En alge, der er et ukrudt i Middelhavet, har spredt sig til en privat lagune i San Diego, Californien. Den er ikke tidligere set i USA. Algen er en mutant, der er undsluppet fra et akvarium. Den danner en måtte, som er 14 incl. høj. Den kaldes "dræberalgen" (killer alga eller rogue alga). Dens navn er Caulerpa taxifolia. Denne art lever naturligt i Florida og de caribiske øer, men den muterede form er meget anderledes. Den har en mere voldsom vækst, og tåler i modsætning til den oprindelige art kulde og lavere lysintensitet. Eftersom algen lever så isoleret i en bugt, vil man forsøge at udrydde den med algegift. Myndighederne har forbudt sejlads i bugten for ikke at sprede algen. Algen tåler varm vandtemperatur, og vil, hvis den slipper løs, kunne brede sig i kystområder fra Nord-Californien til Peru. Undersøgelser i Middelhavet har vist, at algen på blot 2 år har øget sit område med 50% og nu dækker over 6.000 hektar i monokultur. For 21 måneder siden bad marinbiologer myndighederne om at udstede et forbud i USA mod denne akvariealge. Myndighederne gennemførte sagsbehandlingen på rekordtid, og udstedte et forbud efter blot 3 måneder og satte den på listen over uønskede planter, "federal noxious weed list", hvilket gør import og transport mellem de amerikanske stater ulovlig. Science News, Vol. 158, No. 3, July 15, 2000, p. 36 (algen opdaget i San Diego, Californien) Science News bd.154, 4.juli 1998 s.8 (algen i Middelhavet) Science News bd.154 21.nov. 1998 s.332 (forslag om forbud mod algen i USA) Science News 155, 29.may 1999 s.343 (risiko for fisk i Middelhavet) U.S. EPA Press Release. July 5. 2000. Noxious aquatic species found in Southern California coastal waters. Keppner, S.M., and R.T. Caplen. 1999. A prevention program for the Mediterranean strain of Caulerpa taxifolia. Kan ses på http://www.anstaskforce.gov/Caulerpa.htm. Woodfield, R. Noxious algae found in Southern California coastal waters. Kan ses på http://swr.nmfs.noaa.gov/hcd/CAULERPA.htm. Clinton, W.J. 1999. Executive Order: Invasive Species. Kan ses på http://www.anstaskforce.gov/exorder.htm.
Japansk alge i Den engelske Kanal
Dyrkning af japansk tang i algefarme ud for Nordfrankrigs kyst har fået nogle til at stille det spørgsmål, om algen kan true det naturlige miljø. I 1980'erne kom den båndlignende alge Undaria med importerede japanske østers til østersfarme i Middelhavet. Franske havforskere benyttede lejligheden til at dyrke algen for det asiatiske marked. Man fandt, at selv i Frankrig kunne den sælges til brug i salater. I 1992 planlægger 5 firmaer derfor at producere 200 ton af algen ud for Bretagnes kyst. I Japan gror Undaria hurtigst i koldt, arktisk vand, som strømmer forbi Japan om vinteren. Algen gror da også godt i Den engelske Kanal. Derimod formerer den sig kun i varmere vand. Vandet i Den engelske Kanal er på grænsen til at være for koldt til en reproduktion. Kritikerne mener, at sommertemperaturen omkring Sydengland og Irland er tilstrækkelig varm til, at algen kan formere sig. Man peger på, at den har spredt sig i havne i New Zeeland, hvortil den er ført ved at hæfte sig til skibenes skrog. Alge-eksperter mener, at der er en vis risiko for, at den japanske alge kan udkonkurrere en del af de naturlige tangplanter langs Europas kyst. (New Scientist, 25.4.1992, s.8). 1992.
::
Tegn abonnement på
BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.
Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.
Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.
Recent Comments