Search Posts

AIDS-spyttest

FDA har godkendt 20-minutter-spyttest for AIDS-påvisning

AIDS-virus kan påvises på 20 minutter med en ny spyttest, som den amerikanske lægemiddelstyrelse, Food and Drug Administration (FDA), har godkendt. Testen er udviklet af firmaet OraSure Technologies Inc ((Nasdaq-børsen: OSUR), som er blandt de førende firmaer inden for diagnostiske hurtigtestmetoder. Firmaet har formået at gøre en HIV-test så følsom, at det kun tager 20 minutter, inden man har resultatet. Det er den første og hidtil eneste spyttest, som er godkendt til påvisning af antistoffer mod HIV. Den nye FDA-godkendte test hedder OraQuick Rapid HIV-1 Antibody-test. skal blot bruge lidt mundspyt test testen. Testen kan også påvirse HIV-antistoffer i en dråbe af personens blod, f.eks. fra ved punktering af en fingerspids. Men nogle mennesker i USA og andre steder i verden er nervøse for at få taget en almindelig blodtest fra en vene i armen, og derfor forventes spyttesten at kunne få flere til at lade sig teste. Det betegnes som et kæmpeskridt i bekæmpelsen af AIDS i verden. OraQuick-testkittet produceres i USA og vil blive den nye standardtest for HIV, både i USA og i resten af verden, forudser den republikanske senator Specter fra Pennsylvania, hvor firmaet er beliggende i en by ved navn Bethlehem. Verden over er der 40 millioner mennesker, som er smittet med HIV-virus, og de fleste af disse mennesker ved ikke, at de er smittet og kan føre smitten videre til andre mennesker, siger George W. Haley, der er tidligere amerikansk ambassadør i Gambia, og bror til den kendte forfatter Alex Haley.

Lande, som kæmper mod AIDS, bør have fuldstændig adgang til denne nye teknologi", siger George W. Haley. Den nye spyttest vil kunne bruges alle steder og af alle med minimale omkostninger til træning og sikkerhedsprocedurer. Vigtigheden af den nye FDA-godkendelse understreges af, at meddelelsen blev givet af chefen for Health and Human Services Tommy G. Thompson og repræsentanter fra FDA og den epidemibekæmpende styrelse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ved en pressekonference i Washington. Mike Gausling, der er administrerende direktør for OraSure Technologies, siger, at FDA-godkendelsen af spyttesten er kulminationen af et succesfuld samarbejde mellem den offentlige og private sektor, dvs. regeringen og industrien. Det er et vigtigt gennembrud for hurtig diagnostisk test for HIV, og en milepæl for firmaet OraSure Technologies. OraQuick(R) HIV-1/2 testen er godkendt til at påvise antistoffer mod HIV-1 i spyt og antistoffer mod både HIV-1 og HIV-2 i blodprøver. HIV-2 er i USA meget mindre udbredt end HIV-1, men andre steder i verden er forekomsten af HIV-2 meget hyppigere. Derfor er det vigtigt, at testen både påviser antistoffer mod HIV-1 og HIV-2 virus. Testen fik 3 dage tidligere godkendelse til brug med blodprøver. Firmaet OraSure Technologies har brug for en licens til visse HIV-2 patenter, som ejes af Bio-Rad Laboratoriesm, og er forsigtig optimistisk med hensyn til snart at få en sådan licens. OraSure Technologies (www.orasure.com) udvikler, fremstiller og markedsfører selv testkit til spyttest og ejer patentrettighederne til visse spyttestmetoder. Blandt firmaets andre produkter er spyttest til påvisning af indtagelse af narkotika.
::

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply