Search Posts

Ældning-gen

Mutationer i Indy-genet (for "I'm not dead yet") kan fordoble livslængden for en bananflue. Blanka Rogina og kolleger har påvist, at i modsætning til andre genændringer, som har indflydelse på livslængden, medfører mutationer i dette gen ingen ændring i "livskvaliteten". Under laboratoriebetingelser spiste fluerne normale mængder føde, udviste normal aktivitet og hunnerne fortsatte med at producere levedygtigt afkom i gennemsnit i 40% længere tid end normale hunner. Genet har muligvis noget med ældningsprocessen at gøre ved at ændre på stofskiftet svarende til det, der sker, når dyret er på smalkost. Nedsat kalorieindtagelse er forbundet med forlænget liv i både mennesker og dyr, uden at man ved, hvorfor det er tilfældet. Indy-genet er det andet enkeltgen, som har vist sig at forlænge livet i bananfluer. Det første, kaldet "Methuselah" (metusalem), forlængede livslængden med 35% ved en stadig ukendt mekanisme (Science 30 okt. 1998, s. 943-946.) Indy-genet er tæt forbundet med et stofskifteprotein i pattedyr, og genet er aktivt på steder, som er involveret i bananfluens stofskifte. Science 15.dec.2000 "Extended Life-Span Conferred by Cotransporter Gene Mutations in Drosophila" B. Rogina, R. A. Reenan, S. P. Nilsen, S. L. Helfand Univ. of Connecticut Health Center i Farmington, CT. Kontakt: Stephen L. Helfand tlf. 44-207-636-1884 eller 44-781-157-6667; shelfand@neuron.uchc.edu (e-mail); Robert A. Reenan tlf. 860-679-3691 tlf.; Blanka Rogina 860-679-8771 (tlf.). Kommenterende artikel i samme nummer af Elizabeth Pennisi

Tegn abonnement på

BioNyt Videnskabens Verden (www.bionyt.dk) er Danmarks ældste populærvidenskabelige tidsskrift for naturvidenskab. Det er det eneste blad af sin art i Danmark, som er helliget international forskning inden for livsvidenskaberne.

Bladet bringer aktuelle, spændende forskningsnyheder inden for biologi, medicin og andre naturvidenskabelige områder som f.eks. klimaændringer, nanoteknologi, partikelfysik, astronomi, seksualitet, biologiske våben, ecstasy, evolutionsbiologi, kloning, fedme, søvnforskning, muligheden for liv på mars, influenzaepidemier, livets opståen osv.

Artiklerne roses for at gøre vanskeligt stof forståeligt, uden at den videnskabelige holdbarhed tabes.

Leave a Reply