Search Posts

Alzheimers-sygdom-vaccine

En vaccine mod Alzheimers sygdom, som man havde sat stor lid til, er blevet afbrudt efter at 15 patienten er blevet syge af hjernebetændelse. Det irske firma Elan, har stoppet sine forsøg med 350 frivillige. Elan-vaccinen, med navnet AN-1792, er en syntetisk version af betaamoloid proteinet. I altzheimer patienter bliver dette protein uopløseligt og ophobes som hvidlige plaques i hjernen, hvilket medfører nervecellernes død og udvikling af demens. I 1999 fandt den nuværende vicepræcident af Elan Dale Schenk, at det syntetiske beta-amoloid bremsede altzheimer udviklingen hos mus og man har senere vist at vaccinerede mus, som genetisk er udviklet til at få den altzheimer sygdom, som ses hos mennesker, både kan forhindre ophobning af proteinet og fjernelse af allerede eksisterende amoloid-plaques. Hvordan antistofferne i musen fjerner disse plaques, vides ikke. Specielt forstår man ikke om antistofferne kan krydse blod-hjerne barrieren. Antistoffer er typisk for store til at krydse denne barriere og i musene har man da også konstateret, at kun 0,05% af alle antistofferen i blodet findes i cerebrospinalvæsken. Ny forskning har vist, at antistofferne faktisk ikke behøver at komme ind i hjernen, for at ødelægge amoloid plaques. De kan i stedet binde beta-amoloid i blodet uden for centralnervesystemet. Det således fjeernede beta-amoloid kan ikke komme ind i hjernen og dette hindrer ligevægten i retning af opløseligt protein på bekostning af den uopløslige form. De vaccinerede mus havde 1000 gange mere beta-amoloid i blodet end de ikke vaccinerede mus. Denne mængde af beta-amoloid synes at komme fra hjernen. Det forklarer, at musene havde fået færre amoloid-plaques i hjernen. Dette forhols er dog ikke nødvendigvis den eneste mekanisme. Når musene vaccineres ses en inflammations-process i hjernen, altså en slags betændelse og det tyder på at microglia cellerne aktiveres af nogle antistoffer, som vandrer ind i hjernen. Efter nogen tid stopper microglia cellerne med at reagere på fortsat udsættelse for vaccinen, og musene dør ikke af betændelsen i hjernen. Forsøgspatienterne, som udviklede betændelse i hjernen, kan måske være blevet raske igen, hvis forsøget havde fortsat, men dette vil ikke blive undersøgt, da Elan har stoppet sine forsøg. Firmaet har dog mange andre varianter af AN-1792 vaccinen, som det håber at kunne teste på patienter i løbet af kort tid. <2409> .

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply