiske rum, 200-300 m under jordoverfladen. Hvis vulkansk magma nåede frem til sådanne underjordiske tunneler ville de føres mod jordoverfladen, smelte affaldsbeholderne på 20 minutter og sende alt det radioaktive materiale højt op i atmosfæren. Jordskælv og stigende grundvand kunne også bringe radioaktiviteten frem. Nevadas regering er imod planerne, og forsøger at forhindre det med retssager. Undersøgelserne af stedet har stået på i 20 år og kostet over 4 milliarder dollar. Lagrene skal huse 75000 ton højradioaktivt affald. New Scientist 24.aug 2002 bd.175 nr2357 s.10.

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply